Σελίδες

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Πώς να γράψετε ένα διεθνές βιογραφικό



Αν έχετε πάρει την ενδιαφέρουσα απόφαση να κάνετε αίτηση για θέση εργασίας στο εξωτερικό, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζετε για τη σύνταξη ενός τέτοιου βιογραφικού. Θα δούμε ποιά είναι αυτά παρακάτω.

Υπάρχουν πολλές διαφορές και παράξενες συνήθειες ανά κουλτούρα και χώρα. Για παράδειγμα, αν κάνετε αίτηση σε χώρα της Ασίας, θα πρέπει να συμπεριλάβετε πολλές προσωπικές πληροφορίες, πράγμα που για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν ισχύει και δεν είναι εφαρμόσιμο. Πιο συγκεκριμένα, η ημερομηνία γέννησης σας, μια φωτογραφία σας και η οικογενειακή σας κατάσταση, είναι απαραίτητο να φαίνονται στο βιογραφικό που θα στείλετε σε χώρες της Ασίας. Επιπροσθέτως, η συνοδευτική επιστολή δεν απαιτείται στην Ασία, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ευρώπη είναι ένα σημάδι ότι είναι προσεγμένο, σοβαρό και ότι δίνετε σημασία στις λεπτομέρειες.

Σε μερικές χώρες της Ευρώπης, αν λάβουν βιογραφικό χωρίς συνοδευτική επιστολή, το απορρίπτουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία, θα πρέπει να τους προωθήσετε μαζί με το βιογραφικό σας κι ένα σημείωμα γραμμένο στο χέρι.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η αίτησή σας δε θα λάβει προσοχή, εκτός και αν φτάσει μέσω συστάσεων κάποιου σημαντικού προσώπου με επιρροή και υπόβαθρο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι που κάνουν αίτηση για δουλειά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προχωρούν μόνο μέσω συγκεκριμένων φορέων που κάνουν αυτή τη δουλειά ή μέσω συστάσεων ομογενών που μένουν στην εν λόγω χώρα.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τις πέντε βασικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθήσετε για οποιαδήποτε χώρα θέλετε να πάτε να δουλέψετε:

1. Φορείς ευρέσεως εργασίας

Τις περισσότερες φορές άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν στο εξωτερικό, χρησιμοποιούν κάποιο διεθνή φορέα ευρέσεως εργασίας. Οι συγκεκριμένοι φορείς μπορούν και θα σας βοηθήσουν να γράψετε το βιογραφικό σας με τη σωστή μορφή. Συνήθως, όταν αυτοί οι φορείς σας κάνουν μια προσφορά για κάποια θέση, θα σας δώσουν και τις πιο χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε μια πετυχημένη αίτηση στην εταιρία της εκάστοτε χώρας. Θα ήταν καλό να τους αφήσετε να σας βοηθήσουν με τη σύνταξη τους βιογραφικού σας, καθώς μπορεί να κάνετε λάθη που να σας κοστίσουν τη μελλοντική σας δουλειά.

2. Ψάξτε στο διαδίκτυο και διδαχτείτε

Σχεδόν κάθε ήπειρος έχεις τους δικούς της βασικούς κανόνες όσον αφορά του τι θα έπρεπε και τι όχι να γραφτεί στο εκάστοτε βιογραφικό. Θα ήταν καλό να κοιτάξετε στο διαδίκτυο τα προαπαιτούμενα της κάθε χώρας. Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών στο διαδίκτυο για να σας καθοδηγήσει στις διαδικασίες και το είδος βιογραφικού της κάθε χώρας.

3. Επικοινωνήστε με την εταιρία

Ένας από τους καλύτερους τρόπους, θα ήταν να επικοινωνήσετε μέσω e-mail με κάποιον από την επιχείρηση που ενδιαφέρεστε να εργαστείτε και να ζητήσετε από τη ρεσεψιόν ή από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, τη διάταξη που θα ήθελαν να έχει η αίτησή σας. Αυτή σας η κίνηση θα εκτιμηθεί δεόντως.

4. Επικοινωνήστε με την πρεσβεία της χώρας

Τις καλύτερες συμβουλές για τη σύνταξη του βιογραφικού σας που θα σταλεί σε κάποια χώρα, θα τις πάρετε από κάποιον που κατάγεται από αυτή τη χώρα και δουλεύει για αυτή. Προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή με τη συγκεκριμένη πρεσβεία της χώρας και μάθετε ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να γράψετε μια αίτηση για δουλειά. Αν είναι δυνατό, θα μπορούσατε να τους ζητήσετε να σας στείλουν ένα τυπικό βιογραφικό (στα Αγγλικά), ώστε να μπορέσετε να προσαρμόσετε τις πληροφορίες σας στο συγκεκριμένο.

5. Επαγγελματίες συγγραφείς ή επαγγελματικές ιστοσελίδες βιογραφικών

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο τέτοιους επαγγελματίες, που εύκολα θα έγραφαν το βιογραφικό για εσάς, σε αντάλλαγμα με κάποιο μικρό αντίτιμο. Αν είστε αβέβαιοι για τις πληροφορίες που έχετε συγκεντρώσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εν λόγω υπηρεσία.

Η συγγραφή ενός διεθνούς βιογραφικού είναι μεγάλη πρόκληση, αλλά υπάρχει ένας χρυσός κανόνας. Αφού βρείτε τη σωστή διάταξη και μέθοδο μετά από λίγη έρευνα, ο πιθανός εργοδότης σας του εξωτερικού, θα εντυπωσιαστεί πολύ που μπήκατε στο κόπο να το κάνετε σωστά. Αυτό και μόνο συνήθως θα σας κερδίσει τουλάχιστον μια συνέντευξη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου