Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Στις αγορές της Ασίας επεκτείνεται η Sunlight

                               Το εργοστάσιο της Sunlight στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης

Να επιστρέψει σε κερδοφόρα πορεία έπειτα από τέσσερα χρόνια αλλά και να αυξήσει τις πωλήσεις της στα 114 εκατ. ευρώ στοχεύει έως το τέλος του 2014 η βιομηχανία Sunlight. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι εντείνει τις προσπάθειες για ενδυνάμωση της παρουσίας της στο εξωτερικό και επικεντρώνεται στην παραγωγή νέας γενιάς βιομηχανικών συσσωρευτών, με επίκεντρο τους συσσωρευτές ιόντων λιθίου με τεχνολογία φωσφόρου.

Αναλύοντας το πλάνο ανάπτυξης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βασίλης Μπίλλης, ανέφερε πως η Sunlight επέλεξε στα χρόνια της κρίσης να επενδύσει περίπου 33 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των γραμμών παραγωγής που διαθέτει στη Βόρεια Ελλάδα και στράφηκε στο εξωτερικό, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες στην εσωτερική αγορά. Η στροφή αυτή απέδωσε καρπούς και πλέον σήμερα το 95% της παραγωγής της κατευθύνεται εκτός συνόρων και μόλις το 5% απορροφάται από το εσωτερικό.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία αναζητά ευκαιρίες για την ανάληψη νέων έργων εκτός συνόρων, με προτεραιότητα τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες. Ιδιαίτερο βάρος δίδεται και στη δημιουργία του νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου ανακύκλωσης μολύβδου στην Κομοτηνή, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του μέσα στο καλοκαίρι. Η συγκεκριμένη μονάδα, η οποία θα δημιουργήσει πενήντα νέες θέσεις εργασίας, θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των εισαγωγών μολύβδου και θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Ο επικεφαλής της Sunlight ανέφερε ακόμη ότι η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της αλλά και να θωρακίσει τον ισολογισμό της, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα εισόδου στρατηγικού επενδυτή, καθώς προτεραιότητα του βασικού μετόχου, του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, είναι η συνέχιση της αυτόνομης πορείας.

Αύξηση κεφαλαίου 
Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, ο κ. Μπίλλης είπε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εκτίμησε ότι η Sunlight θα εξοικονομήσει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα και συμπλήρωσε ότι σημαντική πρόοδος υπάρχει και στο θέμα των επιστροφών ΦΠΑ.



 Γ Μανέττας, ΗΜΕΡΗΣΙΑ