Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

2.000 καθηγητές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο

2.000 καθηγητές στο Κοινωνικό  Φροντιστήριο
Άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος του υπ. Παιδείας για τη λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Πρόκειται για μία δομή με διπλή στόχευση, η οποία αφορά τόσο την απασχόληση εκπαιδευτικού προσωπικού το οποίο βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας, όσο και τη στήριξη μαθητών, οι οποίοι ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε στο «Εργασία» πως το νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά από την 1η Μαρτίου 2014 έως και το τέλος του σχολικού έτους και αφορά την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο θα επιλεγεί από τις εξής δύο κατηγορίες:
  • Ανεργοι νέοι εκπαιδευτικοί κάτω των 30 ετών και
  • Μακροχρόνια άνεργοι εκπαιδευτικοί μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι έχουν βρεθεί εκτός της αγοράς εργασίας.
Οι θέσεις που θα καλυφθούν, θα καθοριστούν σε «δεύτερο χρόνο», σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που θα παρακολουθήσουν μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει αρχικά στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Χαλκίδα και την Αλεξανδρούπολη.

Χρονοδιάγραμμα
Αναφορικά με τους χρόνους, μέσα στους οποίους θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, έχουν ως εξής:
  • Εως τις 14 Φεβρουαρίου οι Σχολικές Επιτροπές κάθε πόλης θα έχουν λάβει από το υπουργείο Παιδείας σχετική εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία θα καλούνται οι μαθητές να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την παρακολούθηση των φροντιστηριακών μαθημάτων. Μετά τον καθορισμό του αριθμού των συμμετεχόντων μαθητών, το υπουργείο θα καταλήξει στον αριθμό των καθηγητών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις θέσεις.
  • Στη συνέχεια, τα... «ηνία» της διαδικασίας αναλαμβάνει ο ΟΑΕΔ, ο οποίος ευθύνεται για την έκδοση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τη συλλογή των ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων αιτήσεων και την κατάρτιση των πινάκων κατάταξης, διαδικασία, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως και τις 24 Φεβρουαρίου.
  • Από την 1η Μαρτίου αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του Προγράμματος.

Ας σημειωθεί ότι ο ΟΑΕΔ καθίσταται αρμόδιος και για τις αμοιβές των καθηγητών που θα αναλάβουν τη διδασκαλία των μαθημάτων στα πρότυπα του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Οσο για τα τμήματα που θα κληθούν να διδάξουν θα περιλαμβάνουν πέντε έως οκτώ μαθητές, όπως ισχύει και για κάθε τυπικό φροντιστήριο της αγοράς.


ΕΘΝΟΣ