Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Εξαιρετικά περιορισμένη η παρουσία ελληνικών εταιρειών στη Πορτογαλία


Εξαιρετικά περιορισμένη είναι η παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Πορτογαλία. Μοναδική ελληνική επένδυση είναι σήμερα το εργοστάσιο παραγωγής εξηλασμένης πολυστερίνης Iberfibran, στο Ovar, με συμμετοχή 65% της ελληνικής εταιρείας Fibran-Δ.Αναστασιάδης.

Αυτό αναφέρει η επισκόπηση της πορτογαλικής οικονομίας και των διμερών σχέσεων για το 2014 που συνέταξε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Λισαβόνα η γραμματέας ΟΕΥ 'Α Μαρία Κωστοπούλου.

Επίσης, όπως αναφέρεται, Έλληνες ομογενείς δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, κυρίως, στους τομείς των υπηρεσιών (εστίαση, χονδρεμπόριο, ναυτιλιακές υπηρεσίες, κλπ). Σχετικά μεγαλύτερη είναι η επιχειρηματική παρουσία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούνται πορτογαλικοί όμιλοι στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, αλλά και του λιανικού εμπορίου (Sonae, Martifer, Petrotec SA). Η σημαντικότερη πορτογαλική επένδυση στην Ελλάδα ήταν, μέχρι πρότινος, η θυγατρική της Millenium BCP, η οποία αποδείχθηκε ζημιογόνος για την μητρική εταιρεία και πωλήθηκε το 2013 στον όμιλο Πειραιώς.

Διμερές εμπόριο

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών παρουσιάζει διακυμάνσεις και εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές καυσίμων. Κατά το 2014, ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Πορτογαλίας μειώθηκε κατά 8%, σε σχέση με το 2013, λόγω της συρρίκνωσης κατά 37% του όγκου εμπορίου πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας Πορτογαλίας, κατά το 2014, συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές στην Πορτογαλία μειώθηκαν κατά 5,1%, ενώ οι ελληνικές εισαγωγές από την Πορτογαλία συρρικνώθηκαν κατά 9,6%. Εάν δεν συνυπολογισθεί το εμπόριο πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές στην Πορτογαλία καταγράφουν αύξηση της τάξης του 4,2%, ενώ οι ελληνικές εισαγωγές από την Πορτογαλία εμφανίζουν άνοδο κατά 3,9%. Χωρίς πετρελαιοειδή, το αποτέλεσμα του εμπορικού ισοζυγίου είναι ελλειμματικό για την Ελλάδα κατά 3,2 εκατ. ευρώ (βελτιωμένο κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, το ισοζύγιο είναι ελλειμματικό εις βάρος της Ελλάδος κατά 59,8 εκατ. ευρώ (έναντι 72,2 εκατ. ευρώ το 2013). Το 38% των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία το 2014 αφορούσε βιομηχανικό εξοπλισμό, το 32% τρόφιμα-ποτά, το 13% κεφαλαιουχικά αγαθά και το 12% άλλα καταναλωτικά αγαθά.

Ειδικότερα, τα βασικά ελληνικά προϊόντα που εξήχθησαν το 2014 στην Πορτογαλία, είναι: Ιχθυηρά (28,5 εκατ. ευρώ), λέβητες, μηχανές, συσκευές (14,8 εκατ. ευρώ), πλαστικά (10,3 εκατ. ευρώ), αλουμίνιο (9,8 εκατ. ευρώ), καπνά (6,5 εκατ. ευρώ), δημητριακά (4,8 εκατ. ευρώ), βαμβάκι (4 εκατ. ευρώ), χαλκός και τεχνουργήματα (3,6 εκατ. ευρώ), ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές (3,5 εκατ. ευρώ), φαρμακευτικά (3,2 εκατ. ευρώ), σαπούνια και αλισίβες (2,4 εκατ. ευρώ), συνθετικές ίνες συνεχείς και μη συνεχείς (3,6 εκατ. ευρώ), σίδηρος και άλλα μέταλλα (2,2 εκατ. ευρώ), αρώματα, καλλυντικά, κλπ (1,5 εκατ. ευρώ), χαρτί και χαρτόνια (1,3 εκατ. ευρώ), καρποί και φρούτα (1,2 εκατ. ευρώ), διάφορα τεχνουργήματα κεφ.96 Σ.Ο.(1 εκατ. ευρώ). 

Οι παραπάνω κατηγορίες προϊόντων συνεισφέρουν στο 90% των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία, ήτοι αξία 102 εκατ. ευρώ, με ποσοστό διείσδυσης 0,45%.
Το 2014, η Ελλάδα προμηθεύθηκε από την Πορτογαλία προϊόντα αξίας 174 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούσαν, κυρίως, βιομηχανικές προμήθειες (34%), πετρελαιοειδή (33%), καταναλωτικά αγαθά (12,5%), τρόφιμα-ποτά (8,7%), κεφαλαιουχικά αγαθά (8,4%), οχήματα και υλικό μεταφορών (3,5%).

"Η ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης και δη της κατανάλωσης δημιουργούν τις συνθήκες για περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών, οι οποίες, κατά τη διάρκεια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν περιορισθεί. Από πλευράς ελληνικής επιχειρηματικότητας, η προσοχή θα πρέπει να εστιασθεί στη διατήρηση του μεριδίου που κατέχουν τα ελληνικά προϊόντα στην πορτογαλική αγορά και, κυρίως, των ιχθυηρών, χημικών, ενδυμάτων, χαλκού, πλαστικών, αλουμινίου, αλλά και την εκμετάλλευση της αύξησης της ζήτησης για εισαγωγές σε ορισμένους κλάδους, όπως φυτικές υφαντικές ίνες, οργανικά χημικά, φάρμακα λιανικής πώλησης, ακατέργαστα καπνά, λιπάσματα, ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, κλπ", όπως καταλήγει η επισκόπηση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου