Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

19/11: Έναρξη του θεσμού της «Ημέρας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» από 144 «πρέσβειρες» του γυναικείου επιχειρείν

Στις 19 Νοεμβρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών γίνεται η έναρξη του θεσμού της «Ημέρας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» στην οποία και θα παραστούν οι 144 «πρέσβειρες» γυναικείας επιχειρηματικότητας από τις ισάριθμες χώρες που συνεργάσθηκαν για τη δημιουργία του θεσμού. «Πρέσβειρα» από την Ελλάδα, η επιχειρηματίας Ολγα Σταυροπούλου.

Στις 19 Νοεμβρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ, γίνεται η έναρξη του θεσμού της Ημέρας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, στην οποία θα παραστούν οι 144 «πρέσβειρες» γυναικείας επιχειρηματικότητας από τις ισάριθμες χώρες που συνεργάσθηκαν για τη δημιουργία του θεσμού. Ενός θεσμού που μοιάζει περισσότερο με κίνημα για τη στήριξη των γυναικών επιχειρηματιών – «γυναικών που καινοτομούν, δημιουργούν θέσεις εργασίας, ξεκινούν start-ups, κάνουν πραγματικότητα τις ιδέες τους και ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή σε 144 χώρες». Στα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας είναι η PwC, η ΒNP Paribas, η Microsoft και τα Ηνωμένα Εθνη.

Μάχιμη επιχειρηματίας

Για την Ελλάδα «πρέσβειρα» της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας επελέγη από τους φορείς υλοποίησης του θεσμού η κ. Ολγα Σταυροπούλου, μάχιμη επιχειρηματίας, αναγνωρισμένη μέντορας, με διακεκριμένο έργο για την ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας, για την απασχολησιμότητα και για τη διά βίου μάθηση και κατάρτιση. Το 2000, με ομάδα συνεργατών της, η κ. Σταυροπούλου ίδρυσε την εταιρεία Μίλητος Α.Ε. στην οποία κατέχει τη θέση της προέδρου. Την υποψηφιότητά της υπέβαλε και υποστήριξε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ). Σημειώνεται ότι η κ. Σταυροπούλου είναι και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (ΠΕΕ) για την Ελλάδα.

Οπως είναι γνωστό, η ΠΕΕ λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τον Νοέμβριο σε περισσότερες από 150 χώρες. Κινητοποιεί περισσότερους από 10.000 οργανισμούς και εταίρους και δίνει την ευκαιρία για τη διοργάνωση περισσότερων των 25.600 δραστηριοτήτων. Από το 2008 «οικοδεσπότης» της ΠΕΕ στη χώρα μας είναι η ΟΕΣΥΝΕ. «Για το 2014 στοχεύουμε σε μια εθνική κινητοποίηση με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, ειδικότερα σε θέματα θεσμικών παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», αναφέρει σε επιστολή του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Ανδρέας Στεφανίδης. Και προσκαλεί τους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν με δράσεις από 17 έως 23 Νοεμβρίου 2014, ώστε να είναι ενεργός η στήριξη του θεσμού της ΠΕΕ και στην ελληνική περιφέρεια.

Ψηφιακές δεξιότητες

«Με δεδομένο ότι, για τη συνολική ευρωπαϊκή αγορά εργασίας εκτιμάται ότι ώς το 2015 το 90% των επαγγελμάτων θα απαιτεί ψηφιακές δεξιότητες, ακόμη και ότι κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργούνται περίπου 120.000 νέες θέσεις εργασίας σε αντικείμενα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, καιρός είναι να στείλουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι “οι τεχνολογικές start-ups δεν έχουν φύλο”». Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικά στοιχεία που παρέθεσε -αλλά και ένα ευφυές σχόλιο- η γενική γραμματέας Ισότητας Βάσως Κόλλια, όταν στο πλαίσιο της ελληνικής ευρωπαϊκής προεδρίας, στο συνέδριο στην Αθήνα με θέμα «Women & Girls Go Digital», παρουσίασε τη δική της πρωτοβουλία για την «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση», η οποία έτυχε γενικής ευρωπαϊκής αποδοχής ως «καλό παράδειγμα» στην Ευρώπη. Το συνέδριο ήταν σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία (ΕCWT) που είναι η κορυφαία πανευρωπαϊκή πολιτική πλατφόρμα δράσης για την προώθηση της γυναικείας διάστασης στην Ψηφιακή Ατζέντα.

Την «Ψηφιακή Συμμαχία» για τη γυναικεία απασχόληση την ξεκίνησε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, στο πλαίσιο της δράσης «Ψηφιακή Συμμαχία για τη γυναικεία απασχόληση στην ΤΕΠΕ», κατά το πρότυπο της δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Grand Coalition for Digital Jobs».

Πρόκειται για μια διοικητική καινοτομία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για μια νέα μορφή πολυμερούς εταιρικής σχέσης, μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Στόχος της, αφενός η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, αφετέρου η αποτελεσματικότερη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Ταχύτητα δράσης

Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου μοντέλου της «Συμμαχίας» είναι η ταχύτητα της δράσης. Η οποία και υλοποιείται μέσα από την αποτελεσματική διασύνδεση των πεδίων του πολιτικού σχεδιασμού, των διαπιστωμένων αναγκών της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας και με ψηφιακή τεχνογνωσία. Η κ. Κόλλια έχει χαρακτηρίσει τη συνεργασία με τη «Συμμαχία» «φυγή προς τα εμπρός» από την απαισιόδοξη στάση ζωής στην οποία, λόγω κρίσης, είχε εγκλωβιστεί μέρος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και μήνυμα αισιοδοξίας με χειροπιαστά στοιχεία. «Βλέπουμε να φθάνει ένα κύμα ευκαιριών που δημιουργεί πολλές και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης σε αντικείμενα νέων τεχνολόγων, αλλά και ευνοϊκές συνθήκες για ψηφιακή επιχειρηματικότητα», υπογραμμίζει.

Η «Συμμαχία» για τον τομέα της τεχνολογίας

Στα ευρωπαϊκά πειστικά στοιχεία που παραθέτει η κ. Kόλλια για την ανάγκη προώθησης των στόχων της «Συμμαχίας», αναφέρεται και ότι στον τομέα των τεχνολογιών -που είναι τόσο κρίσιμος για την ανάπτυξη και προσφέρει εργασία σε επτά εκατομμύρια ανθρώπους- οι γυναίκες συμμετέχουν μόνο κατά 30%. Στις 1.000 γυναίκες πτυχιούχους στην Ευρώπη, μόνο 29 κατέχουν πτυχίο Πληροφορικής και μόνο τέσσερις θα απασχοληθούν τελικά στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Στους 100 προγραμματιστές εφαρμογών στην Ευρώπη, μόνο εννέα είναι γυναίκες. Οι περισσότερες από αυτές καλύπτουν θέσεις εργασίας με αντικείμενο την εισαγωγή δεδομένων και τη συναρμολόγηση υλικού και μόνο ένας στους πέντε επιχειρηματίες πληροφορικής είναι γυναίκα, «έστω και αν οι επιχειρήσεις στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών που διοικούνται από γυναίκες έχουν μεγαλύτερη απόδοση κατά 35%».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου