Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Τα σαλιγκάρια της Κορίνθου περνούν τα ελληνικά σύνορα


Τα θεμέλια της Fereikos Helix μπαίνουν το 2007, ξεκινώντας την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Κόρινθο, επενδύοντας στα... σαλιγκάρια. Σήμερα, μεταξύ άλλων, έχει αναδειχθεί νικήτρια στο «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου» για τη δημιουργικότητά της και τον τρόπο που έχει συνεισφέρει στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας σε όλη τη χώρα, ενώ πρόσφατα η επιχείρηση εντάχθηκε στο δίκτυο της Endeavor, στο πλαίσιο της στήριξης της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Σε μόλις τρία χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ιστορία της ελληνικής επιχείρησης Fereikos Helix καταφέρνει, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να εισάγει καινοτομίες στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η ιδέα της Μαρίας Βλάχου φέρνει τα πάνω κάτω σε μια ανύπαρκτη μέχρι πρότινος αγορά στην Ελλάδα, όπου το βρώσιμο σαλιγκάρι προερχόταν εξ ολοκλήρου από τη συλλογή στη φύση, αποτελώντας κατ' εξοχήν ένα εποχικό προϊόν.


Θεμέλιο επιχειρηματικότητας αποτέλεσε μια «ασήμαντη» ίσως για πολλούς αφορμή, καθώς η Μαρία Βλάχου διαπίστωσε πως μια μερίδα σαλιγκαριών σε ένα εστιατόριο του εξωτερικού κοστίζει 37 ευρώ! Τότε, εργαζόταν ως λέκτορας ξένων γλωσσών σε διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, έχοντας διατελέσει μεταφράστρια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες. Σπούδασε Ξένες Γλώσσες και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Federico II, της Νάπολης και ολοκλήρωσε το Master της στη Διδασκαλία των Πορτογαλικών, στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο, ενώ συνέχισε τις διδακτορικές της σπουδές στη Συγκριτική Φιλολογία, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Με «διαβατήριο» τις 9 συνολικά ξένες γλώσσες που μιλά, καταφέρνει σε σύντομο χρονικό διάστημα να επεκτείνει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές.


«Σκεφτήκαμε, με την αδερφή μου, ότι στην Ελλάδα τα σαλιγκάρια υπάρχουν παντού! Στους κήπους, στους αγρούς. Δεν είχαμε καμία σχέση με τον χώρο, καθώς οι επαγγελματικές μας δραστηριότητες ήταν τελείως διαφορετικές», όπως δηλώνει η Μαρία Βλάχου, τονίζοντας πως «κάναμε μια έρευνα αγοράς και προχωρήσαμε. Αρχικά δεν το σκεφτήκαμε επιχειρηματικά, αλλά ως λύση ανάγκης που θα επέτρεπε την επιστροφή μου στην Ελλάδα και θα πρόσφερε μια σταθερή απασχόληση για την αδερφή μου». Τα πρώτα θεμέλια της Fereikos Helix μπαίνουν στα τέλη του 2007, στην Κόρινθο, δημιουργώντας ανοιχτές σαλιγκαροτροφικές μονάδες ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου. Ενώ στις αρχές του 2008 υπογράφηκε συμβόλαιο αποκλειστικής αντιπροσωπείας για όλη την Ελλάδα με το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας που εδρεύει στην Ιταλία. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη και η ολοκληρωμένη υποστήριξη της καλλιέργειας σαλιγκαριών σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας ως επίσημος αντιπρόσωπος του Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Πλέον η εκτροφή εντάσσεται σε ανοιχτό ολοκληρωμένο βιολογικό κύκλο και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και μετά από χρόνια μελετών και πειραμάτων έχει φτάσει στο σημείο να είναι μια ασφαλής και ελεγχόμενη δραστηριότητα, που διαδίδεται συνεχώς και εξασφαλίζει τη συνεχή διάθεση των σαλιγκαριών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η παραγωγή κατευθύνεται κυρίως στο εξωτερικό και ιδίως εντός της Ε.Ε., καθώς εξάγεται πάνω από το 70% της πρώτης ύλης. Κυριες χώρες εξαγωγής είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Κύπρος. «Επικεντρωθήκαμε στην Ε.Ε. γιατί οι εξαγωγές είναι ευκολότερες από πολλές απόψεις: λόγω ΦΠΑ, μεταφορικών εξόδων, πιστοποιητικών και εκτελωνισμών. Δεν μπορούμε να πάμε παντού. Κάνουμε αργά και σταθερά βήματα όπως τα σαλιγκάρια», όπως τονίζει η Μαρία Βλάχου. Πλεονέκτημα της Fereikos Helix είναι ότι μπορεί να προσφέρει το προϊόν της όλο τον χρόνο, καθώς η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, έχει καλύτερες καιρικές συνθήκες και ιδανικό κλίμα.

Σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, τον χειμώνα, ιδίως τον Δεκέμβριο, που γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις σαλιγκαριών, οι παραγωγοί έχουν πρόβλημα γιατί ο καιρός δεν είναι καλός. Έτσι θα πρέπει να εισάγουν το προϊόν από την Ελλάδα. Επιπλέον, λόγω του κλίματος, τα ελληνικά σαλιγκάρια περιέχουν περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα από ότι τα γαλλικά.

Γιατί «Φερέοικος»;
Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «φερέοικος», από τα λήμματα «φέρω» και «οίκος», η οποία κυριολεκτικά σημαίνει κουβαλώ το σπίτι μου και είναι η λέξη που χαρακτηρίζει το σαλιγκάρι.

Φέρνοντας έτσι στο φως αυτή την αρχαία σύνθετη λέξη, η οποία δεν χρησιμοποιείται πλέον στην Ελλάδα, η Μαρία και η Πέννυ Βλάχου ήθελαν να αποδείξουν πως τα σαλιγκάρια έχουν σημαδέψει ανά τους αιώνες την παράδοση και τις γευστικές προτιμήσεις του ανθρώπου.

Success story
  • Η Fereikos Helix ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στα τέλη του 2007.
  • Η παραγωγή κατευθύνεται κυρίως στο εξωτερικό, καθώς εξάγεται πάνω από το 70% της πρώτης ύλης.
  • Το 2009 βραβεύτηκε με το «Χρυσό Σαλιγκάρι», ως η καλύτερη εταιρεία στον κόσμο από το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας.
  • Το 2011 έλαβε το Βραβείο «Στέλιος Χατζηιωάννου - Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς».
  • Το 2013 βραβεύθηκε ως Εθνικός Πρωταθλητής από τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρηματικότητας και έγινε μέλος της Endeavor.



Του Κοσμά Ζακυνθινού, ΗΜΕΡΗΣΙΑ