Σελίδες

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση των εξαγωγών τροφίμων στη Ρωσία

                                                               Sergey Dankvert

Μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση βρίσκονται οι Έλληνες εξαγωγείς. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Rosselkhoznadzor), Sergey Dankvert ήρθε στην Ελλάδα, με αποκλειστικό σκοπό να πραγματοποιήσει ελέγχους σε μια σειρά από ελληνικές εταιρείες τροφίμων, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι εάν το επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων τους έχει προσαρμοστεί στις προδιαγραφές των ρώσικων αρχών.

Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά, ο ισχυρός άνδρας της Rosselkhoznadzor αναμένεται να άρει τους περιορισμούς (εμπάργκο) που ισχύουν σήμερα για τις εξαγωγές ελληνικών γαλακτοκομικών και κρεατοσκευασμάτων προς τη ρώσικη αγορά, δίνοντας νέα ώθηση στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας μας, σε μια στιγμή που παρατηρείται «κόπωση» στις ελληνικές εξαγωγές.

Από την ελληνική πλευρά επισημαίνεται ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να πληρωθούν τα στάνταρ που θέτουν οι Ρώσοι και ελπίζουν πως θα λάβουν το πολυπόθητο «πράσινο» φως. Επιπλέον, θεωρούν ότι οι δηλώσεις που έκανε κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας πριν από μερικούς μήνες, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των διμερών εμπορικών σχέσεων, ήταν προπομπός για τις θετικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Απαγορεύσεις
Η Rosselkhoznadzor έχει επιβάλει απαγορεύσεις σε περισσότερες από 100 επιχειρήσεις απ' όλο τον κόσμο, μετά τη διενέργεια σχετικών ελέγχων. Το θέμα αυτό απασχόλησε και τη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των Κτηνιατρικών και Συναφών Συνδέσμων Παραγωγών της Ρωσίας, της Ολλανδίας, της Λιθουανίας, της Δανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Γαλλίας στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Αγροτικών Προϊόντων στο Βερολίνο που έγινε μεταξύ 16 και 25 Ιανουαρίου.

Ανεξάρτητα από τα εμπόδια η Ρωσία και συνολικά η Τελωνειακή Ένωση των 170 εκατομμυρίων καταναλωτών εξακολουθεί να «μαγνητίζει» τους εξαγωγείς του κόσμου λόγων των τεράστιων προοπτικών που έχει. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς που υπερβαίνουν το 2% τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ την ίδια ώρα η ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα ενισχύεται μέρα με τη μέρα. Δεν είναι τυχαίο πως πολυεθνικές-κολοσσοί όπως η Coca-Cola, τα McDonald's και η Pizza Hut εντείνουν τις προσπάθειές τους για μεγαλύτερη διείσδυση, υλοποιώντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προσπάθειες για είσοδο στις χώρες της Τελωνειακής Ένωσης με αυτόνομη παρουσία, και όχι με εξαγωγές, επιχειρούν και μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Μια από αυτές είναι η Vivartia, η οποία άνοιξε κατάστημα Goody's το μεγαλύτερο (700m2) Goody's που λειτουργεί η αλυσίδα και παράλληλα δρομολογεί την επέκτασή τους στην περιοχή.

Ανάλογες κινήσεις κάνει και η Παγωτά Δωδώνη, η οποία είναι σε τελικές συζητήσεις με υποψήφιους συνεργάτες, οι οποίοι θα αναλάβουν με τη μέθοδο του master franchise την ευθύνη για την ανάπτυξη του δικτύου της στην ρωσική αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, η αξία των ελληνικών επενδύσεων υπολογίζεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, από τις περίπου 70 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια.

Εντυπωσιακές επιδόσεις
Παρά τα προβλήματα, η Ρωσία παραμένει μια από τις πολλά υποσχόμενες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα. Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις για τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία στο πρώτο εξάμηνο του 2013 ενίσχυσαν κατά 31,54% τις πωλήσεις τους στην ρώσικη αγορά, φθάνοντας στα 24,2 εκατ. ευρώ, ενώ τελευταία σημαντική άνοδο καταγράφουν οι εξαγωγές ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας. Ανάμεσα στις ελληνικές εταιρείες τροφίμων που εξάγουν στην ρωσική αγορά είναι οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέας, Ανδρομέδα και Σελόντα-Δίας, η ΓΑΙΑ (Gaea) ενώ από άλλους κλάδους είναι η Ικτίνος Μάρμαρα αλλά και η ιστορική βιομηχανία υποδημάτων Boxer Φειδάς, η οποία εργάζεται για την είσοδό της σε περισσότερα σημεία.




Γιώργος Μανέττας, ΗΜΕΡΗΣΙΑ