Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

INAC: Τα απαραίτητα προσόντα για τον σημερινό manager


Περισσότερο απαιτητική σε σχέση με κάποια χρόνια πριν έχει γίνει πλέον η δουλειά των ανώτερων διευθυντικών στελεχών. Η πρόοδος της τεχνολογίας, η οικονομική κρίση αλλά και η ανάγκη επέκτασης των επιχειρήσεων σε νέες αγορές του εξωτερικού εκτός του ότι έχουν αυξήσει θεαματικά το φόρτο εργασίας καθιστούν το ρόλο των διευθυντών στελεχών ακόμη πιο σημαντικό.

Επιπλέον, καλούνται πάρουν κρίσιμες αποφάσεις, σε ένα πολύ πιο σύνθετο και αντίξοο περιβάλλον, όπου οι αβεβαιότητες και το ρίσκο φαντάζει μεγαλύτερο από ποτέ. Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Επιλογής Στελεχών inac στον οποίο η εταιρεία ICAP συμμετέχει σε αποκλειστικότητα για την Ελλάδα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος στις μέρες μας πέραν των ηγετικών χαρακτηριστικών του, θα πρέπει να γνωρίζει πώς λειτουργούν οι νέες τεχνολογίες, να έχει «ομαδικό πνεύμα» και να είναι προσηλωμένος στο αποτέλεσμα.

Οραμα
Απαραίτητο επίσης «προσόν» είναι να έχει όραμα για την επιχείρηση, να εμπνέει τους συνεργάτες και να τους εξηγεί τη σημασία που έχουν στην εύρυθμη λειτουργία του ομίλου που εργάζονται. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ακέραιος αλλά και δίκαιος, ώστε όταν κάνει λάθος να είναι σε θέση να το παραδεχθεί και να επανορθώνει άμεσα. Επιπλέον, μετά το ξέσπασμα της κρίσης και τις αρνητικές συνέπειες της αναγκαία κρίνεται και η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων.

Το διευθυντικό στέλεχος του «σήμερα» θα πρέπει να έχει τις δυνατότητες να βγάλει την επιχείρηση από τη δύσκολη θέση και να την επαναφέρει σε κανονικούς ρυθμούς. Αυτό προϋποθέτει, ότι έχει ευρεία γνώση όλων των λειτουργιών μιας επιχείρησης από την κατάρτιση του ισολογισμού και την άντληση χρηματοδότησης μέχρι την χάραξη στρατηγικής. Να μπορεί δηλαδή να παίξει το ρόλο του διευθυντή αναδιάρθρωσης (Chief Restructuring Officer-CRO), ο οποίος σύμφωνα με την inac είναι χρήσιμος σε μια επιχείρηση πολύ πριν χρειαστεί να προσφύγει στο άρθρο 99 ή σε διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα.

Στην Ελλάδα σε αρκετές περιπτώσεις εταιρειών τοποθετήθηκαν CRO's, οι οποίοι σε συνεργασία με τις τράπεζες προσπαθούν να διαχειριστούν τις υπέρογκες υποχρεώσεις αλλά και τον τραπεζικό δανεισμό, με απώτερο στόχο τη διάσωση τους.

Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, καθώς η αδυναμία των εταιρειών σε συνδυασμό με τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία περιορίζουν τα περιθώρια δράσης τους. Κομβικής σημασίας θεωρείται η λύση που θα βρεθεί για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, η οποία μπορεί να δώσει τεράστια «ανάσα» και να αλλάξει άρδην το σκηνικό, θωρακίζοντας τους με περισσότερα «όπλα» των CRO's.

