Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Οκτώ βήματα εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό με ασφάλεια


* H Δανάη Αντωνοπούλου είναι HR Specialist

Το Σαββατοκύριακο διάβασα μια είδηση που με σόκαρε. «Γραφείο εύρεσης εργασίας έκλεψε από άνεργους χρήματα που είχαν δώσει για να τους βρουν δουλειά στην Γαλλία»… Δε με εκπλήσσει, η λαμογιά αυτού που σκαρφίστηκε την ιδέα για να κλέψει, αλλά η έλλειψη κοινής λογικής (γνώσης) ή τεράστιας απελπισίας και ανάγκης να δουν φως στο τούνελ αυτών που εξαπατήθηκαν…

Η απόλυτη εμπιστοσύνη που δείχνουν σε ξένο άνθρωπο, που τους διαβεβαίωσε πως βρήκε τη λύση στο πρόβλημα της ανεργία, χωρίς να του κάνουν ερωτήσεις, χωρίς να ζητήσουν χαρτιά, συμβόλαια, εγγύηση… Πήραν τις βαλίτσες τους και έφυγαν για να βρουν ότι η εταιρεία δεν υπάρχει, ούτε εργασία αλλά το χειρότερο από όλα ούτε χρήματα για να γυρίσουν πίσω…

Δε ξέρω τι θα απογίνει με όσους ήδη την πάτησαν, αλλά θέλω να σταματήσει εκεί η κομπίνα εις βάρος των ανέργων (αθώων γενικότερα) που πάνω στην λαχτάρα τους να ακούσουν ότι τους βρήκαν δουλειά, πιστεύουν και εμπιστεύονται τον πρώτο τυχόντα. Και το χειρότερο, αυτοί οι «ακατανόμαστοι δημιουργούν κακή εικόνα για άλλα γραφεία, στα οποία εργάζονται έντιμοι άνθρωποι. Ελπίζω αυτό το άρθρο να βοηθήσει να ξεχωρίζετε τον έναν από τον άλλο.

Εάν είστε άνεργοι και ενδιαφέρεστε να εργαστείτε στο εξωτερικό αλλά δε ξέρετε από που να ξεκινήσετε, τα γραφεία εύρεσης εργασίας είναι μια πολύ καλή ιδέα. Να έχετε όμως στο νου σας τα παρακάτω:

1. Τα γραφεία ευρέσεως εργασίας ΔΕΝ χρεώνουν τον άνεργο για να του βρουν δουλειά. Οι συμβουλές που σας δίνουν είναι δωρεάν, το βιογραφικό σας θα σταλεί σε εργοδότες δωρεάν και ούτω κάθε εξής.

2. Εάν σας ζητήσουν χρήματα, πάρτε 2η γνώμη από άλλο γραφείο ή από γνωστούς ή από δικηγόρο.

3. Οποιοδήποτε γραφείο σας βρει δουλειά, θα πρέπει να έχετε περάσει από συνέντευξη με την εταιρεία που ενδιαφέρεται.

4. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προσπαθήστε να μάθετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για την εταιρεία: e-mail και όνομα του ατόμου με το οποίο μιλήσατε, όνομα εταιρείας, που είναι τα κεντρικά γραφεία και που θα εργάζεστε εσείς (αν δεν είστε στα κεντρικά). Είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ αφού μαζέψετε αυτές τις πληροφορίες, να πάτε στο internet από ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ και να κάνετε έρευνα για την εταιρεία. Μπείτε στο google, στο Linkedin, στο site της εταιρείας και αναζητήστε πληροφορίες για όλα όσα σας είπαν. Σιγουρευτείτε πως είναι αληθινή εταιρεία και θέση.

5. Πριν κάνετε οτιδήποτε (βρείτε σπίτι, εισιτήρια κτλ) θα πρέπει να λάβετε το συμβόλαιο πρόσληψης από την ίδια την εταιρεία, το οποίο θα κοιτάξει κάποιος δικηγόρος σας (φίλος ή μη) ώστε να σιγουρευτείτε πως γνωρίζετε τα δικαιώματά σας και τις υποχρεώσεις σας σε εκείνη τη χώρα. Το εργατικό δίκαιο δεν είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες και σας αφορά να ξέρετε τι υπογράφετε.

6. Αφού κλείσετε τη συμφωνία με την εταιρεία, δηλαδή αφού λάβετε το συμβόλαιο υπογεγραμμένο από την εταιρεία με την αντίστοιχη σφραγίδα, τότε μόνο θα κλείσετε εισιτήρια για να φύγετε. Χωρίς την υπογραφή της εταιρείας δεν έχετε καμία εγγύηση εργασίας και δε σας καλύπτει ο νόμος σε περίπτωση που πάει κάτι λάθος. Τα e-mail που έχετε ανταλλάξει ή οποιαδήποτε προφορική συμφωνία μπορεί (εξαρτάται από τη χώρα) να μην περνάει στο δικαστήριο.

7. Εάν η χώρα στην οποία πάτε ΔΕΝ ανήκει στην Ε.Ε. (ή εσείς δεν είστε ευρωπαίος/α στην καταγωγή) ρωτήστε τι χαρτιά χρειάζονται για να βγάλετε εργατική βίζα και άδεια παραμονής στη χώρα. Θα σας φανεί αστείο, αλλά ακόμα και το πτυχίο σας παίζει ρόλο στο αν θα σας δώσουν την άδεια παραμονής!! Η άδεια εργασίας δηλώνει πως ισχύει όσο εργάζεστε σε συγκεκριμένη θέση, με συγκεκριμένα προσόντα. Θα πρέπει το πτυχίο σας να είναι ισάξιο με αυτό της χώρας που σας υποδέχεται. Και το γεγονός ότι μια ευρωπαϊκή χώρα δέχεται ένα χαρτί δε σημαίνει πως το δέχονται όλες. Μην εμπιστευτείτε μόνο το γραφείο ή την εταιρεία, υπάρχουν νομικά θέματα από χώρα σε χώρα που μόνο το δημόσιο μπορεί να γνωρίζει.

8. Επειδή πλέον οι άνεργοι δεν είναι μόνο άτομα που ξέρουν να χειρίζονται το ίντερνετ, αν διαβάσεις το άρθρο και γνωρίζεις ανθρώπους που μπορεί να είναι οι επόμενοι στόχοι, μοιράσου αυτές τις συμβουλές μαζί τους και βοήθησέ τους να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους.

(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr).