Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

Ποιές είναι οι πιο φιλικές χώρες για τους εργαζόμενους;


Εάν μπορούσατε να διαλέξετε σε ποια χώρα θα θέλατε να εργάζεστε; Οι πίνακες που παρατίθενται πιο κάτω δείχνουν ποιες χώρες έχουν τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, από νομικά κατοχυρωμένες διακοπές μέχρι πόσο είναι το ωρομίσθιο ή πόση είναι η αποζημίωσή σου όταν απολύεσαι.

Για να κάνουμε τη σύγκριση πήραμε στοιχεία από 34 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας που διαπρέπει στους αρνητικούς δείκτες) που ανήκουν στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Ανεργία
Η χαμηλή ανεργία σημαίνει ότι είναι περισσότερες οι ευκαιρίες να βρεις μια δουλειά και πιο προνομιακό το έδαφος για να διαπραγματευθείς το μισθό σου και τα προνόμιά σου. Εάν αυτό αληθεύει (που αληθεύει) τότε πήγαινε στη Φινλανδία ή στη Νότια Κορέα και να αποφύγεις την Ελλάδα και την Ισπανία (κάτι μας είπες)

Σαββατοκύριακα
Μερικές εταιρείες προσπαθούν να καθιερώσουν τις 4 ημέρες εργασίας την εβδομάδα, όμως οι περισσότερες ακολουθούν την πενθήμερη εργασία. Τι γίνεται όμως με τα Σάββατα και τις Κυριακές; Πόσο κατοχυρωμένες από το νόμο είναι αυτές οι δύο ημέρες ώς ημέρες αργίας; Μόνο στην Ελλάδα, την Εσθονία και την Ουγγαρία είναι νομικά κατοχυρωμένες οι δύο ημέρες αργίας όταν τελειώνει η εβδομάδα (Ποτέ την Κυριακή είπαμε)

Διακοπές
Η Φινλανδία και η Γαλλία προσφέρουν 30 πληρωμέρες ημέρες άδειας αυτό σημαίνει ότι αν θέλεις να σκοπίσεις τις μέρες της άδειας μέσα στη χρονιά, κάθε 12 ημέρες θα έχεις και ένα επιπλέον ρεπό. Στον αντίποδα η ΗΠΑ δεν έχει νομιμοποιημένη ούτε μία ημέρα άδειας

Ο Κατώτατος μισθός
Σε ποιες χώρε τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι σε καλή αναλογία με το μέσο εργαζόμενο; Στην Τουρκία όποιος εισπράτει ελάχιστο μισθό πηγαίνει στο σπίτι του περίπου τα δύο τρίτα του μέσου όρου του μισθού ενός εργαζομένου. Στις ΗΠΑ κερδίζουν μόλις το ένα τρίτο του μέσου μισθού.

Υπερωρίες
Αν χρειαστεί να δουλέψεις υπερωρία σε ποια χώρα θα έχεις τις καλύτερες απολαβές; Φαινεται ότι η Αυστραλία πληρώνει τη νυχτερινή βάρδια καλύτερα από όλες τις χώρες.

Big Macs
Για να έχουμε μία εικόνα πόσο αξίζουν οι μισθοί των εργαζομένων πήραμε ένα Big Mac και συγκρίναμε το κόστος ζωής. Ο εργαζόμενος στην Αυστραλία μπορεί να αγοράσει 7 μπέργκερς σε μία ώρα ενώ στον αντίποδα οι Μεξικανοί μπορούν να αγοράσουν ένα μπέργκερ σε εξαιρετικές περιπτώσεις

Αποζημίωση απόλυσης
Εάν πρόκειτα να απολυθείς πόσες εβδομάδες αποζημίωση χρειάζεσαι; Στην υψηλότερη θέση βρίσκεται το Μεξικό και ακολουθεί η Ελλάδα
ΠΗΓΗ: qz.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου