Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τα καλύτερα ευρωπαϊκά πολυκαταστήματα

Κοσμοπολίτικοι ναοί του καταναλωτισμού, μαγνήτες για κάθε ταξιδιώτη με έφεση στο καλό shopping.

Στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, τα μεγάλα πολυκαταστήματα θα μπορούσαν άνετα να βρίσκονται στις σελίδες με τα αξιοθέατα. Στεγασμένα σε υπέροχα κτήρια, με ιστορία που ξεκινά από τα τέλη του 19ου ή τις αρχές του 20ού αι., αποτελούν τη ζωντανή ιστορία του καταναλωτισμού και στεγάζουν, με τη σειρά τους, τις ιστορικότερες και πολυτελέστερες φίρμες του διεθνούς εμπορίου. 

Όλα τους έχουν τμήματα ανδρικής και γυναικείας μόδας, αντικείμενα design και δώρα, ενώ τα περισσότερα έχουν, επιπλέον, ηλεκτρικά είδη, ηλεκτρονικά, δισκοπωλεία και καταπληκτικά food courts.

Ας τα δούμε


HARRODS
Το μεγαλύτερο department store στην Ευρώπη βρίσκεται στο Λονδίνο, πουλάει σχεδόν τα πάντα -μέχρι και ράβδους χρυσού-, έχει συνολική έκταση 90.000 τ.μ. και πάνω από 330 επιχειρήσεις στους χώρους του. Άνοιξε το 1825 και στο σημερινό κτήριο λειτουργεί από το 1883.
Το εποχιακό χριστουγεννιάτικο τμήμα είναι από μόνο του αφορμή για να επισκεφθεί κανείς το κατάστημα από οπουδήποτε στον κόσμο, ενώ στο Food Hall του με τα 32 restaurant βρίσκει κανείς κορυφαίες gourmet νοστιμιές. Δέχεται πάνω από 300.000 επισκέπτες την ημέρα και απασχολεί 5.000 υπαλλήλους.



KADEWE
Το δεύτερο μεγαλύτερο department store στην Ευρώπη είναι το καμάρι του Βερολίνου και από το 1907 είναι σύμβολο της ευμάρειας και της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, ειδικά μετά το 1950. Έχει συνολική έκταση 60.000 τ.μ. και δέχεται, κατά μέσο όρο, 50.000 επισκέπτες ημερησίως.
Είναι διάσημο για το τμήμα υποδημάτων πολυτελείας και για την υπέροχη αίθουσα εστίασης στο Winter Garden της ταράτσας, με την καταπληκτική θέα στην πόλη από τον 7ο όροφο.



KAUFHOF
Μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων στη Γερμανία, ιδρύθηκε το 1879 και σήμερα διαθέτει 105 καταστήματα σε όλη τη χώρα τα οποία δέχονται, συνολικά, πάνω από 2 εκατ. επισκέπτες την ημέρα.
To κεντρικό της κατάστημα, και ένα από τα παλαιότερα, βρίσκεται στην Κολονία.




SELFRIDGES
Γνωστό όχι μόνο για τις φίρμες που φιλοξενεί, αλλά και για τις διακοσμητικές και αρχιτεκτονικές «πινελιές» με τις οποίες στολίζει τα κτήριά του, το δεύτερο μεγαλύτερο department store του Λονδίνου άνοιξε το 1909 και από τότε αποτελεί το «αντίπαλο δέος» του θρυλικού Harrods.
Διαθέτει συνολικά τέσσερα καταστήματα σε Λονδίνο, Μάντσεστερ και Μπέρμινχαμ.



GALERIES LAFAYETTE
Το εκπληκτικό 10όροφο κτήριο στη Boulevard Haussmann του Παρισιού φιλοξενεί ένα από τα καλύτερα department stores του κόσμου από άποψη αισθητικής, ποικιλίας και ποιότητας.
Λειτουργεί στο ίδιο σημείο από το 1895 και έχει τη σημερινή του μορφή από το 1912. Η εταιρεία έχει ανοίξει επίσης καταστήματα σε Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Ντουμπάι κ.ά.



PRINTEMPS
Το πρώτο πολυκατάστημα στον κόσμο που εφάρμοσε συστηματικά τις περιόδους εκπτώσεων, ήδη πριν από το 1900, βρίσκεται στη Boulevard Haussmann του Παρισιού, σχεδόν δίπλα στη Galeries Lafayette, για αυτό η σύγκριση μεταξύ τους είναι συνεχής.
Εκεί λειτούργησαν οι πρώτοι ανελκυστήρες (1874) και ήταν το πρώτο που φωταγωγήθηκε με ηλεκτρικό ρεύμα (1888). Διαθέτει όλα όσα μπορεί να βρει κανείς σε ένα upmarket department store και αξίζει να θαυμάσει κανείς τον εκπληκτικό θόλο πάνω από το εστιατόριο ο οποίος κατασκευάστηκε το 1923.




HARVEY NICHOLS
Η ζωντανή ιστορία της upmarket λονδρέζικης αγοράς ξεκίνησε το 1831 από το Knightsbridge και μέχρι σήμερα πουλάει ανδρικά και γυναικεία είδη, αξεσουάρ, προϊόντα ομορφιάς, κρασιά κ.ά.

Το σημερινό κτήριο ολοκληρώθηκε το 1894. Η φίρμα έχει ανοίξει καταστήματα σε διάφορες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς σε πόλεις της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.




Του Κώστα Φαρμάκη 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου