Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Τρικαλινός: Ο "βασιλιάς" του αυγοτάραχου

Ο Ζαφείρης Τρικαλινός ανήκει στους επιχειρηματίες για τους οποίους η χώρα μπορεί να δηλώνει περήφανη. Κατάφερε να δώσει στο εθνικό μας αβγοτάραχο διεθνή αίγλη, τέτοια που ο Ferran Adria να το συμπεριλάβει επωνύμως στα 30 καλύτερα προϊόντα του κόσμου στο βιβλίο του «The Fragile Feast, Routes to Ferran Adria».
Εξευγένισε το προϊόν του, αναδεικνύοντας τα προτερήματά του, και το εξέλιξε λανσάροντας, εκτός από την κλασική του εκδοχή το πιο φρέσκο, εξαιρετικό μελίχλωρο. Έντυσε αυτή την ποιότητα με κλασσάτη συσκευασία δημιουργώντας ένα σύγχρονο ελληνικό delicatessen από τα εκλεκτά αβγά της μπάφας στα διβάρια του Αιτωλικού. Παράγει ακόμη τρίμμα αβγοτάραχου, ανθό αλατιού, και μαρινάτα σαρδέλα και γαύρο χωρίς συντηρητικά. Προϊόντα: αβγοτάραχο, αλίπαστα - καπνιστά ψάρια, αλάτι. 

Τo Αυγοτάραχο ή Bottarga (Ιταλικά), Poutargue (Γαλλικά), Botarga (Ισπανικά), Batarekh (Αραβικά), Karasumi (Ιαπωνικά) είναι μία λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένοαυγό κεφάλου ή τόνου. Η εταιρεία Τρικαλινός κατάφερε να τοποθετήσει το ελληνικό προϊόν όχι μόνο στα καλύτερα καταστήματα delicatessen της Ελλάδος αλλά και σε φημισμένα εστιατόρια του εξωτερικού, όπως το Rouge Tomate στις Βρυξέλλες και το L’ Atelier de Joel Robuchon στο Ταϊπέι 

Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά το 1856. Τότε τα τρία αδέρφια της οικογένειας Τρικαλινός, ο Ζαφείρης, ο Νίκος και ο Γιώργος ξεκινούν την παραγωγή και εμπορία του αυγοτάραχου στο Αιτωλικό. Το 1942, ο Παναγιώτης Τρικαλινός –υιός του Ζαφείρη και πατέρας του τρέχοντος ιδιοκτήτη- αναλαμβάνει την επιχείρηση του αυγοτάραχου, όντας έμπειρος Ιβαράς και Καπετάνιος σε μια σειρά Ιβαριών του Αιτωλικού.

Ο Ζαφείρης Τρικαλινός, αναλαμβάνει το 1995 την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής και εμπορίας αυγοτάραχου. Οι νέες εγκαταστάσεις της εταιρίας Trikalinos, αποτελούν τις πρώτες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγής αυγοτάραχου στην Ελλάδα.

Όλες οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής διευθύνονται κάτω από σταθερές και απολύτως ελεγχόμενες διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν τη σταθερή ποιότητα όλων των προϊόντων Trikalinos και εγγυώνται ότι παράγονται σε πιστοποιημένες συνθήκες υγιεινής. Μόλις το 1998 ο οίκος Petrossian εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την εταιρία Trikalinos και το 2005 η εταιρία Trikalinos παράγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Αυγοτάραχο Τρίμμα. Ο σπουδαίος Chef Jose Andres προσυπογράφει το Trikalinos Αυγοτάραχο. 

Το 2006 Trikalinos Αυγοτάραχο Τρίμμα διακρίνεται ως ένα από τα καινοτόμα προϊόντα στην Διεθνή Έκθεση Sial, ενώ το 2010 ο κορυφαίος Chef του πλανήτη Ferran Adria, συμπεριλαμβάνει το Trikalinos Αυγοτάραχο στα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά τρόφιμα του κόσμου, στο βιβλίο: Fragile Feast.

Το 2011 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, στο 15 Διεθνές Συμπόσιο Αθηρωμάτωσης, σχετικά με την πιθανή ευεργετική δράση του Trikalinos Αυγοτάραχο στην υπερχολιστερολαιμία και εν γένει στα καρδιαγγειακά νοσήματα και ένα χρόνο μετά το Trikalinos Αυγοτάραχο διακρίνεται με το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης, από το ITQI.


REPORTER