Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Διττή εκπαίδευση στον Τουρισμό, εργαλείο κατά της νεανικής ανεργίας


Τα προγράμματα Διττής Εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού μπορούν να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό εργαλείο καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας, ένα μέσο επιτυχημένης ένταξης νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας, συνδυάζοντας τη γνώση με την επαγγελματική εμπειρία, τονίστηκε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο Στράτος Βασιλικός, από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού γονέων και υποψήφιων εκπαιδευόμενων που θέλησαν να ενημερωθούν για το θεσμό.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα εν μέσω κρίσης έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη χρηματοδότηση εργαλείων καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας. Η ανάδειξη μέσων που απλά ανακυκλώνουν την ανεργία στους νέους, δεν μπορεί να είναι λύση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το πιλοτικό και σημαντικό αυτό έργο στην Ελλάδα, που υποστηρίζεται από το Επιμελητήριο, χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και υλοποιείται από κοινού με τον ΟΑΕΔ, την DEKRA Akademie και το πανεπιστήμιο του Osnabrueck».

Στόχος του, όπως ανέφερε, «είναι ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και η ενίσχυση του περιεχομένου της μέσα από απτά αποτελέσματα και εμπειρίες που αποκτώνται από εμπλεκόμενους φορείς, γονείς, μαθητές, επιχειρήσεις και καθηγητές».

Σε παρέμβασή του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την καθιέρωση στην Ελλάδα του θεσμού της Διττής εκπαίδευσης, υπογράμμισε ότι η Σχολή Διττής Εκπαίδευσης έσπασε το κατεστημένο που θέλει τον εργαζόμενο να έχει αποφοιτήσει από ΑΕΙ ή ΤΕΙ για να ενταχθεί στην αγορά εργασίας και υπογράμμισε ότι ανάλογες επαγγελματικές σχολές θα πρέπει να οργανωθούν και στον αγροτικό τομέα.

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΑΕΔ, κα Αθανασία Θεοδωρίδου, επισήμανε ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι το πιο σημαντικό μέρος μιας επιχείρησης, ενώ αναγνώρισε την επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος, εκφράζοντας την επιθυμία της να αναπτυχθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες και για άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Στη σημασία της μαθητείας από την επιχειρηματική σκοπιά αναφέρθηκε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Στράτος Βασιλικός, κ. Ευγένιος Βασιλικός, επισημαίνοντας ότι οι εμπειρίες που αποκτούν οι εκπαιδευόμενοι είναι απτές και σημαντικές, αφού περνούν κατευθείαν από τη θεωρία στην πράξη.

Ο κ. Νίκος Στεφόπουλος, καθηγητής του συγκεκριμένου προγράμματος, ανέφερε ότι όπου υπάρχει άρτια επαγγελματική εκπαίδευση, το ποσοστό της νεανικής ανεργίας είναι μικρό, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι οι νέοι να θέλουν να γίνουν σωστοί επαγγελματίες και όχι απλά να σπουδάσουν.

Στην εκδήλωση, τέλος, μαθητές και γονείς μίλησαν για τις εμπειρίες τους από τη φοίτηση στα προγράμματα διττής εκπαίδευσης, σχολιάζοντας και εκείνοι με τη σειρά τους το υψηλό επίπεδο μόρφωσης που προσφέρεται στους εκπαιδευόμενους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι προσφερόμενες θέσεις από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ήταν περισσότερες από τις θέσεις του προγράμματος, γεγονός που αποδεικνύει την αναγνώριση του προγράμματος από την αγορά εργασίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου