Σελίδες

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Τα ελληνικά startups προσελκύουν επενδυτικά funds


Το ενδιαφέρον επενδυτικών funds με εξειδίκευση στις νέες επιχειρήσεις, κυρίως από τον χώρο της τεχνολογίας, έχουν αρχίσει να προσελκύουν τους τελευταίους μήνες τα ελληνικά startups, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά. Προς το παρόν, βέβαια, ο κύριος όγκος των επενδύσεων γίνεται από ελληνικά funds, και ιδίως από αυτά που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος JEREMIE και χρηματοδοτούνται από αυτό, αλλά σταδιακά αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και επενδυτές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αλλά και την ανατολική Ευρώπη, ακόμη και από την Τουρκία!

Οι υπάρχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες οι επενδύσεις που έγιναν σε startups που είτε εδρεύουν στην Ελλάδα είτε ξεκίνησαν από τη χώρα μας, όπου και συνεχίζουν να διατηρούν ισχυρή παρουσία, έχουν ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Το ποσό χαρακτηρίζεται ως σημαντικό μεν, αλλά η αίσθηση που υπάρχει είναι πως το 2014 οι επενδύσεις που θα γίνουν θα κινηθούν υψηλότερα.

Ενας λόγος γι' αυτή την αίσθηση είναι πως έχει επενδυθεί ένα μάλλον μικρό μέρος από τα περίπου 70-75 εκατ. ευρώ που έχουν «δεσμεύσει» τα 4 funds που χρηματοδοτούνται από το Jeremie (PJ Tech Catalyst Fund του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, OpenFund II, Elikonos Jeremie Fund και Odyssey Venture Partnerts). Ενας δεύτερος είναι η «επανεργοποίηση» ελληνικών funds που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Νέας Οικονομίας). Και ένας τρίτος είναι ότι τα ελληνικά startups προσελκύουν σταδιακά το ενδιαφέρον ξένων funds.

Bain Capital
Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε σε «έμμεσα» ελληνική εταιρεία προήλθε από την Bain Capital, ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά funds, και αφορούσε τη χρηματοδότηση της Persado με ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 15 εκατ. δολαρίων. Η Persado έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, αλλά έχει προέλθει από την ελληνική Upstream, ενώ η έρευνα και η ανάπτυξη των προϊόντων της -η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο του ψηφιακού μάρκετινγκ- γίνεται στην Ελλάδα. Σημειωτέον πως η Bain Capital δεν επενδύει εκτός Ηνωμένες Πολιτειών, πολύ περισσότερο δε σε startup με έντονο το ελληνικό στοιχείο, καθώς οι Αμερικανοί επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Hummingbird
Η βρετανική Hummingbird επένδυσε πριν από μερικές εβδομάδες στο Taxibeat, το οποίο αποτελεί έναν από τις πλέον ανερχόμενες «πρεσβευτές» των ελληνικών startups σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, η τουρκική YekemSepeti, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από το αμερικανικό fund General Atlantic, ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο επένδυση συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ στο clickdelivery.gr, μία online υπηρεσία για παραγγελίες φαγητού. Επένδυση έχει γίνει και από βουλγαρικό fund και πιο συγκεκριμένο από το LaunchHub στην codebender (100.000 ευρώ). Το LaunchHub συνεχίζει, πάντως, την αναζήτηση ευκαιριών στην ελληνική startup σκηνή έχοντας σε εξέλιξη και νέο γύρο υποβολής προτάσεων που λήγει στις 23 Φεβρουαρίου. Την ίδια ημερομηνία, είναι και η προθεσμία που έχει θέσει το τσεχικό fund Wayra CEE που επίσης αναζητεί ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Παράλληλα, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους οργανισμοί που μπορούν να βοηθήσουν μία ομάδα επίδοξων επιχειρηματιών να μετατρέψουν μία ιδέα σε εταιρεία ή να «επιταχύνουν» την εξέλιξη του προϊόντος ενός startup (accelerators). Αν και σχετικοί οργανισμοί που έχουν εμφανιστεί με έδρα την Ελλάδα και μάλιστα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, έχουν πληθύνει τους τελευταίους μήνες, έχει ενδιαφέρον ότι έρχονται στην Ελλάδα και κάνουν παρουσιάσεις αναζητώντας υποψήφια startups και αντίστοιχοι φορείς από το εξωτερικό. Tο τελευταίο δωδεκάμηνο τέτοιου είδους εκδηλώσεις έγιναν από φορείς όπως το Startupbootcamp και το Startupbootcamp HighTechXL, το τουρκικό Fit Startup Factory, ενώ ελληνικά startups έχουν πάει στο Rockstar Accelerator. Επίσης, υπάρχουν και εκδηλώσεις από προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης και δικτύωσης όπως είναι το TiE και το Founder Institute.

Microsoft
Eίναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και διεθνείς κολοσσοί όπως η Microsoft, η Google και η SAP πραγματοποίησαν μέσα στο 2013 εκδηλώσεις με σκοπό να βοηθήσουν ελληνικά startups από τον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Πρακτικά, η Ελλάδα δείχνει σταδιακά να μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των startups και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη κινητικότητα στον χώρο της υποστήριξης νέων επιχειρήσεων, με πιο πρόσφατο δείγμα την ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων ότι ετοιμάζει incumbator. Την τελευταία διετία πάντως έχουν αυξηθεί τόσο οι χώροι συν-εργασίας (coworking spaces) όπως είναι το Found.ation, το coLab, το cube, το Impact Hub κ.ά., όσο και incumbators με πιο γνωστές περιπτώσεις αυτές του egg της Eurobank και του IQbility του ομίλου Quest. Μάλιστα, το egg και το Iqbility έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο «επώασης» επιχειρήσεων και έχουν ξεκινήσει τον δεύτερο κύκλο αναζήτησης ομάδων που μπορούν να εξελιχθούν σε εταιρεία με διεθνείς προοπτικές.

BugSense
Μία επένδυση που απέφερε κέρδη

Η ελληνική startup κοινότητα έχει κάνει σημαντικά βήματα εξέλιξης την τελευταία διετία, αλλά ακόμη απέχει από τα διεθνή στάνταρ. Ένα από τα «προβλήματα» είναι ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που κλείνει ένας κύκλος επένδυσης, δηλαδή οι αρχικοί χρηματοδότες πετυχαίνουν να «φύγουν» από το startup που επένδυσαν έχοντας αποκομίσει σημαντικά κέρδη. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι η BugSense, μία εταιρεία που εντοπίζει λάθη προγραμματισμού σε εφαρμογές για φορητές συσκευές (apps) και όπου η αρχική επένδυση το 2011 ήταν της τάξεως των 100.000 δολαρίων. Τον περασμένο Αύγουστο η BugSense εξαγοράσθηκε από την αμερικανική Splunk, μία κίνηση που προκάλεσε αρκετή αίσθηση. Το ύψος της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό, αν και σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκε σε επίπεδα άνω των 8 εκατ. δολαρίων. Σε κάθε περίπτωση ήταν η πώληση που απέφερε σημαντικά κέρδη στους ιδρυτές και τους επενδυτές της BugSense, δείχνοντας κατά κάποιον τρόπο τον δρόμο και σε άλλες ελληνικές startups, οι οποίες διαθέτουν ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία.



Δ. Μαλλάς, ΗΜΕΡΗΣΙΑ