Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Οι πιο «έξυπνες» επιχειρήσεις του κόσμου

Ποιες είναι οι επτά πρώτες σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας επιχειρήσεις και ποια έκανε την έκπληξη της χρονιάς;

Οι πατέντες ήταν πάντα η βάση της βιομηχανίας της τεχνολογίας. Και αν οι αριθμοί του προηγούμενου έτους μπορούν να δείξουν κάτι, τότε σίγουρα ο τομέας της πατέντας παραμένει δυνατός.

Πάνω από 300.000 χρήσιμες πατέντες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, κατοχυρώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014. Πατέντες που δεν έχουν να κάνουν τόσο με αλλαγές στον σχεδιασμό, αλλά αποτελούν νέες εφευρέσεις.

Οι εταιρείες μπορούν να «κλειδώσουν» τις εφευρέσεις τους για δύο δεκαετίες και να αποκομίσουν οφέλη για επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης. Αλλά και να ασφαλίσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία και να ενισχύσουν την νομική τους προστασία.

Σύμφωνα με την IFI Claims, η οποία παρουσίασε στις αρχές του μήνα τις 50 κορυφαίες εταιρείες σε αυτόν τον τομέα, οι περισσότερες πατέντες αφορούν υπολογιστικά θέματα, σχεδίασης hardware και software καθώς και τις κινητές τεχνολογίες.

Ποιες, όμως, ήταν οι εταιρείες που κατοχύρωσαν τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ το 2014;

Ας δούμε τις επτά πρώτες:


1. ΙΒΜ

Κατοχυρωμένες πατέντες: 7.534

Χαρακτηριστική πατέντα: Operating System Migration with Minimal Storage Area Network Migration (Μετεγκατάσταση Λειτουργικού Συστήματος με Ελάχιστο Αποθηκευτικό Χώρο Δικτύου Μετεγκατάστασης) (US-8924499)

Χώρα: ΗΠΑ

Η IBM έγινε η πρώτη εταιρεία που κατοχύρωσε πάνω από 7000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε ένα έτος. Οι πατέντες της αφορούν ένα πλήθος εφαρμογών, από τους υπολογιστές και τις τηλεπικοινωνίες έως τις επιχειρησιακές εφαρμογές. 





2. SAMSUNG

Κατοχυρωμένες πατέντες: 4.952

Χαρακτηριστική πατέντα: White Light Emitting Diode and Liquid Crystal Display Including the Same (Δίοδος Εκπομπής Λευκού Φωτός και Οθόνη Υγρού Κρυστάλου Ταυτόχρονα. (US-8919998)

Χώρα: Νότια Κορέα

Η Νοτιοκορεάτικη εταιρεία βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της λίστας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι πατέντες της Κορεάτικης εταιρείας επικεντρώθηκαν κυρίως στον τομέα των ημιαγωγών 




3. CANON

Κατοχυρωμένες πατέντες: 4.952

Χαρακτηριστική πατέντα: FOCUS DETECTION APPARATUS (αλγόριθμος ανίχνευσης focus). (US-8922703)

Χώρα: Ιαπωνία

Η πρώτη Ιαπωνική εταιρεία στον τομέα της κατοχύρωσης των ευρεσιτεχνιών, η Canon βρίσκεται κάθε χρόνο στις 5 πρώτες θέσης κάθε σχετικής λίστας για κοντά τρεις δεκαετίες. Η πλειοψηφία των ευρεσιτεχνιών της επικεντρώνεται στον τομέα των οπτικών επικοινωνιών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η τεχνολογία των τηλεοράσεων.





4. SONY

Κατοχυρωμένες πατέντες: 3.224

Χαρακτηριστική πατέντα: Extensions to Trigger Parameters Table for Interactive Television (Επεκτάσεις για την ενεργοποίηση πινάκων παραμέτρων για την διαδραστική τηλεόραση). (US-8925016)

Χώρα: Ιαπωνία

Όπως και η Canon, ο τομέας των οπτικών επικοινωνιών αποτελεί την κύρια κατηγορία στην οποία επικεντρώθηκαν οι πατέντες της Sony. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως οι κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια, βοήθησαν τη Sony να πραγματοποιήσει μια αύξηση 43% στην αγορά των αισθητήρων εικόνων για smartphones.





5. MICROSOFT

Κατοχυρωμένες πατέντες: 2.829

Χαρακτηριστική πατέντα: Automatic Batching of GUI-based Tasks (Αυτοματοποιημένη ομαδοποίηση για εργασίες που βασίζονται σε GUI). (US-8924329)

Χώρα: ΗΠΑ

Η Microsoft βρίσκεται για μια ακόμα χρονιά στην πέμπτη θέση της λίστας. Μετά την παρουσίαση του ανιχνευτή κίνησης Kinect, η εταιρεία πρόσθεσε περίπου 600 νέες πατέντες που θα προστάτευαν νομικά κάθε τι που μπορούσε να σχετιστεί με αυτό.





6. TOSHIBA

Κατοχυρωμένες πατέντες: 2.608

Χαρακτηριστική πατέντα: Semiconductor Device (Συσκευή Ημιαγωγού). (US-8921920)

Χώρα: Ιαπωνία

Η Toshiba συμπληρώνει την ισχυρή Ιαπωνική παρουσία στις κορυφαίες θέσεις τις λίστας, παρά την συνολική πτώση των Ιαπωνικών εταιρειών κατά 2,5% σε αυτή τα τελευταία πέντε χρόνια (σε αντίθεση με τις εταιρείες της Κίνας και της Νότιας Κορέας που εμφανίζουν σταθερή αύξηση). Οι περισσότερες πατέντες της εταιρείας αφορούν τους ημιαγωγούς.





7. QUALCOMM

Κατοχυρωμένες πατέντες: 2.608

Χαρακτηριστική πατέντα: Optimal Sleep / Paging Cycle Duration in a Wireless Network” (US-8923895)

Χώρα: ΗΠΑ

Η Qualcomm κατάφερε να βρεθεί στην έβδομη θέση της λίστας του 2014, από την ένατη που βρισκόταν την προηγούμενη χρονιά, με μόλις 20 πατέντες λιγότερες από την έκτη Toshiba, μια αύξηση της τάξης του 23%. Οι πιο συνηθισμένες πατέντες της εταιρείας βρίσκονται την κατηγορία των κινητών τεχνολογιών και δικτύων.





GOOGLE

Κατοχυρωμένες πατέντες: 2.566

Χαρακτηριστική πατέντα: Changing a Rank of a Document by Applying a Rank Transition Function (US-8924380)
Χώρα: United States

Αν και δεν βρίσκεται στους επτά πρώτους, η Google συμπεριλαμβάνεται στους νικητές της περασμένης χρονιάς. Και αυτό καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα, σημειώνοντας αύξηση 38% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι περισσότερες από τις πατέντες της Google αφορούν τον τομέα των υπολογιστών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου