Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για τις ομάδες παραγωγών και την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία


Ειδικά μέτρα για την στήριξη των Ομάδων Παραγωγών και της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (μέτρο 9 και μέτρο 11 αντίστοιχα) εμπεριέχει το υπό διαμόρφωση νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020. Αν και μετά την διαβούλευση σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές (μέχρι την κατάθεση του στην Ε.Ε. στο τέλος του μήνα), μπορεί κάποιος να αντιληφθεί που κινούνται οι γενικές γραμμές στήριξης των δύο μέτρων. Σε γενικές γραμμές το νέο Πρόγραμμα όπως έχουμε ήδη αναφέρει δίνει έμφαση (εκτός των Ο.Π. και της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας) στην ενίσχυση της κτηνοτροφικής παραγωγής, την ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας με κατεύθυνση στοχευμένες αγορές υψηλού εισοδήματος.

Επίσης στον σχεδιασμό των νέων δράσεων για την προγραμματική περίοδο μέχρι το 2020 λαμβάνεται υπόψη και η ενδεχόμενη μείωση των ενισχύσεων που θα προκύψουν από τη Νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 οπότε προωθείται η σταδιακή αναδιάρθρωση των παραγωγικών συστημάτων της χώρας μας ώστε να εξαρτώνται όσο το δυνατόν λιγότερο από τις λεγόμενες άμεσες ενισχύσεις.

Ομάδες Παραγωγών

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Μέτρου 9 ενισχύονται οι γεωργοί για τη σύσταση ομάδων ή οργανώσεων παραγωγών με σκοπό να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη δύναμη διαπραγμάτευσης –μέσω της αύξησης του όγκου του διαπραγματευόμενου προϊόντος -σε σχέση με την παραγωγή και την εμπορία συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αγορών, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος των συλλογικών επενδύσεων.
Να σημειωθεί ότι στήριξη παρέχεται σε ομάδες και οργανώσεις παραγωγών οι οποίες αναγνωρίζονται επίσημα από την αρμόδια αρχή του Κράτους-Μέλους με βάση επιχειρηματικό σχέδιο. Η στήριξη καταβάλλεται ως κατ’ αποκοπή ενίσχυση σε ετήσιες δόσεις για πέντε έτη κατ’ ανώτατο όριο, από την ημερομηνία κατά την οποία αναγνωρίσθηκε η ομάδα ή η οργάνωση παραγωγών, με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο, και είναι φθίνουσα.

Τα κράτη μέλη καταβάλλουν την τελευταία δόση μόνο εφόσον ελέγξουν την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Το μέτρο έχει ρόλο κινήτρου, προκειμένου να ενθαρρύνει τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων Παραγωγών στους τομείς της γεωργίας και της δασοπονίας με σκοπό:
την προσαρμογή της παραγωγής και των προϊόντων των παραγωγών που είναι μέλη αυτών των ομάδων και οργανώσεων στις απαιτήσεις της αγοράς·
την από κοινού διάθεση εμπορευμάτων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας προς πώληση, της συγκέντρωσης των πωλήσεων και του εφοδιασμού χονδρεμπόρων·
τη θέσπιση κοινών κανόνων για πληροφορίες που αφορούν την παραγωγή και ιδίως σε σχέση με τη συγκομιδή και τη διαθεσιμότητα
τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της από κοινού χρήσης υλικοτεχνικών υποδομών και
άλλες δραστηριότητες που μπορούν να διεξάγονται από ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, όπως η ανάπτυξη δεξιοτήτων οργάνωσης επιχειρήσεων και εμπορίας και η διευκόλυνση διαδικασιών καινοτομίας.

Το μέτρο περιλαμβάνει όλους τους γεωργικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων Φρούτων και Λαχανικών.

Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

Στο μέτρο 11 το προσχέδιο του ΥπΑΑΤ αναφέρει: Ενισχύσεις για τη μετατροπή ή τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές μεθόδους παραγωγής στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Στο πλαίσιο της Δράσης για τη μετατροπή δίδονται ενισχύσεις για τη μετατροπή των καλλιεργητικών πρακτικών από συμβατικές σε βιολογικές, στις γεωργικές εκτάσεις, με ετήσιες καλλιέργειες και μόνιμες φυτείες, με εξαίρεση τις καλλιέργειες τα προϊόντα των οποίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενεργειακούς σκοπούς, τις υδροπονικές καλλιέργειες.

Η δέσμευση είναι πενταετής, αφορά όλη τη χώρα και οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως, για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το σύνολο ή μέρος των πρόσθετων δαπανών, του διαφυγόντος εισοδήματος και του κόστους συναλλαγής, έως 20%, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ελήφθησαν. Όταν οι δεσμεύσεις αναλαμβάνονται από ομάδες αγροτών, το ανώτατο ποσοστό είναι 30%.

Όσον αφορά τη διατήρηση των βιολογικών καλλιεργειών και εκτροφών, ενισχύεται η διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στη γεωργία σε δικαιούχους, οι οποίοι έχουν ενεργή σύμβαση με αναγνωρισμένο πιστοποιητικό οργανισμό.

Η δέσμευση και σε αυτή την περίπτωση θα είναι πενταετής και οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το σύνολο ή μέρος των πρόσθετων δαπανών, του διαφυγόντος εισοδήματος και του κόστους συναλλαγής ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ελήφθησαν.


Χρήστος Διαμαντόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου