Σελίδες

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Νέος βασιλιάς της σοκολάτας το Εκουαδόρ

Το Εκουαδόρ επωφελείται από την αύξηση της ζήτησης για σοκολατένια εδέσματα υψηλής γευστικής ποιότητας

Σε βασιλιά της σοκολάτας μετατρέπεται αργά αλλά σταδιακά η Δημοκρατία του Ισημερινού, γνωστή και ως Εκουαδόρ. Η μικρή χώρα της Νοτίου Αμερικής εκθρονίζει τη Βραζιλία, τον παραδοσιακά κορυφαίο παραγωγό κακάο παγκοσμίως, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της καλλιέργειας των κακαόδεντρων ενώ παράλληλα προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για τους επίδοξους αγρότες.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η παραγωγή κακάο του Εκουαδόρ αυξήθηκε κατά 13% την περυσινή χρονιά, σε 220.000 μετρικούς τόνους. «Μέχρι το 2015 εκτιμούμε ότι θα παράγουμε περισσότερους από 250.000 μετρικούς τόνους και θα γίνουμε η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα κακάο στον κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο ο πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Εξαγωγέων Κακάο της χώρας Ιβάν Οντανέδα και συμπλήρωσε ότι «το 2013 ξεπεράσαμε τη Βραζιλία σε συνολική παραγωγή».
Η βελτίωση των προοπτικών για την αγορά κακάο του Εκουαδόρ ωθεί όλο και περισσότερους αγρότες να μετατρέψουν τις καλλιέργειες καφέ και μπανάνας σε κακάο. Οι εξαγωγικές εταιρείες, μάλιστα, συνεργάζονται με την κυβέρνηση της χώρας για να βοηθήσει στην προώθηση του προϊόντος.
Oύτε κόκκος δεν μένει απούλητος
Το Εκουαδόρ, που είναι γνωστό παγκοσμίως για τις αρωματικές ποικιλίες κόκκων κακάο, επωφελείται τα τελευταία χρόνια από την αύξηση της ζήτησης στην Ασία, στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική για σοκολατένια εδέσματα υψηλής γευστικής ποιότητας. «Ο Ισημερινός είναι η Disneyland του κακάο, ο καθένας θέλει να έρθει εδώ» δηλώνει ο Οντανέδα, για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας κόκκος κακάο που να μένει απούλητος».
Ταυτόχρονα, επαναλαμβανόμενα κρούσματα μυκητίασης που πλήττουν την παραγωγή της Βραζιλίας από το 1980 εκτόπισαν τη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα της Νοτίου Αμερικής από την πρώτη θέση στην παραγωγή κακάο παγκοσμίως και αποθάρρυναν την καλλιέργεια. Μόνο το περασμένο έτος - που οι φυτείες κακαόδεντρων προσβλήθηκαν ξανά από κρούσμα μυκητίασης - η παραγωγή της Βραζιλίας μειώθηκε κατά 15%. Από τη συγκυρία αυτή το προβάδισμα στην παραγωγή κακάο πήραν οι αφρικανικές χώρες αλλά και το Εκουαδόρ. Η Δυτική Αφρική αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο. Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι η κορυφαία στον κόσμο παραγωγός, ακολουθούμενη από την Γκάνα.
«Η καλλιέργεια του κακάο στο Εκουαδόρ δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Βραζιλία»επισημαίνει, ωστόσο, ο Τόμας Χάρντμαν, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας του εμπορικού συνδέσμου στην Μπαΐα, περιοχή όπου βρίσκονται οι περισσότερες καλλιέργειες κακάο της Βραζιλίας.
«Ο κόσμος σέβεται περισσότερο τώρα το Εκουαδόρ όσον αφορά τη σοκολάτα» τονίζει οΣαντιάγκο Περάλτα, ιδρυτής της Pacari Chocolates, που ειδικεύεται στην παραγωγή βιολογικών και βιοδυναμικών σοκολατών.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι καταναλωτές γίνονται όλο και περισσότερο επιλεκτικοί στις διατροφικές τους συνήθειες και οι απαιτήσεις για τις λεγόμενες «γκουρμέ» γεύσεις θα αυξάνονται συνεχώς. Οι τιμές για την παραγωγή κόκκων κακάο του Εκουαδόρ αναμένεται να τριπλασιαστούν μέσα στο τρέχον έτος.