Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Χρήμα από την Εθνική σε νέες καινοτόμες επιχειρήσεις

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας το ’πε και το ’κανε. Αρχισε να διοχετεύει ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία. Τις επιχειρήσεις. Μάλιστα τις επιχειρήσεις με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εκείνες που εντάσσονται στο δυναμικό ρεύμα της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας ή που διακρίνονται στα πεδία της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Μην ξεχνάμε ότι τον περασμένο Μάιο η διοίκηση της Εθνικής ανακοίνωσε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα NBG Business Seeds με αρχικό προϋπολογισμό που έφτανε το ποσό των 15 εκατ. ευρώ. Με το πρόγραμμα NBG Business Seeds καλύπτονται χρηματοδοτικά οι ανάγκες όλων αυτών των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων νεοφυών, στα τρία βασικά στάδιά τους: δημιουργία, πρώτα βήματα, ωρίμανση και εξωστρέφεια.
Οι τρεις τύποι ή τρόποι χρηματοδότησης είναι:

- χρηματοδοτήσεις ειδικού σκοπού - angel financing,
- δάνεια σε νεοφυείς επιχειρήσεις, 
- δάνεια σε πιο ώριμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι υποψήφιες εταιρείες προεπιλέγονται σε πρώτη φάση μέσα από τον διαγωνισμό «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία» και από τη συνεργασία της Εθνικής με την Εndeavor Greece, χωρίς να αποκλείονται υποψήφιες εταιρείες από θερμοκοιτίδες, συνεργατικούς χώρους, συνεργαζόμενους διαγωνισμούς πανεπιστημίων.

Ως γνωστόν, η Εθνική Τράπεζα έχει θεσμοθετήσει τον δια­γωνισμό «i-bank Καινοτομία και Τεχνολογία», προβάλλοντας επιτυχώς ιδέες, επιχειρηματικά σχέδια και start-ups, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ενθάρρυνση και ανάδειξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Ο διαγωνισμός τρέχει φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά, με τον χρονικό ορίζοντα για την υποβολή προτάσεων να λήγει την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014. Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε μια στρατηγικού τύπου συνεργασία με την Endeavor Greece (www.endeavor.org.gr). Η τελευταία είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας με γραφεία σε 20 χώρες, κυρίως σε Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Ασία. Το 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί και στην Ελλάδα δίνοντας έμφαση σε επιλεγμένες scale-up εταιρείες που θα συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Η συνεργασία με την Εθνική έγκειται στην ανάδειξη προτάσεων χρηματοδότησης αυτών των νεοφυών επιχειρήσεων και την παροχή υπηρεσιών mentoring.

Οι πρώτες εταιρείες που συμμετέχουν στο NBG Business Seeds

Σε ένα αρχικό στάδιο έχουν προκριθεί για αξιολόγηση προς συμμετοχή στο πρόγραμμα μέσω επένδυσης στο μετοχικό κεφάλαιο οι παρακάτω νεοφυείς εταιρείες ως διακριθείσες στον διαγωνισμό «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία».

Α. Truckbird

(2ο βραβείο του 4ου διαγωνισμού)

Λύσεις στα προβλήματα οργάνωσης μεταφοράς φορτίων


Το TruckBird είναι μια δομημένη ηλεκτρονική αγορά φορτίου στην οποία αλληλεπιδρούν οι αποστολείς εμπορευμάτων με τους χερσαίους μεταφορείς, συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η πλατφόρμα του TruckBird προσφέρει λύσεις στα προβλήματα οργάνωσης της μεταφοράς φορτίων, μειώνει το κόστος της μεταφοράς και συμβάλλει στην αύξηση του κύκλου εργασιών των μεταφορικών εταιρειών. Η αναγνώριση έχει έρθει σε πολλούς διαγωνισμούς εκτός του 2ου βραβείου του 4ου διαγωνισμού «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία», όπως εκπροσώπηση της χώρας στην τελική φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού «Get In The Ring: The Investment Battle 2013» (Ρότερνταμ) και ανάδειξη της εταιρείας στις 4 πρώτες ανάμεσα σε 32 χώρες και πάνω από 1.000 startup εταιρείες, 1ο βραβείο στο Ennovation 2013 (οργάνωση από Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και 1o βραβείο στο Athens Startup Weekend 2013. Ηδη η εφαρμογή χρησιμοποιείται πιλοτικά από επιλεγμένες εμπορικές και μεταφορικές εταιρείες μέσα από το www.truckbird.com, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμη σε πλήρη κλίμακα στην αγορά. Η εταιρεία βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο με χρηματοδότηση ειδικού σκοπού angel financing και παροχή υπηρεσιών mentoring.

