Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Πρόστιμο 5,5 εκατομμύρια ευρώ για το mall Αγίου Δημητρίου

Η πολυπληθής ομάδα νομικών και οικονομικών συμβούλων του Παναγιώτη Κωνσταντίνου, που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα την είσοδο της επιτροπής 70Α στην οδό Πανεπιστημίου, δεν κατάφερε να «σώσει» τον πανίσχυρο επιχειρηματία από το πρόστιμο των 5,5 εκ ευρώ που του είχε επιβάλλει η ΦΑΕ Πειραιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Παραπολιτικά", ο ομογενής από τη Βενεζουέλα που δραστηριοποιείται στο χώρο του real estate και ελέγχει δεκάδες εμπορικά κέντρα στη Λατινική Αμερική, άνοιξε πριν από τρία χρόνια το mall Aγίου Δημητρίου το οποίο δηλώθηκε σε offshore εταιρία με έδρα τον Παναμά, την Talima Venture IΝC. Οι φόροι που αντιστοιχούσαν στην offshore όμως, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, δεν πληρώθηκαν από την επιχείρηση και η εφορία στην οποία υπάγεται η επένδυση, η ΦΑΕ Πειραιά, καταλόγισε στον ιδιοκτήτη του εμπορικού κέντρου «τσουχτερό» πρόστιμο ύψους 5,5 εκ. ευρώ. Η ιδιοκτησία της εταιρίας προτίμησε να μην καταβάλλει εξ' αρχής το ποσό και προσέφυγε τον περασμένο Ιούλιο στη επιτροπή του άρθρου 70-Α του Υπουργείου Οικονομικών ελπίζοντας ότι εκεί θα μπορούσε να πετύχει τη διαγραφή του προστίμου, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μετά από δύο θυελλώδεις συνεδριάσεις της Επιτροπής ενώπιον της οποία η ομάδα των δικηγόρων και λογιστών του Παναγιώτη Κωνσταντίνου έδωσε σκληρή μάχη, καταγράφηκε η πρώτη ήττα του επιχειρηματία στην Ελλάδα. Όλα τα επιχειρήματα των συμβούλων αντικρούστηκαν από τους εκπροσώπους της ΦΑΕ Πειραιά και το αρχικό πρόστιμο που είχε επιβληθεί όχι μόνο δε διαγράφηκε όπως ζητούσε η επιχείρηση αλλά ούτε καν μειώθηκε. Έτσι πρέπει να καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο μέχρι το τελευταίο ευρώ. Από τις αντεγκλήσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων της επιτροπής δεν έλειψαν και οι έμμεσες ή άμεσες απειλές της πλευράς του επιχειρηματία ότι θα «φύγει από την Ελλάδα» ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων μεγάλων επιχειρήσεων, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που τα βρίσκει «σκούρα» με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Μέσα στο Νοέμβριο η επιτροπή 70-Α συνεδρίασε δύο φορές για το θέμα του mall Αγίου Δημητρίου, καθώς την πρώτη φορά οι σύμβουλοι του Παναγιώτη Κωνσταντίνου ζήτησαν αναβολή για να προσκομίσουν επιπλέον στοιχεία. Η καθυστέρηση στην εξέταση της υπόθεσης προκάλεσε, μετά από σχετική καταγγελία, την παρέμβαση της δικαιοσύνης η οποία εξετάζει αν στη συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ του επιχειρηματία και του Ελληνικού Δημοσίου, τηρήθηκε το γράμμα του νόμου. Συγκεκριμένα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες περί μεθόδευσης παραγραφής του προστίμου που είχε επιβληθεί από την ΦΑΕ Πειραιά στο ATHENS METRO MALL. Τις καταγγελίες είχε προκαλέσει η αργοπορία στην εξέταση της υπόθεσης από την επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών η θητεία της οποίας έχει λήξει από τον περασμένο Ιούλιο αλλά οι ήδη υπάρχουσες προσφυγές, εξετάζονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

ΦΙΛΟΔΟΞΑ ΣΧΕΔΙΑ
Το εμπορικό κέντρο του Παναγιώτη Κωνσταντίνου λειτουργεί από το 2010 δίπλα στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ στον Άγιο Δημήτριο και έχει κερδίσει σημαντικό κομμάτι από την πίτα της αγοράς αφού είναι το μοναδικό στα Νότια Προάστια. Διαθέτει 90 καταστήματα, 18 χώρους εστίασης, 5 αίθουσες cinema, σούπερ μάρκετ και 1.200 θέσεις στα υπόγεια πάρκινγκ του. Η Παναμέζικη Talima Venture που ελέγχει την επιχείρηση, είναι ιδιοκτήτρια άλλων 75 πολυκαταστημάτων στη Βενεζουέλα, 5 πολυκαταστημάτων στην Κόστα Ρίκα και ενός εμπορικού κέντρου στον Παναμά. Επίσης στις ιδιοκτησίες συμπεριλαμβάνονται αποθήκες στο Μαϊάμι και ένα εμπορικό κέντρο στο Πουέρτο Ρίκο . Η οικογένεια Κωνταντίνου που κατάγεται από τη Μικρά Ασία, δραστηριοποιείται με επιτυχία στο χώρο του real estate απο το 1950. Για την Ελλάδα τα σχέδια του «βασιλιά» των mall ήταν αρχικά ιδιαίτερα φιλόδοξα, στη συνέχεια όμως... σκόνταψαν στην παροιμιώδη ελληνική γραφειοκρατία αλλά και στην οικονομική κρίση που τον οδήγησε σε επαναχάραξη του επιχειρηματικού του σχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να «ξεμπλοκάρει» την επένδυση του Αγίου Δημητρίου ο ομογενής από τη Βενεζουέλα χρειάστηκε δέκα ολόκληρα χρόνια ενώ τον πρώτο μήνα λειτουργίας του εμπορικού κέντρου, έπεσε στα δίχτυα της Πολεοδομίας που του καταλόγισε πρόστιμο περίπου 400.000 για τις κινηματογραφικές αίθουσες οι οποίες κρίθηκαν παράνομες. Το πρώτο βήμα της Talima Venture επί Ελληνικού Εδάφους, το Athens Metro Mall, είναι μια επένδυση συνολικού ύψους 75 εκ. ευρώ, ενώ στα πλάνα της εταίρας βρίσκεται η κατασκευή άλλων δύο εμπορικών κέντρων και στην Αττική αλλά και ενός θεματικού πάρκου. Η οικογένεια Κωνσταντίνου έχει επεκταθεί και στο λιανεμπόριο, εξαγοράζοντας Ελληνική αλυσίδα καταστημάτων οικιακού εξοπλισμού.


FPRESS