Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Founder Institute: Στην Αθήνα το μεγαλύτερο πρόγραμμα startup acceleration παγκοσμίως - Πότε ξεκινά, πόσο κοστίζει, ποιοι συμμετέχουν


Και στην Αθήνα, για τις ελληνικές startups, θα ξεκινήσει να παρέχεται τοFounder Institute, ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής κατάρτισης, το οποίο "μπραντάρεται" ως "το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης επιχειρηματιών και νεοφυών επιχειρήσεων παγκοσμίως", μέσα από μία πρωτοβουλία του οργανισμού Industry Disruptros - Game Changers.

Στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε εχθές Πέμπτη, τονίστηκε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής "επιτάχυνσης" - και όχι "εκκόλαψης" - το οποίο θα εστιάσει κυρίως σε επιχειρηματικές ιδέες, ενώ δεκτές υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν και ιδέες που έχουν ήδη ιδρυθεί σε εταιρείες, εντός κάποιου μικρού χρονικού διαστήματος.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέσα στον Μάιο και θα έχει διάρκεια 14 συνολικά εβδομάδων. Απευθύνεται σε όλους όσοι - χωρίς περιορισμούς - έχουν κάποια επιχειρηματική ιδέα στον τομέα της τεχνολογίας (ή για την αξιοποίηση της τεχνολογίας σε άλλους τομείς). Συνολικά θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα 25 άτομα, εκπροσωπώντας τις ιδέες τους. Το Founder Institute θα προσφέρει ένατετράμηνο εντατικό πρόγραμμα σπουδών για κάθε πτυχή της επιχείρησης, από τη σύλληψη της βασικής ιδέας μέχρι την κατάρτιση του μοντέλου των εσόδων. Το πρόγραμμα ξεκινάει επίσημα στην Αθήνα μετά από παρουσίασή του τον Φεβρουάριο που συγκέντρωσε πάνω από 300 ενδιαφερόμενους.

Κάθε ενότητα θα παραδίδεται από τρεις μέντορες, οι οποίοι θα μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα, και θα παρέχουν συμβουλές μέσα από την εμπειρία τους. Οι συμμετέχοντες θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουνομαδικές εργασίες με τη θεματολογία κάθε ενότητας.

Κάθε επιχειρηματική ιδέα, προκειμένου να λάβει την πιστοποίηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, θα πρέπει να παρακολουθήσει και τις 14 θεματικές ενότητες, προκειμένου να φτάσει στο τελευταίο στάδιο της "Αποφοίτησης".


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει κόστος συμμετοχής 499 ευρώ, το οποίο χρησιμοποιείται για την κάλυψη των λειτουργικών και διαχειριστικών εξόδων του προγράμματος, τα κόστη μεταφοράς και διαμονής μεντόρων από το εξωτερικό και άλλα. Για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, θα παραλειφθεί το κόστος των 50 ευρώ για την εξέταση κάθε υποβαλλόμενης αίτησης αποδοχής στο πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνεται στη λειτουργία των αντίστοιχων Founder Institutes σε πόλεις του εξωτερικού.

Επιπλέον - και αντιθέτως με το μοντέλο λειτουργίας αντίστοιχων προγραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - κάθε ιδέα όταν φτάνει στη σύσταση της εταιρείας (μετά την "Αποφοίτηση" από το πρόγραμμα) παραχωρεί ένα ποσοστό 3,5% από το μετοχικό της κεφάλαιο προς τους ιδρυτές των υπόλοιπων ιδεών-εταιρειών που συμμετείχαν στον κύκλο του προγράμματος (1,05%), τους μέντορες που την υποστήριξαν (1,05%), τους διευθυντές του προγράμματος (0,875%) και το ίδιο το Founder Institute (0,525%), ενώ εάν η εταιρεία εξασφαλίσει εξωτερική χρηματοδότηση από επενδυτές άνω του 1 εκατ. ευρώ, ένα ποσό της τάξης των 4.500 δολαρίων θα καταβάλλεται στο Founder Institute προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η υποστήριξη νέων ιδεών-εταιρειών μέσα από το πρόγραμμα.

Τα "μαθήματα" θα παραδίδονται τόσο σε φυσικό χώρο των ID-GC όσο και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Διευθυντές του προγράμματος στην Αθήνα είναι οΜιχάλης Στάγκος και η Κάρλα Τάνας, συνιδρυτές των ID-GC.

Σημειώνεται ότι στη λειτουργία του προγράμματος στην Αθήνα θα συμμετέχουν ως μέντορες οι Απόστολος Αποστολάκης (σύμβουλος και συνιδρυτής, Doctoranytime.gr, συνιδρυτής E-food.gr), Γιάννης Κανελλόπουλος(σύμβουλος διαχείρισης Sustainable Software, Software Improvement Group),Γιάννης Δοξαράς (διευθύνων σύμβουλος, Warp.ly), Κωστής Σταυρόπουλος(διευθύνων σύμβουλος , iSquare), Σωτήρης Συρμακέζης (γενικός διευθυντής, Τράπεζα Πειραιώς) και Τάσος Φλάμπουρας (γενικός διευθυντής, Aventurine).

Οι παραπάνω συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου και δήλωσαν ο καθένας από την πλευρά του την ευχαρίστησή του για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ως μέντορες και ανέδειξαν την πεποίθηση ότι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα όταν έκαναν τα δικά τους πρώτα επιχειρηματικά "βήματα" στην Ελλάδα θα είχε επιταχύνει τα εγχειρήματά τους.


Επιπλέον ως μέντορες έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν οι Adeo Ressi(ιδρυτής και CEO, Founder Institute), Αλέξης Ελευθεριάδης (chief scientist και συνιδρυτής, Vidyo), Αντώνης Μαρκόπουλος (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Ασία Pacific Region, Intralot), Βασίλης Νικολόπουλος (CEO και συνιδρυτής, Intelen), Μάρκος Βερέμης (ιδρυτής και CEO, Upstream),Χρήστος Κασκαβέλης (ιδρυτής/COO, Velti, 2000-2013), καθώς και άλλοι που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει:
- 07/05/14 - Προσανατολισμός: Εισαγωγή στο πρόγραμμα
- 08/05/14 - Όραμα και ιδέες: Ανάπτυξη δυνατών ιδεών
- 14/05/14 - Έρευνα και ανάπτυξη πελατολογίου: Εξέταση ιδεών μέσω έρευνας
- 21/05/14 - Μοντέλο εσόδων: Επιλογή ιδέας και μοντέλου
- 28/05/14 - Όνομα & Τοποθέτηση στην Αγορά: Επιλογή ονόματος για την επιχείρηση
- 04/06/14 - Αξιολόγηση Ιδεών από τους Μέντορες 
- 11/06/14 - Νομική προσέγγιση και πνευματικά δικαιώματα: Δημιουργία νομικής στρατηγικής και προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων
- 18/06/14 - Η ομάδα και οι σύμβουλοι: Πρόσληψη των πρώτων μελών της ομάδας
- 25/06/14 - Ανάπτυξη προϊόντος: Δημιουργία προϊόντος / υπηρεσίας
- 09/07/14 - Αξιολόγηση προόδου από τους Μέντορες
- 16/07/14 - Πωλήσεις: Ανάπτυξη και επιτάχυνση πωλήσεων
- 23/07/14 - Branding & Marketing: Καθιέρωση Αξιοπιστίας
- 30/07/14 - Bootstrapping & Άντληση Κεφαλαίων: Κεφαλαιοποίηση Επιχείρησης
- 10/09/14 - Αποφοίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο http://fi.co/apply/athens. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 25 Απριλίου. Θα δοθούν δύο υποτροφίες για την παρακολούθηση του προγράμματος, μια στον καλύτερο υποψήφιο (Applicant Distinction Fellowship) και μια στην καλύτερη γυναίκα υποψήφιο (Female Founder Fellowship), τις οποίες θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν όσοι δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Στόχος των διοργανωτών είναι εάν κλείσει με επιτυχία ο πρώτος κύκλος του προγράμματος να διοργανωθεί και δεύτερος τον Σεπτέμβριο, ενώ εάν εξακολουθήσει να υπάρχει ενδιαφέρον να διοργανώνονται δύο κύκλοι του προγράμματος ετησίως.

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μια σειρά δωρεάν εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό.

Το Founder Institute έχει έδρα στην Σίλικον Βάλλεϋ και τοπικούς συνεργάτες σε 55 πόλεις και 34 χώρες. Το ινστιτούτο έχει βοηθήσει στην σύσταση πάνω από 1.017 επιχειρήσεων, με ποσοστό επιτυχίας 89,5%, οι οποίες με την σειρά τους έχουν δημιουργήσει πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Σκοπός του ινστιτούτου είναι να βοηθήσει στην δημιουργία ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας παγκοσμίως.



του Δ. Πόγκα, ΕΜΕΑ