Β. sourceLair
(1ο βραβείο του 3ου διαγωνισμού)

Πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού μέσω web


Το sourceLair είναι ένα πλήρες περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού, προσβάσιμο μέσα από ένα web browser. Η ιδέα του sourceLair συλλήφθηκε από τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου ανάπτυξης web εφαρμογών, ψάχνοντας ένα εύκολο, online εργαλείο για μοίρασμα κώδικα προγραμματισμού. Η χρησιμότητά του έγκειται στο ότι οι προγραμματιστές αποδεσμεύονται από τις συσκευές τους και η δουλειά τους είναι ασφαλής και διαθέσιμη παντού, με παράλληλη εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος. Η πλατφόρμα εκτός από το 1ο βραβείο του 3ου διαγωνισμού «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία», έχει βραβευθεί στους διαγωνισμούς Εnnovation 2011, Crazy Business Ideas 2011, Startup Live Athens 2011. Το sourceLair είναι ήδη διαθέσιμο για εγγραφή στο www.sourcelair.com και εξυπηρετεί περισσότερους από 20.000 εγγεγραμμένους χρήστες-προγραμματιστές παγκοσμίως. Η εταιρεία βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο με χρηματοδότηση ειδικού σκοπού angel financing και παροχή υπηρεσιών mentoring.

Ειδικού τύπου χρηματοδοτήσεις

Εξάλλου, το πρόγραμμα NBG Business Seeds παρέχει και ειδικού τύπου χρηματοδοτήσεις. Σε πρώτο στάδιο εξετάζονται οι παρακάτω εταιρείες:

Hotel Brain

Εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων

(συνεργασία με Endeavor Greece)



Είναι η κορυφαία ελληνική εταιρεία διαχείρισης και ανάπτυξης πολυτελών μικρών ή μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων με παρουσία στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στον Λίβανο. Σήμερα η Hotel Βrain (www.hotelbrain.com/gr/) διαχειρίζεται περισσότερα από 86 πολυτελή ξενοδοχεία και επεκτείνει την παρουσία της σε περισσότερες αγορές. Εχει αποκλειστικές συνεργασίες με τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως (π.χ. Small Luxury Hotels, Leading Hotels of the World, Relais Chateaux) και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τουριστικό κλάδο. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν την ανάλυση των αναγκών και των δυνατοτήτων της επιχείρησης, τη δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου, τη στρατηγική των πωλήσεων και της προώθησης του ξενοδοχείου, την αξιολόγηση του προσωπικού, την κατάρτιση εγχειριδίου ποιότητας υπηρεσιών, την κατάρτιση του οικονομικού προϋπολογισμού και την παρακολούθηση σε εβδομαδιαία-μηνιαία βάση των πωλήσεων και της οικονομικής και ποιοτικής απόδοσης της επιχείρησης.

Β. Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ
(συνεργασία με Endeavor Greece)

Γεύση από Ελλάδα


Η Παπαδημητρίου ΑΒΕΤ (http://www.papadim.com/) είναι μια κορυφαία οικογενειακή εταιρεία τροφίμων που προσφέρει πρωτοποριακά προϊόντα και δραστηριοποιείται σε 35 χώρες. Λειτουργεί από το 1939 και με την τρίτη γενιά, τον κ. Χρήστο Παπαδημητρίου, να αναλαμβάνει τις πωλήσεις το 2004, αναπτύσσει μια σειρά από νέα προϊόντα βασισμένα στο βαλσαμικό ξίδι από κορινθιακή σταφίδα. Το προϊόν αυτό φτάνει πρώτο σε πωλήσεις στην Ελλάδα το 2005.

