Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Οι κορυφαίοι CEOs του κόσμου

Βελτίωσαν τα αποτελέσματα, αύξησαν τα κέρδη και τις αξίες και έκαναν τις εταιρείες τους παγκοσμίως επιτυχημένες.

Σε έναν επιχειρηματικό κόσμο που αποθεώνει τις βραχυπρόθεσμες επιτυχίες και συνήθως δεν λαμβάνει αποφάσεις παρά μόνο για το άμεσο μέλλον, η έρευνα του Harvard Business Review βρίσκει, μετρά και καταγράφει τους επικεφαλής εταιρειών οι οποίοι στη μακρόχρονη θητεία τους έδειξαν πως τους ενδιαφέρει ο μαραθώνιος και ο μακρόπνοος σχεδιασμός.


Το HBR εξέτασε δεδομένα όπως τα έσοδα των εταιρειών, τα κέρδη, η κεφαλαιοποίηση κ.ά. και κατέταξε τους CEOs ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε αυτούς τους τομείς. Στην κορυφαία δεκάδα βρίσκουμε ηγέτες από τον χώρο της τεχνολογίας, τον φαρμακευτικό κλάδο, το real estate και τα χημικά.

Ας δούμε τους κορυφαίους.


JEFF BEZOS, AMAZON 

Ίδρυσε την εταιρεία το 1996 και την έφερε στα σημερινά επίπεδα κεφαλαιοποίησης των $140 δισ. Επιπλέον, έχει αποφέρει κέρδη στους μετόχους που φτάνουν το 15.000%. Στα 50 του χρόνια πια, πληρώνεται μάλλον φτωχά για τις υπηρεσίες που προσφέρει (81.000 δολάρια σε μετρητά και 1,7 εκατ. σε μετοχές το 2013), αλλά το 18% που κατέχει στην εταιρεία τον κάνει πλουσιότερο κατά $84 εκατ. κάθε φορά που η μετοχή ανεβαίνει κατά ένα δολάριο.

JOHN MARTIN, GILEAD SCIENCES

Ο 62χρονος βρίσκεται στο «τιμόνι» της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας και φαρμάκων από το 1996 και επί των ημερών του αυτή έφτασε σε αξία τα $128 δισ. Η Gilead ανήκει στις κορυφαίες στο είδος τους εταιρείες του κόσμο και αναμένεται να βελτιώσει και άλλο τα αποτελέσματά της καθώς νέα φάρμακα παίρνουν έγκριση.

JOHN CHAMBERS, CISCO SYSTEMS

Ο γίγαντας των δικτυακών υπηρεσιών για επιχειρήσεις έχει «αφεντικό» τον 65χρονο Chambers από το 1995. Επί των ημερών του έφτασε σε κεφαλαιοποίηση τα $168 δισ. για αυτό είναι και ο πιο ακριβοπληρωμένος της λίστας με ετήσια αποζημίωση 21 εκατ. δολάρια.

DAVID PYOTT, ALLERGAN

CEO από το 1998 με κεφαλαιοποίηση $50 δισ. και σχεδόν 2.000% κέρδη για τους μετόχους. Ο 61 ετών μάνατζερ ενορχήστρωσε τη μετεξέλιξη της εταιρείας από μικρή επιχείρηση οπτικών σε έναν παγκόσμιο γίγαντα της φαρμακευτικής. Στο portfolio της ανήκει το πασίγνωστο Botox.

DAVID SIMON, SIMON PROPERTY GROUP

Από το 1995 βρίσκεται επικεφαλής της Νο1 εταιρείας real estate των ΗΠΑ. Κεφαλαιοποίηση έως και $63 δισ. ($52 δισ. σήμερα) και κέρδη 1.600% στους μετόχους. Στην παρούσα φάση απαγκιστρώνεται από τη δημιουργία και διαχείριση εμπορικών κέντρων και επικεντρώνεται σε higher-end ακριβές εμπορικές ιδιοκτησίες.

LARS REBIEN SORENSEN, NOVO NORDISK

Ο 60χρονος Δανός CEO ανέλαβε τα ηνία της φαρμακευτικής εταιρείας το 2000, 18 χρόνια από τη μέρα που ξεκίνησε να εργάζεται σε αυτή στο τμήμα μάρκετινγκ. Πέρα από τις εξαιρετικές αποδόσεις της, η εταιρεία πρωτοστατεί στην έρευνα για τις μεταβολικές διαταραχές και τον διαβήτη. Μάλιστα παρέχει, μέσω ιδρύματος που δημιούργησε η ίδια, φθηνότερη ινσουλίνη σε διαβητικούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

HUGH GRANT, MONSANTO

Έντεκα χρόνια διευθύνων σύμβουλος, 33 χρόνια στην εταιρεία όπου ξεκίνησε ως πωλητής ζιζανιοκτόνων σε Σκωτσέζους αγρότες. Επί των ημερών του 56χρονου CEO η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε στα $59 δισ.

MICHAEL PEARSON, VALEANT PHARMACEUTICALS

Ο «νεότερος» CEO της λίστας αφού ανέλαβε μόλις το 2008. Μέσα σε έξι χρόνια αύξησε την αξία της εταιρείας στα $44 δισ. και τα κέρδη στους μετόχους κατά 1.100% ενώ προχώρησε σε 40 εξαγορές

MARK DONEGAN, PRECISION CASTPARTS

Η εταιρεία που κατασκευάζει εργαλεία, μεταλλικά εξαρτήματα και τμήματα αεροσκαφών έχει στο «τιμόνι» της τον Donegan από το 2002 και στις τάξεις της από το 1985. Κεφαλαιοποίηση $34 δισ. και 1.600% αύξηση στην τιμή της μετοχής.

WILLIAM DOYLE, POTASHCORP

CEO από το 1999, έφτασε την αξία της καναδικής εταιρείας στα $37 δισ. και την καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιπασμάτων στον κόσμο. Στα 63 του σήμερα, αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί φέτος έχοντας κατακτήσει τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου στελέχους στον Καναδά με $320 εκατ. αποζημίωση (σε μετρητά, μετοχές και stock options) μόνο για το 2007.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου