Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Επιτυχία για το 19° Banking Forum


Πάνω από 300 σύνεδροι παρακολούθησαν το 19ο Banking Forum, το οποίο χρόνο με το χρόνο αποκτά διεθνές κύρος και αποτελεί για την Ελλάδα κορυφαίο γεγονός τραπεζικής επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας. Το Banking Forum διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. 

Όπως δε αναφέρει ο κ. Διονύσης Μυρτίδης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, στη μέχρι σήμερα επιτυχημένη πορεία του συνεδρίου συνέβαλαν σημαντικά το ίδιο το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών, η Οργανωτική του Επιτροπή, οι συντονιστές των ενοτήτων, οι εισηγητές των παρουσιάσεων, οι χορηγοί και υποστηρικτές και περισσότερο από όλα η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή των συνέδρων.


Σε αυτή την πορεία, το Banking Forum είχε πάντα την ενεργό συμμετοχή σημαντικού αριθμού υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με πλήθος εισηγήσεων και συμμετοχών σε panels του forum.


Κύριος σκοπός του forum ήταν η παρουσίαση των πρόσφατων εξελίξεων της πληροφορικής που επηρεάζουν αποφασιστικά την επιχειρηματική δράση των τραπεζών. Στην εφετινή εκδήλωση κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις που συμβάλλουν στην αναζήτηση του νέου μοντέλου επιχειρηματικής στρατηγικής και λειτουργίας των τραπεζών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπου ταυτόχρονα μεταβάλλονται οι συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων και ειδικότερα των τραπεζών. Αναλύθηκαν οι αιτίες που προκάλεσαν την κρίση και προσδιορίστηκαν τρόποι με τους οποίους σκοπεύουν οι τράπεζες να ανταπεξέλθουν και να οδηγηθούν σε επιχειρηματική ανάπτυξη και κερδοφορία. Στην πορεία αυτή εξετάστηκε και αναδείχθηκε ο ρόλος της επιχειρηματικής και τεχνολογικής καινοτομίας.

Ας σημειωθεί ότι ιδιαίτερες προσεγγίσεις έγιναν στο Συνέδριο και για το περιβάλλον ρύθμισης και εποπτείας των τραπεζών στην ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκαν ειδικότερα τα ακόλουθα ενδιαφέροντα σημεία:

Το νέο περιβάλλον ρύθμισης και εποπτείας των τραπεζών αποτελεί πρωταρχικής σημασίας δραστηριότητα και θα συμβάλλει στη βελτίωση και ευστάθεια των τραπεζικών συστημάτων των χωρών της ευρωζώνης.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο συνδέεται άμεσα με το πλαίσιο εποπτείας των τραπεζών διότι ρύθμιση (regulation) χωρίς εποπτεία (supervision) δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ασφαλείς λύσεις και θα υπάρχει ενιαίος εποπτικός μηχανισμός.

Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός έχει ανατεθεί στην ΕΚΤ που γίνεται πλέον ισχυρός φορέας νομισματικής και εποπτικής αρχής.

Στο νέο περιβάλλον ρύθμισης και εποπτείας των τραπεζών υπάρχει ιδιαίτερη πρόνοια για τα θέματα διαχείρισης κινδύνων.

Θα περιοριστεί η μόχλευση των τραπεζών της ευρωζώνης για να αποφευχθούν φαινόμενα υπερβολικής διόγκωσης του τραπεζικού τομέα και να υπάρχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων.

Θα υπάρχουν κανόνες δημιουργίας πρόσθετων αποθεματικών στις τράπεζες (buffers) σε περιόδους ανάπτυξης για να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων σε περιόδους ύφεσης.

Θα υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στο βάθος που θα φθάσει το νέο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο διότι υπάρχει ο κίνδυνος η υπερρύθμιση (overregulation) και η υπερεποπτεία (oversupervision) να οδηγήσει στην μη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ο ενιαίος μηχανισμός θα παρακολουθεί τις συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης. Η εποπτεία θα ασκείται από την ΕΚΤ με τη συνδρομή των εθνικών εποπτικών αρχών. Για τις μη συστημικές τράπεζες η εποπτεία θα ασκείται από τις εθνικές εποπτικές αρχές στο πλαίσιο αρχών της ΕΚΤ.

Ο νέος νόμος για την ομοιόμορφη ρύθμιση και άσκηση της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος αναμένεται τον Απρίλιο του 2014.

Το νέο περιβάλλον ρύθμισης και εποπτείας των τραπεζών στην ευρωζώνη θα τεθεί σε λειτουργία στις 4 Νοεμβρίου 2014.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει και να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, φαίνεται ότι μετά τις πρόσφατες συγχωνεύσεις και εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν, η κατάσταση βελτιώνεται, το σύστημα ισορροπεί και τα μηνύματα για την μελλοντική πορεία είναι θετικά.

Υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των βασικών εισηγητών της εκδήλωσης ήταν και οι κ.κ. Χρήστος Γκόρτσος, Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής και οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank.

Μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις τέσσερις ενότητες που ασχολήθηκαν με την ευελιξία στον τραπεζικό τομέα, την ολοκλήρωση των Συστημάτων μετά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τραπεζικό χώρο, τις κορυφαίες τεχνολογίες και την Καινοτομία στη Λιανική Τραπεζική και συγκεκριμένα την ψηφιακή τραπεζική, ήταν και τα ακόλουθα, κατά τομείς ενδιαφέροντος:

Η καινοτομία συμβάλλει σημαντικά στο μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών που θα πρέπει να είναι ευέλικτο και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες (agility).

Η ευελιξία στις τράπεζες θα συμβάλλει ώστε να βελτιώσουν τη διαχείριση της πελατείας τους με σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών που θα καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών.

Οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στην παροχή όλο και περισσότερο καινοτόμων λύσεων στη διενέργεια συναλλαγών της πελατείας τους. Η καινοτομία και η τεχνολογία θα έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μετασχηματισμού των τραπεζών σε relationship banks.

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία η παροχή καινοτόμων λύσεων διενέργειας των συναλλαγών θα συμβάλλει στη διατήρηση της υφιστάμενης πελατείας.

Τα social media μπορούν να λειτουργήσουν ως κανάλια επικοινωνίας ή/και συναλλαγών των τραπεζών με την πελατεία τους και αναμένεται να παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην επιχειρηματική δραστηριότητα των τραπεζών

Κατά το 2013 σημειώθηκε σημαντικός αριθμός συγχωνεύσεων και εξαγορών στο ελληνικό τραπεζικό χώρο.

Η συμβολή των μονάδων πληροφορικής των τραπεζών ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην επιτυχημένη ολοκλήρωση των συστημάτων και την ομαλή μετάβαση στο ενιαίο περιβάλλον λειτουργίας των νέων σχημάτων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις.

Οι Διευθύνσεις Πληροφορικής των τραπεζών απέκτησαν σημαντική εμπειρία στη διαδικασία ενοποίησης και ολοκλήρωσης ετερογενών συστημάτων πληροφορικής κατά τη διάρκεια των συγχωνεύσεων.

Η ολοκλήρωση των συστημάτων, παρά την διαφορετικότητα των επιμέρους συστημάτων των τραπεζών, έγινε με επιτυχία, σε σύντομο χρονικό διάστημα και με χαμηλό συγκριτικά κόστος.

Η πελατεία συνέχισε να χρησιμοποιεί τα μέσα διενέργειας των συναλλαγών χωρίς προβλήματα λειτουργίας κατά τη διαδικασία συγχώνευσης.

Η ολοκλήρωση των συστημάτων επέφερε μείωση του λειτουργικού κόστους της ενιαίας, μετά τη συγχώνευση, τράπεζας.

Οι τράπεζες αναπροσαρμόζουν τις εφαρμογές τους για να έχουν τεχνολογία αιχμής σε μεγάλη γκάμα εφαρμογών τους.

Υπάρχει διαρκής τάση μετακίνησης από desktop εφαρμογές σε web περιβάλλον.

Με τη χρήση της τεχνολογίας ο πελάτης των τραπεζών μπορεί να έχει αναλυτική και συνολική εικόνα των προϊόντων συνεργασίας του με την τράπεζα.

Η τεχνολογία του mobile banking αυξάνεται με ταχύτατο ρυθμό, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικιακά ομάδες, αποκτά ολοένα και περισσότερο έδαφος στις τραπεζικές συναλλαγές και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες μετακίνησης του πελάτη από μια τράπεζα σε άλλη.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιτρέψει την διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών από μη τραπεζικές επιχειρήσεις κατευθείαν με την πελατεία τους.

Οι internet εφαρμογές περνούν σταδιακά στο χώρο των tablets (tablet-ized applications)

Τα analytics αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την ανάπτυξη των τραπεζών και τη μείωση του κόστους, καθώς μπορούν να εφαρμοστούν σε θέματα πελατείας, διαχείρισης κινδύνων, τραπεζικών προϊόντων.

Το επίπεδο τεχνολογίας των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ ικανοποιητικό και ανταποκρίνεται με επιτυχία στις ανάγκες της τραπεζικής πελατείας με ασφάλεια και λειτουργικότητα.

Οι πελάτες των τραπεζών τείνουν να αλλάζουν εύκολα τράπεζα και αυξάνουν τον αριθμό των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται.

Υπάρχει διαρκής μετατόπιση των πωλήσεων από τα κλασσικά στα εναλλακτικά δίκτυα.

Παρά τις σημαντικές αυτές εξελίξεις η επαφή της πελατείας με τα καταστήματα των τραπεζών θα βαίνει μειούμενη αλλά δεν θα πάψει να υφίσταται.

Όσον αφορά το internet τα στοιχεία για τη χώρα μας δείχνουν ότι η υστέρηση που υπήρχε σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ έχει μειωθεί σημαντικά και αυτό συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της πελατείας που διενεργεί συναλλαγές με την ηλεκτρονική τραπεζική.

Στο μέλλον το mobile banking θα αποτελεί το κύριο τραπεζικό κανάλι διενέργειας συναλλαγών.

Η αποστολή και η δομή λειτουργίας των καταστημάτων των τραπεζών μετασχηματίζεται και θα μεταβληθεί από χώρο διενέργειας συναλλαγών σε χώρο παροχής τραπεζικών συμβουλών στην πελατεία και διενέργειας σύνθετων συναλλαγών.

Το 2017 προβλέπεται ότι περισσότερο από το 60% των πωλήσεων τραπεζικών προϊόντων θα γίνεται από ηλεκτρονικά κανάλια.

Στο χώρο της ηλεκτρονικής τραπεζικής έχουν υλοποιηθεί καινοτομικά προϊόντα και δραστηριότητες (π.χ. e-gate.gr, λεφτά στο λεπτό, ibank) και αναπτύσσονται και νέες επιχειρηματικές καινοτομίες.

Οι τράπεζες καινοτομούν με τη δημιουργία νέων πιλοτικών τύπων καταστημάτων.

Οι τράπεζες θα πρέπει να ανιχνεύουν τι θα θέλει η πελατεία και να το παρέχουν πριν οι πελάτες το ζητήσουν.

Οι ανέπαφες συναλλαγές κερδίζουν έδαφος και επεκτείνονται με γοργό ρυθμό στις καθημερινές συναλλαγές.

Το gamification (making banking fun) έχει ξεκινήσει και βρίσκει πολύ θετική ανταπόκριση.

Θα έχουμε μετάβαση από την κλασσική προς την ψηφιακή επιχείρηση και στο χώρο των τραπεζών, από την ηλεκτρονική τραπεζική στην ψηφιακή τραπεζική και η τεχνολογία θα είναι το κλειδί για αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι τράπεζες πρέπει να προετοιμάζονται για την εποχή χαμηλών εσόδων-χαμηλού κόστους και μεγάλου όγκου για να είναι κερδοφόρες.

Χορηγοί του 19ου Banking Forum ήταν οι εταιρείες Accenture, Deloitte, EY, First Data, IBM, Mellon, Qualco, Temenos και Unisystems, υποστηρικτής η M-stat, χορηγοί επικοινωνίας τα Αd business, Com today, Manager, Retail Business, Κέρδος, Χρήμα και Χρήμα Week, χορηγοί ηλεκτρονικής επικοινωνίας τα BusinessNews.gr, advertising.gr, palo.gr και SofokleousIn και τηλεοπτικός χορηγός το SBC.


Σχετικά με το ΕΙΠ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ ιδρύθηκε το 1985. Το Ινστιτούτο αποτελεί την κύρια συλλογική έκφραση και εκπροσώπηση όσων πιστεύουν στον κρίσιμο ρόλο της πληροφορικής και εργάζονται συστηματικά στην ανάπτυξη και εφαρμογή των τεχνολογιών πληροφορικής. Αποβλέπει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του Μάνατζμεντ και των λειτουργιών του και στη βελτίωση της επιχειρηματικής πρακτικής με την ορθολογική εφαρμογή και χρήση των τεχνολογιών της πληροφορικής στις ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.



Κέρδος online