Σελίδες

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Δύο νέοι αγρότες από την Ηλεία οι καλύτεροι της Ευρώπης


Έφτιαξαν ξανά τις καλλιέργειές τους από τις στάχτες της φονικής πυρκαγιάς του 2007 στην Ηλεία και διακρίθηκαν για το έργο τους ανάμεσα σε 200 νέους αγρότες από 17 ευρωπαϊκές χώρες. Ο Θοδωρής και ο Γιώργος Βασιλόπουλος εξηγούν στο WE πώς τα κατάφεραν 

Παρά τη μιζέρια και την απαισιοδοξία της κρίσης φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα παραδείγματα από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη και ελπίδα για το αύριο, όπως ο Θοδωρής και ο Γιώργος Βασιλόπουλος από την Ηλεία, που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στον 3ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου νέου αγρότη της Ευρώπης, αποσπώντας το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του καλύτερου συνολικού έργου, επιστρατεύοντας γνώση, μεράκι και φυσικά μπόλικο ελληνικό δαιμόνιο. 

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 αγρότες από 17 διαφορετικά κράτη μέλη στις Βρυξέλλες. Οι Έλληνες αγρότες συμμετείχαν με ένα καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα δικής τους κατασκευής, το οποίο δημιουργεί προϋποθέσεις για αύξηση παραγωγής του εθνικού προϊόντος μας, του ελαιολάδου. 

Δρόμος στρωμένος με δυσκολίες 

Μπορεί τα κτήματα τους να έγιναν στάχτη από εκείνη τη φονική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2007 στην Ηλεία που δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της, η οικογένεια Βασιλόπουλου όμως δεν το έβαλε κάτω. Όλοι μαζί ενωμένοι παίρνοντας δύναμη ο ένας από τον άλλο, δε άφησαν τις δυσκολίες να τους νικήσουν και να τους διώξουν από τη γη που καλλιεργούσαν οι παππούδες τους. 

Αντιθέτως πείσμωσαν ακόμη περισσότερο, σήκωσαν τα μανίκια, πίστεψαν στις δυνάμεις τους και έφτιαξαν σχεδόν από το μηδέν ξανά τις καλλιέργειες τους. Μεταφύτευσαν τις ελιές τους, έβαλαν νέες, έσωσαν όσες μπορούσαν να σωθούν και σήμερα σε μια έκταση 2000 στρεμμάτων στη συνοικία Τσαφλέϊκα- Πανόραμα που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά του Δήμου Ήλιδας δίπλα στο αρχαίο μονοπάτι που ενώνει την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία, παράγουν το δικό τους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικής καλλιέργειας. 


"Όταν τυχαίνει μια δυσκολία, δεν σημαίνει ότι πρέπει αμέσως να εγκαταλείπουμε. Το 2007 ήμασταν πάνω στα καλύτερά μας χρόνια και έπρεπε να δημιουργήσουμε ξανά ότι χάθηκε από την πυρκαγιά. Ξέραμε καλά το αντικείμενο διότι οι οικογένειά μας ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς εδώ και δεκαετίες και έτσι δε σκεφτήκαμε στιγμή να εγκαταλείψουμε τη βάση μας και τελικά τα τα καταφέραμε." λέει γεμάτος περηφάνια στο WE του News247 ο Θοδωρής Βασιλόπουλος, απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και ένας από τους βραβευθέντες. "Δεν σημαίνει όμως ότι τα πράγματα ήταν εύκολα και ιδιαίτερα αμέσως μετά τη φωτιά. Η ζημιά ήταν τεράστια και για να ορθοποδήσουμε κάναμε και άλλα πράγματα παράλληλα" σπεύδει να συμπληρώσει δείχνοντας πόσο πολύ έχει μοχθήσει παρά τα 32 του χρόνια. 

Ακόμη, μαζί με τις 4 οικογένειες Βασιλόπουλων που συμμετέχουν στο εγχείρημα παράγουν και ελαιόλαδο από άγριες ελιές, ενώ δραστηριοποιούνται σε αροτριαίες καλλιέργειες και σε κηπευτικά. Μάλιστα το ελαιόλαδο τους όχι μόνο το παράγουν αλλά το τυποποιούν κιόλας οι ίδιοι προωθώντας το σε όλη την Ευρώπη μέσω του συνεταιρισμού "ΒΙΟΗΛΙΣ". Το 2007 κατοχύρωσαν την σχετική επωνυμία και το 2008-2013 φύτεψαν χιλιάδες ελαιόδεντρα με την παραδοσιακή μέθοδο, χρησιμοποιώντας δίχτυα και πανιά μέσω ρομποτικού μηχανήματος. 

Απουσιάζει το κράτος 

Ωστόσο, δεν είχαν την ίδια τύχη με την οικογένεια Βσιλόπουλου όλοι όσοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν πάνω στις στάχτες της φονικής πυρκαγιάς και αυτό γιατί η απουσία ενός στρατηγικού σχεδιασμού από την πλευρά του κράτους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής ακόμα και σήμερα εννέα χρόνια μετά. Έλλειψη κονδυλίων, γραφειοκρατία, και υψηλή φορολογία είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν ένα περιβάλλον μάλλον 'εχθρικό' σε όποιον θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα στην ελληνική ύπαιθρο. 

"Εμείς ψάξαμε να βρούμε πόρους από δικά μας μέσα χωρίς να μας βοηθήσει κανείς. Το κράτος πέρα από τα ελάχιστα χρήματα που έδωσε ανεξαιρέτως και χωρίς κανένα κριτήριο αμέσως μετά τη φωτιά δε μας έχει βοηθήσει ουσιαστικά πουθενά. Το αντίθετο μάλιστα καθώς με τις συνεχείς επιβαρύνσεις στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό των αγροτών βάζει συνεχώς επιπρόσθετες δυσκολίες στους νέους αγρότες" επισημαίνει 

Συνεχώς όμως δεν ακούμε από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία για την αναγκαία στήριξη του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες νέους που θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν το χωράφι του παππού; Μήπως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα; "Αν κάποιος δεν έχει τη στοιχειώδη υποδομή και τις βασικές γνώσεις δε μπορώ να τον συμβουλέψω να ξεκινήσει να ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Τα πρώτα έξοδα είναι πολλά και η Πολιτεία δυστυχώς δεν είναι σύμμαχος. Είναι καλό η ύπαιθρος να πάρει ξανά ζωή αλλά όποιος το αποφασίσει πρέπει να ξέρει καλά τις δυσκολίες και να είναι προετοιμασμένος. Εμείς είμαστε μια διαφορετική περίπτωση γιατί ενώ πάθαμε μεγάλη καταστροφή στην παραγωγή μας είχαμε στέρεες βάσεις" απαντά ο κ.Βασιλόπουλος. 


"Δεν το περιμέναμε" 

Μετά από αυτή την πορεία πριν λίγες μέρες ήρθε και το πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο για τους νέους αγρότες που αποτελεί ουσιαστικά το επιστέγασμα των προσπαθειών όλων αυτών των χρόνων. Οι δύο νέοι αγρότες παρουσίασαν στο διαγωνισμό ένα καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα που χρησιμοποιούν για τη συγκομιδή του καρπού και διακρίθηκαν ανάμεσα σε περισσότερες από 200 συμμετοχές από 17 κράτη. 

"Η πατέντα ανήκει σε έναν κατασκευαστή από την περιοχή της Τρίπολης. Εμείς όμως έχοντας μηχανολογικές γνώσεις εξελίξαμε το μηχάνημα το προσαρμόσαμε στις δικές μας ανάγκες βασιζόμενοι στην αρχική ιδέα καταφέρνοντας να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό εργαλείο δουλειάς συνδυάζοντας την παράδοση και την καινοτομία. Μέσα από αυτή την δημιουργία καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος μας, το χρόνο συγκομιδής του καρπού και παράλληλα προστατεύουμε τα ίδια τα δέντρα από τυχόν ζημιές και ασθένειες που προκαλείται από το ράβδισμα. Έτσι και το κλάδεμα γίνεται όπως πρέπει και την περίοδο που πρέπει" εξηγεί ο κ. Βασιλόπουλος αναλύοντας τα πολλαπλά οφέλη που προέκυψαν τόσο για τον ίδιο όσο και για τον συνεταιρισμό, που εκτόξευσε την αποδοτικότητά του. 

"Το βραβείο αυτό είναι μεγάλη τιμή για μας και για όλους τους νέους που προσπαθούν σκληρά" τονίζει και εξομολογείται πως δεν το περίμενε. " Δεν το περιμέναμε αυτό το βραβείο. Σίγουρα είναι μια μεγάλη καινοτομία αυτό που παρουσιάσαμε αλλά δε φανταζόμουν ποτέ πως μπορεί να πάρει τέτοιες διαστάσεις" 

"Να διαδώσουμε το ελαιόλαδο" 


Από εδώ και πέρα ο πήχης ανεβαίνει ψηλά για τους νέους αγρότες από την Ηλεία που οραματίζονται με το ελαιόλαδο τους να κατακτήσουν τον κόσμο τραβώντας στην εξωστρέφεια όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις . "Ο σκοπός μας είναι πλέον διπλός για το μέλλον. Από τη μία θέλουμε να βρούμε νέες αγορές για τα προϊόντα μας και να διαδώσουμε την ελιά και το ελαιόλαδο όπου μπορούμε προτάσσοντας την άριστη ποιότητα και από την άλλη να καταφέρουμε μαζί με άλλους συνεταιρισμούς να συνεργαστούμε και να καταφέρουμε να αποφύγουμε τους μεσάζοντες"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου