Πολλές φορές είναι κανείς υποχρεωμένος να καλοπιάσει τους προϊσταμένους του για να ανελιχθεί. Υπάρχουν δύο είδη συμπεριφοράς αυτού του τύπου: η κολακεία προς κάποιον και η συμφωνία μαζί του. Και στις δύο υπάρχουν καλοί και κακοί τρόποι για να τις εφαρμόσει κανείς. Αν ο προϊστάμενος υποψιαστεί ότι η συμπεριφορά αυτή αποσκοπεί σε προσωπικά οφέλη, τότε μάλλον δε θα λειτουργήσει.
Η κολακεία -που παραμένει «αόρατη» ως τέτοια- είναι ευαίσθητη τέχνη. Ιδού πως θα το πετύχετε:
Κάντε την κολακεία να φανεί σαν ερώτηση
Ρωτήστε τον προϊστάμενο σας πως κατάφερε διάφορα πράγματα στην εργασία του. Αναφερόμενος στις επιτυχίες αυτές του κάνετε κομπλιμέντο, αλλά η προσέγγιση αυτή μοιάζει περισσότερο με διάθεση να μάθετε και λιγότερο ότι τον καλοπιάνετε.
Μιμηθείτε τη γλώσσα του σώματός του
Αν ο προϊστάμενος κάθεται σε ευθεία στάση με τα χέρια ανοιχτά, κάντε το ίδιο. Διατηρείστε το βλέμμα σας σε επαφή με το δικό του και προσαρμόστε την ένταση της φωνής σας στη δικιά του. Η τακτική αυτή είναι πολύ αποτελεσματική.
Συμφωνείστε μαζί του – αφού πρώτα έχετε διαφωνήσει
Ο προϊστάμενός σας δε θα σκεφτεί ότι τον καλοπιάνετε αν ξεκινήσετε έχοντας αντίθετη άποψη σε κάποιο ζήτημα. Η επιχειρηματολογία και η υιοθέτηση μετά της άποψής του δεν προκαλεί υποψίες ώστε να νομίσει ότι τον καλοπιάνετε.
Βρείτε τι σκέφτεται πριν το πει
Το αφεντικό σας δε θα σκεφτεί ότι συμφωνείτε μαζί του για να τον καλοπιάσετε αν φέρετε προς συζήτηση ένα θέμα στο οποίο γνωρίζετε ότι συμφωνείτε και οι δύο εξαρχής. Μόλις γνωρίζετε τις απόψεις του αφεντικού σας για κάποιο ζήτημα, η συμφωνία σας μαζί του δεν θα μοιάζει με καλόπιασμα. Αντιθέτως το αφεντικό σας θα θεωρήσει ότι έχετε τις ίδιες απόψεις.
Κάντε του κομπλιμέντα μέσω τρίτων
Αναφέρετε σε κάποιον συνάδελφο του προϊσταμένου σας ότι έχετε εντυπωσιαστεί από τον τρόπο που χειρίστηκε κάποιο επαγγελματικό ζήτημα ή το χειρισμό κάποιας επαγγελματικής υπόθεσης. Σίγουρα θα μάθει για τα καλά σας λόγια.
Ασχοληθείτε με τα ενδιαφέροντά του και τις πεποιθήσεις του
Αν γνωρίζετε ότι ο προϊστάμενός σας κάνει δωρεά σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση κάθε χρόνο, αναφέρετε περιπτώσεις που έχετε ασχοληθεί και εσείς με τη συγκεκριμένη οργάνωση ή προσφερθήκατε σαν εθελοντής. Το να τονίσετε τις κοινές σας αξίες και πεποιθήσεις δημιουργεί εμπιστοσύνη και μειώνει την επιφυλακτικότητά του απέναντί σας.
FORTUNEGREECE