Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πράσινο φως για τους «κερδισμένους» του προϋπολογισμού: Erasmus+ και Horizon

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί έδωσαν πριν λίγες ημέρες (3 Δεκεμβρίου) επίσημα το πράσινο φως για τα προγράμματα Erasmus + και Horizon, τους δύο μεγαλύτερους «κερδισμένους» του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού της περιόδου 2014-2020. Για τα επόμενα επτά χρόνια, θα χορηγηθούν 80δις € για το πρόγραμμα Horizon (αύξηση 30% συγκριτικά με την τωρινή περίοδο) και 14.7δις € για το Erasmus + (40% αύξηση).
Η τελική υπογραφή από την Ευρωβουλή και το Συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για το πρόγραμμα Erasmus + να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2014.

«Θα ξεκινήσουμε το πρώτο κάλεσμα για χρηματοδότηση υπό το πρόγραμμα Horizon 2020 την επόμενη εβδομάδα στις 11 Δεκεμβρίου. Αυτό το κάλεσμα θα αποτελέσει τεράστια ευκαιρία για τους επιστήμονες και τις επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ και δεν πρέπει να χαθεί», είπε η Επίτροπος Έρευνας, Máire Geoghegan-Quinn.

Το Horizon είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης για έρευνα

Η μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε τα πέντε σχέδια κανονισμών για το Horizon και το Erasmus + στα τέλη Νοεμβρίου. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενέκριναν τα κείμενα που ψήφισε η Ευρωβουλή (Δείτε σε αυτό το βίντεο τη διαδικασία έγκρισης του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού).

Με έναν προϋπολογισμό περίπου 80δις €, το Horizon 2020 είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας της ΕΕ μέχρι σήμερα, και ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν δημόσια χρηματοδότηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε καιρούς λιτότητας, αποτελεί επίσης ένα από τα λίγα προγράμματα του επόμενου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που είχε σημαντική αύξηση, σχεδόν 30% σε πραγματικούς όρους στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο.

Χτισμένο πάνω σε τρεις πυλώνες- άριστη επιστήμη, βιομηχανική υπεροχή και κοινωνικές προκλήσεις- το Horizon 2020 έχει στόχο να χρηματοδοτήσει όλων των ειδών τις δραστηριότητες, από την διερευνητική επιστήμη μέχρι καινοτομία για την αγορά.

Το Erasmus να συνδράμει στη «μετάβαση» στην εργασία

Το Erasmus + συγκεντρώνει την στήριξη της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία- που προηγουμένως ήταν διαχωρισμένα σε 7 τομείς- σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, που για πρώτη φορά περιλαμβάνει και τον αθλητισμό.

«Το Erasmus + θα βοηθήσει τους νέους να αυξήσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους μέσα από την εμπειρία τους στο εξωτερικό, που θα βελτιώσει την απασχολησιμότητά τους», είπε η Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας.

«Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί για τις ατομικές υποτροφίες κινητικότητας, το Erasmus + θα υποστηρίξει επίσης συμπράξεις για να βοηθήσει τους νέους να κάνουν τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία, καθώς και μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης στα κράτη μέλη», συμπλήρωσε.