Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΑΕΔ: έρχονται τρία προγράμματα για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας

Το αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανότατα και εντός του Σεπτεμβρίου, πρόκειται να προκηρυχθούν από τον ΟΑΕΔ νέα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, ενώ για πρώτη φορά ανοίγει το Youth Guarantee.

Το «Youth Guarantee» ή «Εγγύηση για τη Νεολαία» σχεδιάστηκε βάσει των Κοινοτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας και αποτελεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει 27 προγράμματα κάτω από 6 άξονες δράσεων, με σκοπό να ωφεληθούν περί τις 181.000 νέων. Για το «Youth Guarantee» αναμένεται να διατεθούν περίπου 390 εκατ. ευρώ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί ξανά, το λεγόμενο «Voucher» ή «Επιταγή Επαγγελματικής Κατάρτισης». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει στους νέους που εντάσσονται θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις ενώ οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν και εκπαιδευτικό επίδομα. Το πρόγραμμα αφορά νέους ηλικίας μέχρι 29 ετών.

Το τρίτο πρόγραμμα που οσονούπω ανοίγει είναι το πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας». Από το πρόγραμμα αυτό θα καλυφθούν πολλές θέσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας σε δημόσιους φορείς, σε ΟΤΑ, υπουργεία, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Το «Κοινωφελής Εργασία», έχει εφαρμοστεί και σε προηγούμενες περιόδους και από αυτό καλύφθηκαν και ανάγκες σε θέσεις υπαλλήλων γενικών καθηκόντων, σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε κοινωνικού χαρακτήρα δημοτικές υπηρεσίες.

Με τα προγράμματα αυτά, τα οποία είναι ορισμένου και περιορισμένου χρόνου, δεν λύνεται το πρόβλημα απασχόλησης που αντιμετωπίζουν στρατιές νέων ανέργων, μέσης, τεχνικής αλλά και ανώτατης εκπαίδευσης. Ωστόσο, ανοίγεται ένα παράθυρο στην απασχόληση, δίδεται μία προοπτική απασχόλησης και γνωριμίας με την αγορά εργασίας.
 Άννη Καρολίδου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου