Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Young Business Talents: Πρωτοποριακός Διαγωνισμός για να κάνουν "click" οι νέοι στην επιχειρηματικότητα


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μαθητές Λυκείου διοικούν τη δική τους εικονική επιχείρηση στο Διαδίκτυο, με Επιχειρηματικό Προσομοιωτή, ο οποίος παρέχεται δωρεάν σε όλα τα Λύκεια της χώρας, με στόχο να καλλιεργήσει την επιχειρηματικότητα στους νέους και να τους προσφέρει γνώσεις και εμπειρίες, μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι συνεργασίας και άμιλλας!
Το Young Business Talents , είναι ένας πρωτοποριακός διαγωνισμός με χρήση του Επιχειρηματικού Προσομοιωτή στο Internet, για μαθητές Λυκείων όλης της Ελλάδας. Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι το λογισμικό δίνεται ΔΩΡΕΑΝ σε όλα τα Λύκεια και έχει προσαρμοστεί στο επίπεδο γνώσεων των μαθητών.
Μέσω του προσομοιωτή, οι μαθητές Λυκείων μπορούν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία διοίκησης της εικονικής επιχείρησης τους, σε μια πιστή αναπαράσταση της αγοράς. Είναι μια διδακτική άσκηση σχετικά με τις προσεγγίσεις, αποφάσεις και δράσεις της ομάδας Διοίκησης μιας επιχείρησης, ειδικά σχεδιασμένη για την εμπέδωση της γνώσης, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, ικανοτήτων και πνεύματος επιχειρηματικότητας και για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών, ενώ ωφελεί πολύπλευρα την κοινωνία.
Ο προσομοιωτής που θα χρησιμοποιηθεί είναι από ένα πολύ ανταγωνιστικό κλάδο, αυτόν των προϊόντων μαζικής κατανάλωσης, και είναι τρεις φορές πιο ισχυρός από ένα συμβατικό προσομοιωτή. Κάθε εικονική επιχείρηση θα πρέπει να πάρει περισσότερες από 100 αποφάσεις σε κάθε Επιχειρηματικό Σχέδιο που συντάσσει, (συνολικά 11 Σχέδια) και όπως στην πραγματικότητα θα ανταγωνίζεται έναντι των άλλων και όχι κατά του προσομοιωτή.

Ο Επιχειρηματικός Προσομοιωτής (Business Simulator) , ουσιαστικά είναι ένα προηγμένο λογισμικό που αναπαριστά με μεγάλη ακρίβεια την λειτουργία μιας επιχείρησης και της αγοράς σε πραγματικό ανταγωνισμό και χρησιμοποιείται σαν Επιχειρηματικό Παιχνίδι (Business Game) για πρακτική εκπαίδευση. Χρησιμοποιείται από Πανεπιστήμια σε μεταπτυχιακά προγράμματα και από εταιρίες για εκπαίδευση στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομία και Επιχειρηματικότητα.

Στόχοι του Διαγωνισμού με Επιχειρηματικό Προσομοιωτή είναι :
  • Να βιώσουν οι μαθητές την συναρπαστική εμπειρία διοίκησης της δικής τους επιχείρησης, λαμβάνοντας αποφάσεις στην ομάδα τους σε ανταγωνισμό με άλλες ομάδες-εταιρίες.
  • Να εξασκήσουν πρακτικά την θεωρία και να εμπεδώσουν τις γνώσεις διοίκησης και οικονομίας που μαθαίνουν.
  • Να καλλιεργηθεί το επιχειρηματικό πνεύμα στους νέους.
  • Να αναπτύξουν δεξιότητες χρήσιμες για όλη τους την ζωή: κριτική σκέψη, συνεργασίας σε ομάδα, επικοινωνίας, επίλυσης προβλημάτων, λήψης αποφάσεων.
  • Να καλλιεργηθούν αξίες, όπως "προσπάθεια", "επιμονή", "υγιής ανταγωνισμός", "άμιλλα".


Ο Διαγωνισμός
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ομάδες μαθητών που αποτελούνται από 3-4 άτομα, από τα Λύκεια κάθε τύπου, και από όλη τη χώρα, με απεριόριστο αριθμό ομάδων ανά Λύκειο, καθώς και οι καθηγητές τους που καθοδηγούν τις ομάδες.
Ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη, θα διαρκέσει έως στο τέλος Φεβρουαρίου στο Διαδίκτυο (Ημιτελικά), ενώ 29 Μαρτίου 2014 είναι ο Εθνικός Τελικός, με τη φυσική παρουσία των 75 καλύτερων ομάδων-εταιριών, για την ανάδειξη των 15 νικητριών ομάδων.
Οι μαθιητές, οι καθηγητές και τα σχολεία που θα συμμετάσχουν, πέρα από την εμπειρία και τη γνώση, θα αποκτήσουν Δίπλωμα συμμετοχής και χρηματικά Βραβεία, (ύψους 10.150 ευρώ συνολικά)

Το πρόγραμμα θα τελεί υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από τη NIVEA, η οποία παρέχει διεθνώς την υποστήριξή της σε όλες τις χώρες που υλοποιείται ο θεσμός. Την τεχνική υλοποίηση παρέχει η PRAXIS MMT, μία από τις ηγετικές επιχειρήσεις παγκοσμίως στην ανάπτυξη προηγμένων προσομοιωτών και μεθοδολογιών εκπαίδευσης. 


reporter.gr