Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

"Η Ελλάδα Καινοτομεί": Οι 20 προκριθέντες στη Β Φάση του Διαγωνισμού


Προϊόντα και υπηρεσίες εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στους τομείς των τεχνολογιών περιβάλλοντος/ΑΠΕ, της ιατρικής, της τεχνολογίας ελέγχου τροφίμων, κατεργασίας μετάλλων, laser, κατασκευής οργάνων, κ.ά. και θεωρούνται ώριμα για παραγωγική υλοποίηση αποτέλεσαν τον βασικό κορμό των υποψήφιων προτάσεων που αξιολογήθηκαν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της γραπτής αξιολόγησης των προτάσεων που υπoβλήθηκαν στην Α' Φάση του 3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας "Η Ελλάδα Καινοτομεί!", που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η Eurobank.

Από τις 208 προτάσεις που κατατέθηκαν, οι 161 πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις της Προκήρυξης και αξιολογήθηκαν από 89 αξιολογητές.

Αξιοσημείωτη είναι η ισχυρή περιφερειακή διάσταση (50%) που διαπιστώθηκε στην κατανομή των υποψηφιοτήτων, επιβεβαιώνοντας την αντίληψη ότι και η ελληνική περιφέρεια πρωτοπορεί, ερευνά και καινοτομεί! Το 42% των προτάσεων υποβλήθηκε από εκπροσώπους επιχειρήσεων, το 35% από εκπροσώπους ερευνητικών ιδρυμάτων ή ερευνητικών ομάδων και το 23% από μεμονωμένους ερευνητές.

"Η επιτυχία και του 3ου κύκλου του Διαγωνισμού “Η Ελλάδα Καινοτομεί!” είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν σημαντικό απόθεμα επιστημονικού, τεχνολογικού και επιχειρηματικού δυναμικού, που πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας, και να αποτελέσει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Στη Eurobank πιστεύαμε πάντα στο δυναμισμό των ελληνικών παραγωγικών δυνάμεων, και είχαμε έγκαιρα καταδείξει την ανάγκη αλλαγής οικονομικού προτύπου, πριν καν ακόμα ξεσπάσει η κρίση, με κέντρο βάρους την οικονομική εξωστρέφεια, την καινοτομία και τις επενδύσεις.

Συγκεκριμένα η Τράπεζά μας από το 2009 έχει χαράξει και υλοποιεί με συνέπεια μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και των εξαγωγών, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρεφούς αναπτυξιακής ώθησης της ελληνικής οικονομίας, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που ενέσκηψαν κατά την εξέλιξη της κρίσης", τόνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank, Νίκος Καραμούζης.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε: "Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που είχε ο 3ος Διαγωνισμός “Η Ελλάδα καινοτομεί!” και από το υψηλό επίπεδο των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν. Στη Eurobank πιστεύουμε ότι η καινοτομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την επάνοδο της οικονομίας σε μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά που έχει τόσο πολύ ανάγκη η χώρα μας.

Με το Διαγωνισμό αυτό, που οργανώνουμε σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, αναδεικνύουμε και βραβεύουμε τους ερευνητές και τις καινοτόμες ιδέες τους που μπορούν να μετασχηματιστούν σε δυναμικές επιχειρηματικές προτάσεις συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια σειρά στοχευμένων ενεργειών μας για τη στήριξη κλάδων και δραστηριοτήτων που θεωρούμε ότι θα πρωταγωνιστήσουν στην επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ενέργειες, όπως η δέσμευση κεφαλαίων ειδικά για την χρηματοδότηση της εξαγωγικής δραστηριότητας των πελατών μας, η περαιτέρω επένδυση στη διαδικτυακή εξαγωγική μας πύλη “Exportgate”, η συγκρότηση μιας εξειδικευμένης Μονάδας για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων Τουρισμού, αλλά και το πρωτοπόρο πρόγραμμα “egg-enter•grow•go”, για την ανάδειξη νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας".

Όσο για τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα υπογράμμισε: "Ο πρωτοπόρος διαγωνισμός του ΣΕΒ και της Eurobank για την καινοτομία ολοκληρώνει με επιτυχία τον 3ο κύκλο του, αναδεικνύοντας 20 δυναμικές ιδέες έρευνας και καινοτομίας. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η φετινή μας… σοδειά φέρνει πιο κοντά την έρευνα με τις ανάγκες της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων που είναι το πραγματικό ζητούμενο μέσα από αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Κατ’ αυτό τον τρόπο αναδεικνύουμε ένα πετυχημένο παράδειγμα που χρειάζεται να βρει μιμητές και να εμπνεύσει αντίστοιχες δημόσιες πολιτικές".

Το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού περιλαμβάνει μια σειρά παρουσιάσεων, εκδηλώσεων και εκθέσεων που θα διοργανώσουν ο ΣΕΒ και η Eurobank με στόχο την προβολή των υποψηφιοτήτων στο ευρύ κοινό και στον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015 με τη διαδικασία της ανοιχτής, στο κοινό, προφορικής αξιολόγησης και την τελετή βράβευσης.

Οι 20 προκριθέντες στη Β Φάση Διαγωνισμού

1. (10824 – ΕΡΕΥΝΑ) «Αναστήλωση του Αιολικού πάρκου Οροπεδίου Λασιθίου με διάτρητα πανιά», μεμονωμένος ερευνητής κ. Γεώργιος Χατζάκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ενέργειας & Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων Α. Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

2. (13368 –ΕΡΕΥΝΑ) «ARISTOLEO: ένα νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου», Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, Φαρμακευτικό Τμήμα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με εκπρόσωπο ομάδας τον Προκόπιο Μαγιάτη.

3. (15640 – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ) «Ανάπτυξη προϊόντων και κατασκευών μέσω ηλεκτρο-μηχανολογικής προσομοίωσης», FEAC Engineering P.C., με εκπρόσωπο επιχείρησης τον Σωτήριο Κόκκινο.

4. (15656-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ) «Μηχανισμός προστασίας αφαλού κλειδαριάς πόρτας, εξαφανίζοντας την κλειδαριά από το πεδίο δράσης του εισβολέα», μεμονωμένος ερευνητής Γεώργιος Χρηματόπουλος.

5. (15772-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ) «Αυτόματο ψηφιακό σύστημα ελέγχου, διάγνωσης και βαθμονόμησης τσιμπίδων ηλεκτροσυγκόλλησης» , Ιωάννης Εμμανουηλίδης Μον. Ε.Π.Ε./ 4PRO Μον. Ε.Π.Ε., με εκπρόσωπο επιχείρησης τον Ιωάννη Εμμανουηλίδη.

6. (16002-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ) «Σχεδιασμός και παραγωγή ανάγλυφων φύλλων αλουμινίου με κατάλληλες ιδιότητες για χρήση σε πατώματα φορτηγών ψυγείων», ΕΛΒΑΛ Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου ΑΕ, με εκπρόσωπο επιχείρησης τον Λάμπρο Βαρούχα

7. ( 16017-ΕΡΕΥΝΑ) "Geomiso: To Πρώτο Παγκοσμίως Λογισμικό Ισογεωμετρικής Ανάλυσης και Σχεδιασμού (CAD & CAE)", Geomiso ΙΚΕ με εκπρόσωπο επιχείρησης τον κ. Παναγιώτη Καρακίτσιο.

8. (16272 –ΕΡΕΥΝΑ) "Συσκευή ψυχρού πλάσματος για την ταχεία, αποτελεσματική και φθηνή απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών", Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)– Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) με εκπρόσωπο ομάδας τον Χρήστο Αγγελόπουλο

9. (16432-ΕΡΕΥΝΑ) "Ανάπτυξη καινοτόμου προϊόντος για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων", Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ με εκπρόσωπο επιχείρησης τον Αθανάσιο Ταζεδάκη

10. (16449-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ) "Μέθοδος εγκλωβισμού ελαιόλαδου, φυτικών ελαίων και βιταμινών σε λιποσώματα για χρήση στην παραγωγή καινοτόμων τροφίμων", Σύμβουλοι Ανάπτυξης Πωλήσεων ΕΠΕ με εκπρόσωπο επιχείρησης τον Δημήτρη Κεράνη.

11. (16567-ΕΡΕΥΝΑ) "Ολογραφικοί Οπτικοί Κλώνοι (OptoClones®) για την Τεκμηρίωση και Προβολή Έργων Τέχνης", Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας, με εκπρόσωπο επιχείρησης τον Ανδρέα Σαρακηνό.

12. (16580-ΕΡΕΥΝΑ) "Ανάπτυξη Εξατομικευμένης Ανοσοθεραπείας της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας", Πανεπιστήμιο Πατρών – ELDRUG ΑΕ με εκπρόσωπο ομάδας τον Γιάννη Ματσούκα.

13. (16601-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ) "Αυτόματο φορητό και ψηφιακό όργανο μέτρησης ανθρακικού ασβεστίου σε εδαφικά δείγματα με αντιστάθμιση θερμοκρασίας και GPS", BD Inventions Ι.Κ.Ε., με εκπρόσωπο επιχείρησης τον Βασίλειο Κουλό.

14. (16612-ΕΡΕΥΝΑ) "Παραγωγή Ηλεκτρικού Ρεύματος από χαμηλές υδατοπτώσεις", μεμονωμένος ερευνητής Κωνσταντίνος Θεοχάρης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

15. (16699-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ) "Έξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών υλικών και μικροδιατάξεων με λέιζερ", Ομάδα Υλικών και Μικροκατεργασίας με Λέιζερ, Τομέας Φυσικής, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με εκπρόσωπο ομάδας την Ιωάννα Ζεργιώτη.

16. (16825-ΕΡΕΥΝΑ) "Διασφάλιση ποιότητας προϊόντων ή υπηρεσιών με έξυπνες κάμερες χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μηχανικής όρασης", Δήμητρα Στοιμενίδου -Orama Solutions, με εκπρόσωπο επιχείρησης τον Θεοφάνη Κατμαδά.

17. (16842-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ) "i love dyslexia: ένας «κόσμος" ολιστικής εκμάθησης Αγγλικών για μαθητές με δυσλεξία και μαθησιακές διαφορετικότητες, I Love Dyslexia, με εκπρόσωπο επιχείρησης την Αγγελική Παππά.

18. (16880-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ) "Υδροπονικός Θάλαμος Παραγωγής Φρέσκιας Ζωοτροφής Φύτρου Biostalis", Biostalis Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με εκπρόσωπο επιχείρησης τον Θεόδωρο Φωτόπουλο.

19. (16890-ΕΡΕΥΝΑ) "Νανοσύμπλεγμα μαγνητικών νανοσωματιδίων ως πολυλειτουργικοί φορείς για ανάπτυξη βιολογικών εφαρμογών διάγνωσης και θεραπείας", Εργαστήριο Λειτουργικών Νανοκρυστάλλων και Κβαντικού Μαγνητισμού, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) , Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με εκπρόσωπο ομάδας την Αθανασία Κωστοπούλου.

20. (16913-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ) "Προμηθέας I: Ψηφιακό ιατρικό εργαλείο για την εξ’ αποστάσεως και εξατομικευμένη πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη με έμφαση στο διαβητικό πόδι", εφευρέτης Κωνσταντίνος Σ. Μαμμάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου