Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Εκπαίδευση σε γερμανικά πρότυπα στον τουρισμό και στους σιδηροδρόμους


Ο τουρισμός και τα τεχνικά επαγγέλματα αποτελούν τους πρώτους άξονες ενός φιλόδοξου ελληνογερμανικού προγράμματος συνεργασίας, που αφορά διττή εκπαίδευση (θεωρία και πρακτική άσκηση σε επιχείρηση) κατά τα  γερμανικά πρότυπα.

Την πρωτοβουλία συντονίζει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα VETnet, στο οποίο συμμετέχουν 11 διμερή γερμανικά Επιμελητήρια.

Τουριστικά επαγγέλματα: Τέσσερα νέα τμήματα διττής εκπαίδευσης σε τουριστικά επαγγέλματα δημιουργεί το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο από κοινού με την DEKRA Akademie, τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), καθώς και άλλους φορείς.

Επειτα από έναν χρόνο επιτυχούς λειτουργίας τριών τμημάτων διττής εκπαίδευσης σε Αθήνα και Κρήτη, το πρόγραμμα αυξάνεται σε επτά τμήματα ΣΕΚ και για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά προκηρύσσονται 120 θέσεις για νέους ή νέες 18-20 ετών που θα επιθυμούσαν να εκπαιδευτούν ως Τεχνίτες Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Ξενοδοχοϋπάλληλοι) και Τεχνίτες Μαγειρικής Τέχνης (Μάγειρες) στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης, στον Αλιμο και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι τριετής, ενώ οι νέοι εντάσσονται σε μια επιχείρηση ως μαθητευόμενοι και παράλληλα λαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση στην επαγγελματική σχολή, διάρκειας 5 μηνών (κατά τη χειμερινή περίοδο). Στο πλαίσιο της πρακτικής εκπαίδευσης, που πραγματοποιείται κατά τη θερινή περίοδο (τουριστική σεζόν), ο εκπαιδευόμενος αμείβεται από την επιχείρηση με το 75% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Τεχνικά επαγγέλματα: Η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού ΑΕ, εξασφαλίζοντας τεχνογνωσία από τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (Deutsche Bahn), οργανώνει πρόγραμμα 140 θέσεων εκπαίδευσης για ανέργους.

Οι νέοι/νέες ηλικίας 18 έως 20 ετών θα εκπαιδεύονται υπό πραγματικές συνθήκες εργασίας, καθώς μέρος της μαθητείας τους θα πραγματοποιείται στα μηχανοστάσια και τα εργοστάσια της γερμανικής εταιρείας.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι 2 με 3 χρόνια, ενώ μετά το πέρας της εκπαίδευσης και έπειτα από εξετάσεις οι σπουδαστές θα αποκτούν δύο πτυχία, αναγνωρισμένα από τα ελληνικά υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, αλλά και από το γερμανικό κράτος, μέσω του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Επιμελητήρια, εταιρείες και ο ΟΑΕΔ συνεργάζονται για την επαγγελματική εκπαίδευση ανέργων σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου