Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Σε ειδικό βιβλίο η τροποποίηση ωραρίου και οι υπερωρίες

Ειδικό βιβλίο “τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών” θα υποχρεούνται να τηρούν, από το νέο έτος, οι επιχειρήσεις και να αναγράφουν σε αυτό κάθε αλλαγή ωραρίου ή οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και τις υπερωρίες του προσωπικού τους πριν από την έναρξη της πραγματοποίησής τους.

Το νέο μέτρο προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τους ελέγχους στις δηλώσεις και στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος είναι να “κλείσουν” τα τελευταία “παράθυρα” της αδήλωτης εργασίας (έως σήμερα κάθε αλλαγή δηλωνόταν εντός 48 ωρών αναιρώντας τη δυνατότητα ελέγχου στο ωράριο ή στην οργάνωση του χρόνου εργασίας). Με βάση την τροπολογία, το Ειδικό Βιβλίο δεν θα χρειάζεται θεώρηση από το ΣΕΠΕ, θα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να τηρείται στο χώρο εργασίας, να διατηρείται από τον εργοδότη επί μια πενταετία από τη συμπλήρωσή του και να τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, για έλεγχο, όποτε ζητείται. Στο Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες:
α) το ονοματεπώνυμο και η ειδικότητα του μισθωτού
β) η ώρα έναρξης και λήξης του ωραρίου εργασίας
γ) η τροποποίηση που επέρχεται στο ωράριο εργασίας
δ) η ημερομηνία πραγματοποίησης της τροποποίησης ή της υπέρβασης του νομίμου ωραρίου
ε) η ώρα έναρξης και λήξης της υπέρβασης του νομίμου ωραρίου
στ) η αιτία για την οποία πραγματοποιείται η υπερωριακή απασχόληση
ζ) η ημερομηνία χορήγησης αναπληρωματικής ανάπαυσης (ΡΕΠΟ), όπου απαιτείται
η) η υπογραφή του εργαζόμενου

Αν διαπιστωθεί, από τα ελεγκτικά όργανα, ότι έχει γίνει τροποποίηση ωραρίου ή ότι εργαζόμενος απασχολείται υπερωριακά χωρίς η τροποποίηση αυτή ή η υπερωριακή απασχόληση να έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο, θα επιβάλλονται πρόστιμα. Ο εργοδότης υποχρεούται, τέλος, να γνωστοποιεί στο ΣΕΠΕ ηλεκτρονικά, στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου “ΕΡΓΑΝΗ” , εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε μήνα, το σύνολο των νομίμων, σύμφωνα με τα παραπάνω, υπερωριών, που πραγματοποιήθηκαν, ανά εργαζόμενο, κατά τον προηγούμενο μήνα.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται, ακόμη, η ηλεκτρονική ενημέρωση του εργοδότη για τις βεβαιωμένες οφειλές και η “επίδοση” της πράξης επιβολής προστίμου με μήνυμα στον υπολογιστή.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