Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Απονεμήθηκαν τα βραβεία καινοτόμων προϊόντων διατροφής «Ecotrophelia» από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων

Να διορθωθούν τα «κακώς κείμενα» που εμποδίζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ζητά η ελληνική βιομηχανία τροφίμων, που αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ευάγγελος Καλούσης, στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποίησε σήμερα ο Σύνδεσμος, με την υιοθέτηση από το κράτος μιας πιο θετικής αντιμετώπισης του «επιχειρείν», η ελληνική βιομηχανία τροφίμων θα μπορέσει να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ανατροπή του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, αποτελώντας την αφετηρία και την ατμομηχανή για τη βιομηχανική αναγέννηση της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Καλούση, τα δύο τελευταία χρόνια αποτελούν μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, τους πολίτες και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Μέσα στο πλαίσιο αυτό κανένας κλάδος δεν κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστος. Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων, όπως ανέφερε ο κ. Καλούσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται και δυσχεραίνουν τη θέση των εταιρειών του κλάδου, που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του κόστους και να κρατήσουν σταθερές τις τιμές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις διαρκείς αυξήσεις στους φόρους, με σημαντικότερη την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από 11% σε 13%, στα αναψυκτικά από 13% σε 23%, στην εστίαση από 13% σε 23%, αλλά και με την συνεχή επιβολή έκτακτων εισφορών. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από το πρόβλημα ρευστότητας και επισφαλειών που μαστίζει την αγορά, αλλά και από το γεγονός ότι σήμερα πλέον απαιτείται προκαταβολή σε μετρητά για τις εισαγωγές πρώτων υλών.
Παρά τις αντίξοες αυτές συνθήκες, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων καταβάλλει καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνει αποφασιστικά βήματα μπροστά.
Κλειδί για την έξοδο από την κρίση είναι η υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα στηρίζεται σε 4 άξονες: τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την προώθηση της έρευνας & της καινοτομίας και την προώθηση νέων επενδύσεων.
Σχετικά με την εξωστρέφεια, το 2010, παρά την κρίση, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 21% σε σχέση με το 2009. Το 2011 καταγράφηκε άνοδος των εξαγωγών κατά 19% ενώ στο πρώτο εξάμηνο σημειώνεται στις εξαγωγές αύξηση πάνω από 11%.
Άμεσα συνυφασμένη με τις έννοιες της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας είναι και αυτή της καινοτομίας. Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων επενδύει στην έρευνα και προωθεί την καινοτομία, ενώνοντας τις δυνάμεις της με άλλους φορείς όπως είναι τα πανεπιστήμια, οι ερευνητικοί φορείς και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒΤ απένειμε σήμερα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεία σε τρεις νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού καινοτόμων προϊόντων διατροφής «Ecotrophelia» στον οποίο είχαν κληθεί να συμμετάσχουν όλα τα σχετικά τμήματα των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδιευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί καθιερωμένο θεσμό σε πολλές χώρες της Ευρώπης και αποτελεί πρωτοβουλία του ΣΕΒΤ που αποδεικνύει τη δέσμευσή του στην προώθηση των νέων ανθρώπων και της καινοτομίας.
Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην φοιτητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για το προϊόν «CEREAL 4» (σκόνη για ρόφημα με βάση 4 δημητριακά).
Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην φοιτητική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το προϊόν Probiotic Green Wholetable olives και στη φοιτητική ομάδα του Μετσόβειου Πολυτεχνείου για το προϊόν Reberyberry a sugariess organic marmalade with stevia.
Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε σε δύο φοιτητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το ρόφημα Endeca και το σνακ Crispy Delight.
Τα βραβεία απένειμε στους φοιτητές ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος τους συνεχάρη για την προσπάθειά τους και τους ενθάρρυνε οι νέες και κοινοτόμες ιδέες τους να γίνουν έναυσμα για την πρόοδο της βιομηχανίας και την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου