Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Αναβαθμίζoνται οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων


Σε πλήρη αναβάθμιση του θεσμού της διττής εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού προχωρά το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις σπουδαστών, νέα τμήματα, αλλά και διευρύνοντας γεωγραφικά τις σχολές εκπαίδευσης.
Πρόκειται για πρωτοβουλία που υλοποιείται στο πλαίσιο της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) του ΟΑΕΔ, η οποία υποστηρίζεται από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με ελληνικούς και γερμανικούς φορείς και λειτουργεί με βάση τα γερμανικά εκπαιδευτικά πρότυπα.

Ειδικότερα, τα τμήματα εκπαίδευσης ξενοδοχοϋπαλλήλων και μαγείρων της Αθήνας και το τμήμα των επισιτιστών στο Ηράκλειο Κρήτης, περνούν φέτος στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας τους, καλύπτοντας συνολικά 83 θέσεις σπουδαστών, 53 στην Αθήνα και 30 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το πρόγραμμα κρίθηκε επιτυχές, καθώς ήταν περισσότερες οι προσφερόμενες θέσεις εκπαίδευσης των επιχειρήσεων από τις διαθέσιμες θέσεις των σπουδαστών.

Στο μεταξύ, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015, η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης επεκτείνει τις δραστηριότητές της με δύο νέα τμήματα εκπαίδευσης Μαγείρων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων σε Αθήνα και ακόμη δύο στην Κρήτη, τα οποία θα οργανωθούν βάσει του ίδιου μοντέλου.

Με την επέκταση του προγράμματος οι σχολές θα περιλαμβάνουν σε σύνολο 181 θέσεις εκπαίδευσης, εκ των οποίων οι 96 θα βρίσκονται στην Αθήνα και οι 85 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της περιόδου 2013/2014, κάλυψε τις θέσεις εκπαίδευσης από 39 ξενοδοχεία που ανήκουν σε 14 ομίλους, ενώ για την ερχόμενη τουριστική περίοδο (2014/2015) οι θέσεις εκπαίδευσης θα καλυφθούν από 51 ξενοδοχεία που ανήκουν σε 16 επιχειρηματικούς ομίλους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το Επιμελητήριο συζητάει την επέκταση του θεσμού της Διττής Εκπαίδευσης και στη Βόρεια Ελλάδα. Η Ένωση Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης, οι επιχειρήσεις του κλάδου στην περιοχή, καθώς και ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού εξέφρασαν την επιθυμία τους να ιδρυθεί σχολή επαγγελματικής κατάρτισης στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, ήδη, έχουν γίνει κάποιες αρχικές συζητήσεις σχετικά με την υλοποίηση ενός παρόμοιου έργου στην Κέρκυρα σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης Rostock (ΙΗΚ zu Rostock) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κέρκυρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου