Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Νέοι επιχειρηματίες ανοίγονται προς τη Ρωσία

Μικρά αλλά θετικά βήματα προς ένα πιο αισιόδοξο επιχειρηματικό περιβάλλον φαίνεται ότι δημιουργείται στην Ελλάδα παρά την κρίση. Μάλιστα το διάστημα 2011-2013 άνοιξαν 116.000 επιχειρήσεις ενώ έκλεισαν 81.600, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ). Αυτό σημαίνει ότι οι νέες επιχειρήσεις είναι 34.000 περισσότερες από αυτές που έκλεισαν, ενώ γίνονται έντονες προσπάθειες εξαγωγικής δραστηριότητας σε διάφορες χώρες, όπως στη Ρωσία. 

Ειδικά, στη χώρα των Κοζάκων οι έλληνες επιχειρηματίες στοχεύουν να διεισδύσουν, αφού πρόκειται για μια αγορά 143 εκατομμυρίων καταναλωτών, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η ρωσική οικονομία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς που υπερβαίνουν το 3%, ενώ οι εταιρείες που θα αποκτήσουν παρουσία στη Ρωσία μπορούν να επεκταθούν ευκολότερα στις γειτονικές αγορές της Λευκορωσίας και του Καζακστάν. Ολοένα και περισσότερες ελληνικές εταιρείες προσπαθούν να επεκταθούν στη Ρωσία, ενώ στις 17-20 Μαρτίου περισσότεροι από χίλιοι εκπρόσωποι θα συναντηθούν στη Μόσχα για το Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας (GEC), όπου θα παρευρεθούν πρωταθλητές των νεοσύστατων επιχειρήσεων και εκπροσώπων του παγκόσμιου επιχειρηματικού «οικοσυστήματος» από περισσότερες από 140 χώρες. Οι συμμετέχοντες θα επικεντρωθούν πρωτίστως στην ανταλλαγή ιδεών σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης νέων επιχειρήσεων στα στάδια έναρξης και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους στις αντίστοιχες χώρες προορισμού τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών κ. Ανδρέας Στεφανίδης θα είναι επικεφαλής εκπρόσωπος για την Ελλάδα. Στο συνέδριο θα παρευρεθούν σημαντικές προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, όπως οι κκ.Richard Branson και Marc Ecko, πρωτοπόροι στον χώρο των start-ups, ο κ. Brad Feldτου TechStars και ο κ. Dave McClure του 500 Start-ups, καθώς επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας κ. Nika Gilauri και ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας κ. Wan Gang.

Επίσης, στους βασικούς ομιλητές συγκαταλέγονται ο κ. Peter Vesterbacka, συνιδρυτής της Rovio, κατασκευάστριας εταιρείας του Angry Birds, και ο κ. Vivek Wadhwa, αντιπρόεδρος Ερευνας και Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Μοναδικότητας (Singularity University) που βρίσκεται στη Silicon Valley.

Στο συνέδριο εκπροσωπούνται ομάδες που προέρχονται από τις χώρες που διοργανώνουν δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας - οι πολυάριθμες αυτές εκδηλώσεις (διαγωνισμοί, σεμινάρια, συνέδρια, συναντήσεις δικτύωσης) αποτελούν ένα σύνολο εθνικών εκστρατειών και προσελκύουν 10 εκατομμύρια συμμετέχοντες σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας κάθε Νοέμβριο. Στη Μόσχα, οι ομάδες αυτές θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις για την 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας που θα πραγματοποιηθεί στις 17-23 Νοεμβρίου και να ενισχύσουν τα υπερεθνικά τους δίκτυα, απαραίτητα για τη δημιουργία και την ενδυνάμωση των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εμφαση στην παροχή υπηρεσιών
Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που ανοίγουν στην Ελλάδα ανήκουν στη μαζική εστίαση και όχι στην παραγωγή. Σύμφωνα με έρευνα της Εndeavor Greece, από τις 42.347 εταιρείες που άνοιξαν το 2012, οι 10.003 ανήκουν στον κλάδο μαζικής εστίασης. Ακολουθούν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις, κυρίως πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, αφού το 2012 ιδρύθηκαν 2.100. Την τρίτη θέση με 2.046 επιχειρήσεις καταλαμβάνει ο κλάδος παροχής λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Παρά την καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας, το 2012 ιδρύθηκαν 1.628 κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 ιδρύθηκαν 1.621 επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην επέκταση των φωτοβολταϊκών.



Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 13 Φεβρουαρίου 2014