Γ) Mezolift
(4ο βραβείο του 3ου διαγωνισμού)

Ηλιακοί οικιακοί ανελκυστήρες


Η βραβευμένη εταιρεία Mezolift (www.mezolift.gr) παράγει ηλιακούς οικιακούς ανελκυστήρες με ενεργειακά ανεξάρτητες μηχανές. Ο ηλιακός οικιακός ανελκυστήρας Mezolift είναι ο πρώτος του είδους του στον κόσμο που έχει κόστος προσιτό στον απλό πολίτη. Χρησιμοποιεί ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας, αλλά σε περίπτωση έλλειψης μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες από το δίκτυο. Τα πλεονεκτήματα αυτού του ανελκυστήρα είναι ότι μπαίνει σε πολύ μικρούς χώρους (λιγότερο από 1 τ.μ.), δεν σταματά η λειτουργία του από διακοπή ρεύματος και η τεχνολογία του μπορεί να εφαρμοστεί σε παλιούς μηχανικούς ανελκυστήρες, ενώ απαιτεί 80% λιγότερη ενέργεια από τον συμβατικό (100% «πράσινος» ανελκυστήρας). Λειτουργεί επίσης και σαν σύστημα εκκένωσης κτιρίων (BES). Ο ηλιακός οικιακός ανελκυστήρας έχει υλοποιηθεί και έχει πωλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Το προϊόν εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Πανευρωπαϊκή Καμπάνια Κλιματικής Αλλαγής 2012-2013.

Startup που διακρίθηκαν

Τέλος, υποστηρίζονται ορισμένες από τις διακριθείσες startup των προηγούμενων διαγωνισμών «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία». 

Α) Incrediblue
(5ο βραβείο του 4ου διαγωνισμού)

Διαδικτυακή πλατφόρμα κρατήσεων σκαφών


Η incrediblue είναι η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα κρατήσεων που συνδέει ιδιοκτήτες σκαφών με ταξιδιώτες παγκοσμίως. Οι χρήστες της μπορούν να πραγματοποιήσουν ασφαλείς αγορές, βασισμένες σε παράγοντες-κλειδιά όπως η τιμή, αληθινές φωτογραφίες κάθε σκάφους, η τοποθεσία, η διαθεσιμότητα και οι αξιολογήσεις. Η πλατφόρμα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και έχει έσοδα. Φιλοξενεί 1.100 σκάφη κυρίως στη Μεσόγειο και αναπτύσσεται διαρκώς. Το 2013 συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 600.000 ευρώ. Για τη στήριξή της έγινε προβολή της εταιρείας μέσω ένθεσης διαφημιστικού υλικού στα statements των πιστωτικών καρτών Visa και MasterCard της Εθνικής.

Β) History & Culture
(5ο βραβείο του 3ου διαγωνισμού)

Ελληνική Ιστορία και Πολιτισμός στο κινητό σας


Είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που παρουσιάζει την Ελληνική Ιστορία και τον Πολιτισμό με έναν πρωτότυπο τρόπο, με έμφαση στη γεωγραφική τοποθέτηση του χρήστη. Η ιδέα για την εφαρμογή γεννήθηκε ταυτόχρονα με τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη εφαρμογή. Το «Greece History and Culture» απευθύνεται τόσο σε Ελληνες όσο και σε χρήστες από το εξωτερικό, έχοντας πραγματοποιήσει πωλήσεις σε περισσότερες από 60 χώρες. Η εφαρμογή κινείται σε δύο άξονες, αυτούς του πολιτιστικού τουρισμού και της εκπαίδευσης. Η εφαρμογή φιλοξενεί και έναν χάρτη που υποδεικνύει τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αποκτήσει πληροφορίες.


Κώστας Τσαούσης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου