Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Λάβδας: Το όνειρο της οδού Κεραμεικού ταξιδεύει στις αγορές του εξωτερικού

                          Η εταιρεία Παλλάς δραστηριοποιείται στις διεθνείς αγορές από τις αρχές της δεκαετίας του '90

Με μια πλούσια γκάμα προϊόντων, η οποία συνεχώς αναπτύσσεται, η ελληνική επιχείρηση «Παλλάς» αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, εμφανίζοντας αναπτυξιακές προοπτικές και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και των Αραβικών κρατών.

Από το 1953 τα προϊόντα Λάβδας έχουν μεγαλώσει αρκετές γενιές Ελλήνων, αποτελώντας μικρές, καθημερινές, γευστικές απολαύσεις για όλη την οικογένεια. Από τα γνωστά ΜΕΖ των παιδικών χρόνων και τη γνωστή αγελαδίτσα βουτύρου, η εταιρεία Pallas επεδίωκε πάντα στη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας και γεύσης, λανσάροντας διαρκώς στην αγορά πλήθος νέων προϊόντων και συσκευασιών, που ενθουσιάζουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή. Σήμερα, διαθέτει μία από τις πλέον σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες στην Ευρώπη, είναι πρωτοπόρος στην αυτοματοποίηση της παραγωγής.

Η γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει την πληρέστερη ποικιλία σε καραμέλες (κρυσταλλικές, γεμιστές, μαλακές), ζελεδάκια, γλειφιτζούρια, σοκολάτες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη, ενώ στόχος της είναι να παραμείνει στην αγορά για πολλά ακόμη χρόνια, προσφέροντάς ένα πραγματικό ταξίδι στην απόλαυση.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Φάνη Λάβδα και τον τότε συνέταιρό του Γιώργο Παλαιολόγο. Τα αρχικά των επωνύμων των δύο ιδρυτών Παλ (Παλαιολόγος) και Λα (Λάβδας) συνέθεσαν την τότε επωνυμία της επιχείρησης σε Παλλάς, με τη πρώτη μικρή μονάδα να στήνεται στην οδό Κεραμεικού. Το προϊοντικό ντεμπούτο γίνεται την ίδια χρονιά με την κυκλοφορία των πρώτων προϊόντων της, τις «πεθερές» και τις στριφτές καραμέλες. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Παλαιολόγος αποχωρεί και την εταιρεία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Φάνης Λάβδας, μεταφέροντας το εργαστήριο στο Γουδί, στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου.

Ενώ, το 1959, σημειώνεται μεγάλη εμπορική επιτυχία με το λανσάρισμα των καραμελών γάλακτος με την πλούσια γεύση βουτύρου και τη χαρακτηριστική αγελαδίτσα στο χρυσό περιτύλιγμα. Η πορεία των επόμενων χρόνων που ακολούθησαν ήταν λαμπρή και το 1991 η επιχείρηση ανοίγει τους ορίζοντές της απευθυνόμενη στις αγορές του εξωτερικού.

Η γεμιστή με κρέμα καραμέλα κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά αλλά και παγκοσμίως, με την εμπορική ονομασία Eclair να αποτελεί κι ένα από τα πρώτα προϊόντα που εξήγαγε η εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του'90.

Οι δουλειές αναπτύσσονται τάχιστα και το 1996 ολοκληρώνεται το νέο πλήρως εκσυγχρονισμένο εργοστάσιο, έκτασης 10.000 m2, στον Ασπρόπυργο, ενώ την ίδια χρονιά λανσάρονται για πρώτη φορά οι best seller πλέον καραμέλες ζελεδάκια Jelly pop & Super Jelly.

Εργαζόμενοι
Σήμερα, στην επιχείρηση εργάζονται περίπου 150 άτομα, πολλά εκ των οποίων έχουν συνδέσει την προσωπική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία με την εξέλιξη και την πρόοδο της εταιρείας.

Στη διάρκεια των εξήντα και πλέον χρόνων ζωής της Παλλάς, ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων της εξελίχθηκε επαγγελματικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία εντός της εταιρείας, καθώς υπήρχε ένα δεμένο εργασιακό περιβάλλον και με σεβασμό της προσφοράς του καθενός, που συνετέλεσε στο να ελαχιστοποιηθεί ο ρυθμός αντικατάστασης του ανθρώπινου δυναμικού. Μάλιστα, όπως διατείνεται η διοίκηση της επιχείρησης, «η ανάπτυξη και εξέλιξη της εταιρείας βασίζεται στη δική τους προσπάθεια, ενέργεια και δημιουργικότητα. Γι' αυτό στηρίζουμε κι επιβραβεύουμε την κουλτούρα υψηλής απόδοσης και ευθυγράμμισης των προσωπικών φιλοδοξιών με τους εταιρικούς μας στόχους».

Εξαγωγές
Η εταιρεία Παλλάς δραστηριοποιείται στις διεθνείς αγορές από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Ιστορικά, η πρώτη χώρα εξαγωγής των προϊόντων της ήταν η Κύπρος. Σήμερα, με μια πλούσια γκάμα έχει εισχωρήσει στις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και των αραβικών κρατών, ενώ συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες διεύρυνσης του διεθνούς δικτύου της, διότι πιστεύει και επενδύει στη σημασία της εξωστρέφειας.

Success story
  • Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1953, από τον Φάνη Λάβδα και τον τότε συνέταιρό του Γιώργο Παλαιολόγο.
  • Τα αρχικά των επωνύμων των δύο ιδρυτών Παλ (Παλαιολόγος) και Λα (Λάβδας) συνέθεσαν την τότε επωνυμία της επιχείρησης σε Παλλάς.
  • Το 1958, ο Παλαιολόγος αποχωρεί και την εταιρεία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Φάνης Λάβδας, μεταφέροντας το εργαστήριο στο Γουδί.
  • Το 1959 σημειώνεται μεγάλη εμπορική επιτυχία με το λανσάρισμα της χαρακτηριστικής Aγελαδίτσας στο χρυσό περιτύλιγμα.
  • Το 1996 ολοκληρώνεται το νέο, πλήρως εκσυγχρονισμένο εργοστάσιο, στον Ασπρόπυργο, συνολικής έκτασης 10.000 m2.


ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