Αλλαγή νοοτροπίας
Ανεξάρτητα, για να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στο έργο του, ο CRO πρέπει καταρχάς να αλλάξει τη νοοτροπία της εταιρείας που έχει αναλάβει να σώσει από την καταστροφή αλλά και να προσαρμοστεί στη νοοτροπία της. Να εντοπίσει το πρόβλημα και τι γίνεται λάθος, και να πείσει τη διοίκηση ότι υπάρχει πρόβλημα. Να αναγνωρίσει την κύρια δραστηριότητα της εταιρείας, που πλεονεκτεί και στην συνέχεια να καταστρώσει το στόχο και να οδηγήσει όλη την εταιρεία προς την εκπλήρωσή του. Τη θέση του CRO, μπορούν κάλλιστα να πάρουν τα υφιστάμενα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, όπως ο CEO (διευθύνων σύμβουλος) και να συμβάλουν στην εξυγίανση και αναδιάρθρωση της.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γ. Χάρος, εκτελεστικός διευθυντής της ΙCAP People Solutions, ένας ρόλος Chief Restructuring Officer (Επικεφαλής Αναδιοργάνωσης) αναμένεται, πλέον, από τα ανώτατα στελέχη τα οποία καλούνται να βοηθήσουν μια εταιρεία να αναδιαμορφώσει όχι μόνο τη χρηματοοικονομική της δομή, αλλά και να επαναδιατυπώσει το όραμα και την αποστολή της μέσα στις νέες συνθήκες της αγοράς, με τρόπο που να είναι κατανοητά στους ανθρώπους της και να ενσωματώνονται πλήρως στην κουλτούρα του οργανισμού».

Διαχείριση κρίσεων
Η έρευνα της inac, προχωράει ένα βήμα παραπέρα και επισημαίνει τα χαρακτηριστικά και τα προσόντα που χρειάζεται να έχουν τα «ανώτερα διευθυντικά στελέχη του μέλλοντος». Καθώς, η ανάγκη για εξωστρέφεια θα συνεχίσει να μεγαλώνει και τα επόμενα χρόνια, η ικανότητα κατανόησης και αφομοίωσης διαφορετικών κουλτούρων κρίνεται απαραίτητα ενώ θα πρέπει να καλλιεργούν και να εξελίσσουν τις δεξιότητες που είναι χρήσιμες για να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Εκ των ουκ άνευ, κρίνεται η απόκτηση εμπειρίας στη διαχείριση κρίσεων και δύσκολων καταστάσεων, όπου οι αντοχές δοκιμάζονται ενώ στα υπέρ λογίζεται η αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων υλικών και ανθρώπινων πόρων.

Το «ασθενές φύλο» κερδίζει έδαφος στις επιχειρήσεις
Προς νεότερα στελέχη που διαθέτουν κατά κανόνα λιγότερη εμπειρία, αλλά αμείβονται λιγότερο, φαίνεται να στρέφονται σε παγκόσμια κλίμακα οι επιχειρήσεις, όταν πρόκειται να στελεχώσουν τις ανώτερες διοικητικές τους θέσεις. Συνήθως, έχουν εμπειρία από τον τομέα των πωλήσεων, ενώ τους ανατίθενται πολλές ευθύνες.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, το γυναικείο φύλο αυξάνει τη συμμετοχή του στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια. Φαίνεται πως οι αντιλήψεις και το στερεότυπο ότι η ηγεσία είναι ανδρικό χαρακτηριστικό έχουν αρχίσει να υποχωρούν και πλέον η γυναίκα κερδίζει με την αξία της μια θέση στον ανδροκρατούμενο κόσμο των επιχειρήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της ICAP, περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις (21% του συνόλου) στην Ελλάδα σήμερα διοικείται από γυναίκες (4.635 σε σύνολο 22.500 εταιρειών), όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 19% (αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων), ενώ το 10,3% των ενεργών μελών της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ - φορέας του Επαγγελματικού Μάνατζμεντ) είναι γυναίκες.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να αναπτύξουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για μια διοικητική θέση, τα στελέχη, άνδρες και γυναίκες περνούν από ενδελεχείς διαδικασίες επιλογής με τη συμβολή διάφορων εργαλείων και εντάσσονται σε συγκεκριμένα συστήματα διαδοχής ώστε να εξασφαλισθεί η επιτυχημένη συνέχειά τους.


Γιώργος Μανέττας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου