Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ερευνα ICAP Group: Δύσκολοι καιροί για τους διευθυντές επιχειρήσεων


Οι Έλληνες CEOs βιώνουν έντονη πίεση για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν τόσο την εταιρία που διοικούν, όσο και την καριέρα τους. Πρέπει αναπτύξουν νέες ικανότητες και δεξιότητες, προκειμένου να ηγηθούν με επιτυχία, όραμα και σχέδιο για την επόμενη ημέρα σε μία παγκόσμια οικονομία με αρνητική ή χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό ρυθμό αλλαγών. Χρειάζεται να είναι ψυχικά ανθεκτικοί, να καλλιεργούν θετικά συναισθήματα και να μην υπαναχωρούν μπροστά στις αντιξοότητες. Παράλληλα, πρέπει να είναι ανοιχτοί στη μάθηση και σε κάθε νέα γνώση, να ενθαρρύνουν τον διάλογο, να αναζητούν νέους τρόπους θεώρησης των πραγμάτων και να επικοινωνούν ένα αισιόδοξο -αλλά ταυτόχρονα πειστικά ρεαλιστικό- σενάριο για το μέλλον, που θα εμπνέει τους συνεργάτες τους.

Τα παραπάνω συμπυκνώνουν τα βασικά συμπεράσματα της εσπερίδας που διοργάνωσε πρόσφατα η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τον νέο ρόλο των γενικών διευθυντών και ομιλητές τους κ.κ. Γιάννη Κατζηλιέρη, γενικό διευθυντή Ελλάδας, Pedersen & Partners Executive Search, Μάριο Τ. Κυριάκου, πρόεδρο & διευθύνοντα σύμβουλο, KPMG και Αναστάσιο Σταλίκα, καθηγητή Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο & πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας.

Τον συντονισμό και σχολιασμό της Εσπερίδας είχε ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, πρόεδρος Δ.Σ., ΕΑΣΕ και διευθύνων σύμβουλος, ICAP Group, οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε από την ICAP Group ειδικά για την εσπερίδα της ΕΑΣΕ σε δείγμα 700 CEOs. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το άγχος για περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η επιδείνωση στην εταιρεία που διοικούν αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία πίεσης που βιώνουν σήμερα τα ανώτατα στελέχη. Ακολουθούν οι δύσκολες αποφάσεις (π.χ. απολύσεις, μειώσεις μισθών κ.ά.) και η πίεση για καλύτερα αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε ποσοστό 78% τα ανώτατα στελέχη αισθάνονται ότι έχουν τις αντοχές και την αυτοπεποίθηση να αντεπεξέλθουν των πολλαπλών δυσκολιών που συσσωρεύει η παρατεταμένη κρίση στην επιχείρηση που διοικούν.

«Ο CEO σήμερα πρέπει να έχει σωματική και, κυρίως, ψυχική δύναμη και πολύ 'γερό στομάχι' για να αντέξει στα πολύ δύσκολα και να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα, να παραμένει με ψηλά το κεφάλι όταν οι άλλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να εμπνέει τους ανθρώπους του να πετυχαίνουν δύσκολους στόχους», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ και πρόσθεσε πως ο CEO οφείλει να μην συμβιβάζεται με ένα μέτριο αποτέλεσμα «των καιρών». Τέλος, ο κ. Ν. Κωνσταντέλλος παρουσίασε τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας CEO σήμερα. Σε αυτές συγκαταλέγονται το όραμα και το σχέδιο για την επόμενη μέρα, το «leading by example» με πάθος και σκληρή δουλειά, η τόλμη, η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα, η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία και, βέβαια, η αντοχή που κάνει τη διαφορά, όταν συνδυαστεί με την αταλάντευτη επιδίωξη υψηλών στόχων.

«Μόνο οι καλά διοικούμενες εταιρείες έχουν καταφέρει να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι εργοδότες αναζητούν ανώτατα στελέχη-ηγέτες που να μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μία υποτονική αγορά», σημείωσε ο κ.Γιάννης Κατζηλιέρης, ο οποίος παρουσίασε τα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας ηγέτης προκειμένου να κάνει τη διαφορά σε ένα περίπλοκο και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον:
* Να ανανεώνεται διαρκώς ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.
* Να ενεργοποιεί τη διορατικότητά του βρίσκοντας νόημα στην αυξανόμενη πολυπλοκότητα και να δημιουργεί νέες ιδέες.
* Να έχει την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα να αγωνίζεται για να επιτύχει φιλόδοξους στόχους ακόμα κι όταν τα εμπόδια και οι προκλήσεις τον τρομάζουν.
* Να είναι σε θέση να αναπτύξει σχέσεις ουσίας με τους συνεργάτες του και να εμπνέει αμοιβαία δέσμευση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησε η Pedersen & Partners για τις αναδυόμενες αγορές, για να προσελκύσει μια κυβέρνηση επενδύσεις θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σταθερό πολιτικό και νομικό περιβάλλον με μειωμένη γραφειοκρατία και χωρίς διαφθορά και εγκληματικότητα. «Τα επόμενα δέκα χρόνια θα χρειασθεί να λειτουργήσουμε ως ηγέτες σε μια Ελλάδα και μία παγκόσμια οικονομία με χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό ρυθμό αλλαγών. Στη νέα πραγματικότητα μόνο οι κορυφαίες και καλύτερες επιχειρήσεις θα παραμένουν κερδοφόρες και θα επιβιώνουν», είπε χαρακτηριστικά.

«Πετυχημένος CEO είναι ο ψυχικά ανθεκτικός CEO», σημείωσε ο κ. Αναστάσιος Σταλίκας, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της θετικής νοηματοδότησης και των θετικών συναισθημάτων τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική ζωή των ανωτάτων στελεχών. Επιπλέον, ο κοινωνικός ιστός, η εξωστρέφεια και η αξιοποίηση των ανθρώπων που μας περιστοιχίζουν αποτελούν απαραίτητα συστατικά της ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Α. Σταλίκα, τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους επιτυχημένους CEOs είναι το αίσθημα ασφάλειας, ο ρεαλισμός, η διατήρηση προσωπικών και εταιρικών αξιών, η σαφήνεια στην στοχοθέτηση και η αίσθηση επάρκειας. «Ο επιτυχημένος και ανθεκτικός CEO πιστεύει στην αξία της εργασίας του, επιλέγει στελέχη που θαυμάζει, σέβεται και εκτιμά, έχει πίστη στην ικανότητα της ομάδας του και δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο για δημιουργική επίλυση προβλημάτων», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, παρότρυνε τους συμμετέχοντες να βιώσουν θετικά συναισθήματα, να ανακαλύψουν τις προσωπικές τους αξίες και να αλλάξουν την αφήγησή τους.

Τις κυριότερες αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες και ακίνητα καθώς και το πώς θα υπολογίζεται ο φόρος βάσει του νέου νόμου παρουσίασε ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της KPMG Μάριος Τ. Κυριάκου, επισημαίνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις αναμένονται διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών. 

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι σύμφωνα με έρευνα της KPMG παρατηρείται μείωση των συνολικών αποδοχών των ανωτάτων στελεχών το 2013 συγκριτικά με το 2012, η οποία προέρχεται από τη μείωση των βασικών και μεταβλητών αποδοχών. Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των στελεχών που έλαβαν μεταβλητές αποδοχές το 2013 για την απόδοσή τους το 2012.


BHMA