Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Καρδίτσα: Δημιουργείται Αγροτικός Συνεταιρισμός οσπρίων και προϊόντων διατροφής


Η παραγωγή οσπρίων και ψυχανθών εν γένει καθώς και δημητριακών, σουσαμιού, αραχίδας και άλλων ξηρών καρπών είναι μία από τις βασικές δραστηριότητες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οσπρίων και Προϊόντων Διατροφής που δημιουργείται στην Καρδίτσα. Βασική προϋπόθεση είναι, η κύρια παραγωγή να προορίζεται για τις ανάγκες της ανθρώπινης διατροφής. Η ανάγκη για τη δημιουργία του Συνεταιρισμού δημιουργήθηκε από τη νέα ΚΑΠ εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημήτριος Μάλκας, σύμφωνα με τον οποίο βασικός στόχος της όλης προσπάθειας είναι η προστασία των συμφερόντων των συνεταιριζόμενων.

“Η ελληνική αγορά”, σημειώνει ο κ. Μάλκας, “έχει μεγάλο έλλειμμα από ελληνικά ταυτοποιημένα προϊόντα και γι' αυτό η δημιουργία του Συνεταιρισμού είναι απαραίτητη και αναγκαία για την προώθηση των προϊόντων μας”.

Ο νομός Καρδίτσας, σύμφωνα τον ίδιο, καλλιεργεί περίπου 1500 στρέμματα όσπρια, με τον συνεταιρισμό να καλύπτει ένα φάσμα περίπου 500 στρεμμάτων με κύριες καλλιέργειες (φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά).

Στις κύριες δραστηριότητες του Συνεταιρισμού, ο οποίος θα χρησιμοποιεί την επωνυμία “CO.LEG” για τις συναλλαγές με το εξωτερικό, είναι η επεξεργασία, μεταποίηση και εμπορία των παραπάνω προϊόντων, παραπροϊόντων και παραγώγων αυτών, μέσω της λειτουργίας του ως ομάδας παραγωγών. Επίσης, στις δραστηριότητές του εντάσσονται η σποροπαραγωγή και η εν γένει παραγωγή φυτοπολλαπλασιαστικού υλικού για τα προϊόντα που παράγει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, καθώς και η επεξεργασία και εμπορία αυτού, σύμφωνα με τις προβλέψεις των νόμων. Θα παρέχει ακόμη τεχνική και επιστημονική βοήθεια στα μέλη μέσω της απασχόλησης επιστημόνων ή συνεργασίας με ειδικούς.

Η σύναψη συνεργασιών με όμοιες συνεταιριστικές δράσεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, η ανταλλαγή γνώσεων αλλά και η παροχή συνεταιριστικής εκπαίδευσης είναι ορισμένες ακόμη από τις δράσεις του Συνεταιρισμού. Στην ίδια προοπτική εντάσσεται και η ίδρυση και λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων, η ανάπτυξη του οικοτουρισμού, του κοινωνικού τουρισμού και αγροτουριστικών εργασιών.

Το επόμενο βήμα του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με τον κ. Μαλκά, είναι η Οργάνωση Ιδρυτικής Συνέλευσης (μεθαύριο, Πέμπτη 24 Απριλίου), όπου θα αναγνωστεί το Καταστατικό, θα γίνουν οι τελικές τροποποιήσεις (αν προταθούν) και θα ψηφιστεί. Στην ίδια Συνέλευση θα οριστεί Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα αναλάβει να νομιμοποιήσει τον ΑΣ, να οργανώσει την καμπάνια εγγραφής όσων ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη και να προκηρύξει εκλογές.


EXPRESS