Συμβαίνει όλη την ώρα, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, μια εταιρεία να σταματά την παραγωγή και διάθεση κάποιου προϊόντος. Θεωρώντας ότι έκλεισε τον κύκλο ζωής του σταματά την υποστήριξη του, εκτρέποντας τους πόρους της σε άλλες δραστηριότητες με την ελπίδα να δημιουργήσει κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο από το προηγούμενο.
Για παράδειγμα, πριν από λίγο καιρό η Apple ανακοίνωσε ότι αφήνει το iPad 2. Αυτό το iPad κυκλοφορεί από το 2011 και πωλείτο σε μειωμένη τιμή. Αν και αντικαθίσταται από το καλύτερο και ταχύτερο iPad 4, θα μας λείψει το πρώτο iPad που είχε κάμερα στο μπροστινό μέρος.
Είτε λοιπόν λόγω νοσταλγίας είτε για πρακτικούς λόγους, παραθέτουμε παρακάτω 12 προϊόντα που διακόπηκε η παραγωγή τους αλλά θα μας λείψουν:
Apple Newton: Εισήχθη στην αγορά το 1993 και αποσύρθηκε το 1998
Αυτή ήταν η πρώτη έκδοση της Apple για μια φορητή συσκευή οργάνωσης. Χρησιμοποιούσε μια γραφίδα και λογισμικό αναγνώρισης γραφής για τη λήψη σημειώσεων και την οργάνωση του ημερολογίου και της αναζήτησης πληροφοριών των επαφών του χρήστη.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γιατί διακόπηκε η παραγωγή του. Βέβαια είχε αρκετές αδυναμίες - το λεξικό αναγνώρισης γραφής, π.χ., περιείχε μόνο 10.000 λέξεις. Η πιο λογική θεωρία πάντως φαίνεται να είναι ότι η Apple ήταν σε οικονομική δυσχέρεια και έπρεπε να κάνει περικοπές όπου μπορούσε.
Συσκευή PalmPilot: Εισήχθη στην αγορά το 1997 και αποσύρθηκε το 2010
Ένα άλλο κατάλοιπο της δεκαετίας του 1990 ήταν οι συσκευές Palm, επρόκειτο για το de facto organizer χειρός για αρκετά χρόνια - μια εξαιρετικά δημοφιλής συσκευή για τους ανθρώπους των επιχειρήσεων εκείνη την εποχή. Ορισμένες μάλιστα διέθεταν εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως αυτές των σημερινών smartphones, και μερικές ακόμη και δικές τους ασύρματες συνδέσεις δεδομένων.
Η παραγωγή αυτών των συσκευών σταμάτησε όταν η HP απέκτησε την εταιρεία για 1,2 δισ. δολάρια το 2010
.
Google Reader: Εισήχθη στην αγορά το 2005 και αποσύρθηκε το 2013
Το βύσμα του Google Reader τραβήχτηκε στην 1 Ιουλίου 2013. Το Google Reader είναι ένα ισχυρό εργαλείο διαχείρισης RSS feed. Αγαπήθηκε από πολλούς, αλλά φαίνεται, ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να συνεχίσει η Google να το υποστηρίζει.
Η επίσημη εξήγηση έλεγε πως «παρόλο που το προϊόν έχει πολλούς πιστούς ακολούθους, η χρήση του έχει μειωθεί» Έτσι, την 1η Ιουλίου 2013 το Google Reader «συνταξιοδοτήθηκε».
HP TouchPad: Εισήχθη στην αγορά το 2011 και αποσύρθηκε το 2011
Αυτή η διακοπή είναι μάλλον για γέλια. Η παραγωγή του TouchPad της HP σταμάτησε μόλις ενάμιση μήνα μετά το λανσάρισμά του στην αγορά. Πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση, αφού η διακοπή της παραγωγής του είναι, δυστυχώς, ένα μυστήριο!
Cisco Flip: Εισήχθη στην αγορά το 2006 και αποσύρθηκε το 2011
Κανείς δεν μπορούσε να μην αγαπήσει μια απλούστατη κάμερα, σε μέγεθος τσέπης, που μπορούσε να τραβά έως και μία ώρα βίντεο και να το αποθηκεύει ψηφιακά. Και όμως, η Cisco, η εταιρεία που παρήγε αυτή τη συσκευή, κατέληξε στην παύση της παραγωγής της
«Η Cisco αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους πόρους των καταναλωτικών εταιρειών της για να ενισχύσει περαιτέρω τέσσερις από τις πέντε βασικές της προτεραιότητες». Η αλήθεια πάντως είναι ότι τα τηλέφωνα που έφεραν βιντεοκάμερες είχαν γίνει αρκετά σοφιστικέ, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι μια ξεχωριστή βιντεοκάμερα.
Sparrow: Εισήχθη στην αγορά το 2011 και αποσύρθηκε το 2012
Αυτό το φοβερό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο χρησιμοποιείτο από κάποιους καθημερινά, αλλά δεν υποστηρίζεται πλέον, δεδομένου ότι η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Google.
Songbird στο Linux: Εισήχθη στην αγορά το 2006 και αποσύρθηκε το 2010
Το Songbird, είναι ένα εναλλακτικό στο iTunes λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το οποίο υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλές στην κοινότητα του Linux. Αλλά μια μέρα του 2010, η εταιρεία σταμάτησε την υποστήριξη της στο Linux, απογοητεύοντας τους χρήστες του.
Google Desktop: Εισήχθη στην αγορά το 2004 και αποσύρθηκε το 2011
Αυτό ήταν ένα πρακτικό κομμάτι του λογισμικού PC που παρείχε στους χρήστες μια κεντρική θέση για να ψάξουν ταυτόχρονα το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, τα αρχεία σε έναν υπολογιστή, τη μουσική, τις φωτογραφίες και το ιστορικό των ιστοσελίδων. Υποστήριζε ακόμη και εύχρηστα widget για να προσφέρει με μια ματιά χρήσιμες πληροφορίες.
Το Desktop, ήταν ένα από τα πολλά προϊόντα που διέκοψε ξαφνικά η Google για να επαναπροσδιορίσει το που θα κατευθύνει τους πόρους της.
Polaroid film: Εισήχθη στην αγορά το 1948 και αποσύρθηκε το 2008
Ένα από τα πιο διάσημα προϊόντα η παραγωγή των οποίων διακόπηκε, είναι η φωτογραφική με το στιγμιαίο φιλμ της Polaroid, που παρέμεινε στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν η εταιρεία σταματήσει την παραγωγή της.
PageMaker: Εισήχθη στην αγορά το 1986 και αποσύρθηκε το 2004
Το PageMaker είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα desktop publishing που έκανε θραύση στην παραγωγή συναρπαστικών εγγράφων, περιοδικών, ή οποιουδήποτε άλλου κειμένου και εικόνας ήθελες. Αν και η ανάπτυξη του έχει σταματήσει, η Adobe εξακολουθεί να το πωλεί και να το υποστηρίζει. Ωστόσο, αντ’ αυτού η Adobe επέλεξε να επικεντρωθεί στο InDesign.
Classic MySpace: Εισήχθη στην αγορά το 2003 και αποσύρθηκε το 2013
Το MySpace, ήταν το Facebook για τους ανθρώπους που είχαν πλέον αποφοιτήσει. Έφερε δηλαδή την κοινωνική δικτύωση στο ευρύ κοινό.
Όταν το 2013 επαναλανσαρίστηκε ως "New Myspace", με μεγαλύτερη έμφαση στη μουσική και λιγότερο εστιασμένο σε τρελά backgrounds και ενημερώσεις κατάστασης, οι φίλοι της κλασικής ιστοσελίδας ήταν αναστατωμένοι επειδή αμέτρητες selfie φωτογραφίες τους και posts χάθηκαν. Αλλά το MySpace ανταποκρίθηκε παρέχοντας στους ανθρώπους αυτούς ένα τρόπο για να κατεβάζουν τις αναμνήσεις τους.
Amazon Kindle Keyboard: Εισήχθη στην αγορά το 2010 και αποσύρθηκε το 2013
Αυτό που είναι τώρα γνωστό ως το Kindle Keyboard ήταν επίσημα η τρίτη γενιά του διάσημου e-reader της Amazon. Είχε τη νεότερη οθόνη E Ink Pearl, για καθαρότερο κείμενο και ταχύτερους ρυθμούς ανανέωσης. Και μια εκδοχή που υποστήριζε διαφημίσεις με ειδικές προσφορές που εισήχθη το 2011. Παρέμεινε ενόσο η Amazon έβγαλε στην αγορά τα Kindle Touch, Kindle Paperwhite και, φυσικά, το Kindle Fire. Η παραγωγή του σταμάτησε σιωπηλά πέρυσι.
Πηγή: Business Insider, από Π.ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ, REPORTER