Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Οι ισχυρότερες πόλεις του κόσμου - Στο Νο 94 η Αθήνα


Το top 4 των μεγαλύτερων ''οικονομιών'' σε επίπεδο πόλεων παγκοσμίως απαρτίζουν το Τόκυο, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι, με βάση την κατάταξη που κατάρτισε η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακινήτων Jones Lang LaSalle για τις πόλεις που αποτελούν τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέντρα και τις μεγαλύτερες αγορές ακινήτων. Οι τέσσερις αυτές ''σούπερ'' πόλεις, όπως χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές της La Salle, αποτελούν τον προορισμό για πάνω από το 50% του συνόλου των διεθνών κεφαλαίων.

Η κατάταξη της LaSalle εξετάζει το προφίλ 660 πόλεων σε όλο τον κόσμο με βάση το πόσο ελκυστικές είναι για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις. Για την Ευρώπη, οι πιο ισχυρές πόλεις, με τις μεγαλύτερες προοπτικές τα επόμενα χρόνια είναι το Λονδίνο, το Παρίσι, η Φραγκφούρτη, η Μόσχα και η Κωνσταντινούπολη, οι οποίες περιλαμβάνονται στην 30άδα των ισχυρότερων πόλεων παγκοσμίως.

Οσον αφορά ειδικά την Αθήνα, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 94η θέση σε ένα σύνολο 300 πόλεων, τις οποίες οι αναλυτές της Jones Lang LaSalle χαρακτηρίζουν ''ως τις πιο πυκνοκατοικημένες, παραγωγικές και εύκολα προσβάσιμες. Με 1 δισεκατομμύριο κατοίκους, οι 300 αυτές πόλεις συγκεντρώνουν το 40% της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας- ήτοι πάνω από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Μαζί.

Επίσης, φιλοξενούν το 85% των κεντρικών γραφείων των 2.000 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών του κόσμου, δημιουργούν το 45% της απασχόλησης στους τομείς των επιχειρήσεων, ενώ πάνω από το 80% του συνόλου της αεροπορικής κίνησης περνά από τα αεροδρόμιά τους.

Οσον αφορά ειδικά την ελληνική πρωτεύουσα, εξακολουθεί να κατατάσσεται ακόμη στις ''ημιδιαφανείς'' αγορές στον τομέα των ακινήτων. Επιπλέον, όσον αφορά τις επενδύσεις real estate βρίσκεται στο νούμερο 145 επί συνόλου 359 πόλεων και όσον αφορά ειδικά τις διασυνοριακές επενδύσεις και τα κεφάλαια εκτός Ευρώπης βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα, στη θέση 177 επί συνόλου 266.

Η διεθνής κατάταξη

Από πλευράς οικονομικού μεγέθους, σε σύνολο 600 πόλεων, οι ισχυρότερες πόλεις είναι το Τόκυο, η Νέα Υόρκη, η Σεούλ, το Λος Αντζελές, το Λονδίνο και το Παρίσι. Τις καλύτερες αεροπορικές συνδέσεις προσφέρουν επίσης το Λονδίνο, η Νέα Υόκρη, το Τόκυο, το Παρίσι, με την προσθήκη και της Ατλάντα στη συγκεκριμένο περίπτωση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παγκόσμιο top 5 για τις πόλεις που θεωρούνται πιο σημαντικές από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να εγκαταστήσουν τα κεντρικά τους γραφεία: Το Τόκυο βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθεί δεύτερη η Νέα Υόρκη, στην τρίτη θέση το Λονδίνο, έπεται το Παρίσι και πέμπτη ακολουθεί η Σεούλ.


Στεφανία Σούκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου