Σελίδες

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Καινοτόμες οικολογικές ιδέες από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου


Οι καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες με οικολογικά χαρακτηριστικά των φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΤΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου απέσπασαν το χειροκρότημα των παρευρισκομένων στην αίθουσα του ξενοδοχείου «PORTO PALACE» στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Από την Επιστήμη Τροφίμων στη Βιομηχανία Τροφίμων: Παραδείγματα & Εφαρμογές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ομάδες Φοιτητών», όπου χορηγός επικοινωνίας ήταν η Greenagenda.gr.

Στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και του Πανεπιστημίου Αιγαίουακούστηκαν μηνύματα αισιοδοξίας από νέα παιδιά που ανοίγουν νέους ορίζοντες με τα προϊόντα τους. Ιδιαίτερα αποδείχθηκε η επιτυχημένη διασύνδεση της επιστήμης τροφίμων με την βιομηχανία τροφίμων.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισήμανε ότι «αξίζουν συγχαρητήρια στην πανεπιστημιακή κοινότητα Αιγαίου», ενώ απευθυνόμενος στους φοιτητές υπογράμμισε ότι «αυτό που κάνετε το πιστεύετε και το μέλλον είναι δικό σας».

Η αναπληρώτρια Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αλεξάνδρα Μπούνιααναφέρθηκε στις πρακτικές καινοτομίας και εξωστρέφειας που αναπτύχθηκαν από το ΤΕΤΔ. «Η προβολή των αποτελεσμάτων στη σημερινή εκδήλωση του ΣΒΒΕ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελεί ένα πρότυπο και θέτει τα θεμέλια της συνεργασίας του Πανεπιστημίου και των επιχειρήσεων», σημείωσε η ίδια.

«Έχουμε όνειρα μεγάλα και πιστεύω να τα υλοποιήσουμε.Ήρθαμε εδώ απόψε από τη Λήμνο για να κάνουμε θόρυβο με τις ιδέες μας» δήλωσε με νόημα ο Κωνσταντίνος Γκεζέπης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.


Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι «χαίρομαι πραγματικά για αυτού του είδους τις ενέργειες, αποδεικνύεται ότι είναι χρήσιμη η συνεργασία Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.

Μετά τους χαιρετισμούς οι τρεις ομάδες φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασαν τα καινοτόμα προϊόντα τους με οικολογικά χαρακτηριστικά, «SPINBERRIES», «PRICKLE8» και «TARTIQUE». Η παραγωγή τους έγινε σε συνεργασία με τις εταιρείες τροφίμων: ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΕ, APIVITA AE και ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ.

Ο Νίκος Κουτσιανάς, συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της APIVITA SA αναφερόμενος στις παρουσιάσεις έκανε λόγο για εξαιρετικά επιχειρηματικά παραδείγματα προϊόντων και σημείωσε «πως να μην είμαι αισιόδοξος με όσα ακούσαμε και είδαμε,ευχαριστώ για την πρόσκληση σας στη σημαντική αυτή εκδήλωση. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά».

Ο Ρόδιος Γαμβρός, πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ και μέλος του Συμβουλίου Καθοδήγησης της Εθνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food for Life μίλησε για τις πρωτοβουλίες του ΣΒΕΤ για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας αλλά και το παράδειγμα συνεργασίας με το ΤΕΤΔ.


Ο Δημήτρης Σκάλκος, αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΤΔ του Πανεπιστημίου Αιγαίου περιέγραψε την επιτυχημένη συνεργασία του Τ.Ε.Τ.Δ με τις επιχειρήσεις της Λήμνου. Πιο αναλυτικά ανέλυσε τα όσα γίνονται στο νησί με διαλέψεις ,επισκεψεις ενώ τόνισε τη σημασία του όρου «back to the future».

Ο επιχειρηματίας της Λήμνου Μιχάλης Χρυσάφης αναφέρθηκε στην εμπειρία της συνεργασίας με το ΤΕΤΔ.

Ο Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, διδάκτωρ Μελισσοκομίας στο ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA) μίλησε για τη μέλισσα και τη μελισσοκομία ως τη βάση της διατροφής και του περιβάλλοντος.

Στο τέλος της ημερίδας οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τα προϊόντα που παρήγαγαν οι φοιτητές καθώς επίσης και τα νέα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Λήμνου.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου