Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ημερίδα Alba Graduate Business School - Citi Ελλάδος: Το στραβό κλίμα στην αγορά εργασίας και το άλλοθι της κρίσης

Έχουν οι νέοι στην Ελλάδα σήμερα τις δεξιότητες που χρειάζεται η αγορά εργασίας; Φταίει η κρίση ή η οργάνωση της ελληνικής αγοράς εργασίας για τη χαμηλή απασχολησιμότητα των νέων; Έχουν προσαρμοστεί τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στις νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας;
Τα παραπάνω τρία ερωτήματα τέθηκαν σε debate που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ημερίδας για την απασχολησιμότητα στην Ελλάδα, που διοργανώθηκε από το Alba Graduate Business School (The American College of Greece) και τη Citi Ελλάδος, στο The Hub, στην Αθήνα.
Το debate, που είχε τη μορφή «ναι/όχι» συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή», Χριστίνα Κοψίνη, ενώ τα συμπεράσματά του αποτελούν τροφή σκέψης και προβληματισμού για όλους όσοι αποδίδουν στην κρίση και στο μνημόνιο όλα τα δεινά της χώρας, και κυρίως το δραματικό πρόβλημα της ανεργίας.
Αν ξεπεράσει κάποιος τη θεμελιωμένη αντίληψη ότι «το μνημόνιο και η τρόικα φταίνε για όλα» και κοιτάξει το θέμα της ανεργίας – κυρίως των νέων – μέσα από ευρύτερο πρίσμα, θα διαπιστώσει ότι η κρίση της περιόδου 2009 – 2013 απλώς ανέδειξε και ίσως ενίσχυσε το πρόβλημα των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας, εντείνοντας έτσι την ανεργία.
Την ίδια ώρα παρατηρείται μια «απομόνωση» των πανεπιστημίων από την αγορά εργασίας. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας δεν έχουν ακόμη καταφέρει να προσφέρουν αυτό που ζητάει η αγορά και να προσαρμόσουν τα προγράμματα σπουδών τους.
Σε μια οικονομία όπου η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων απασχολούν 1-20 εργαζομένους και δραστηριοποιείται σε κλάδους χωρίς τάση εξωστρέφειας και με χαμηλή χρήση της τεχνολογίας, πώς περιμένουμε να απορροφηθούν οι κατά κοινή ομολογία εξαιρετικοί επιστήμονες – απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων; Την ώρα που αυξάνονται οι κάτοχοι μεταπτυχιακών στην Ελλάδα, και η καινοτομία και η εξωστρέφεια έχει γίνει ευαγγέλιο από κυβερνήσεις και αρμόδιους φορείς, καθημερινά ξεφυτρώνουν νέα καταστήματα εστίασης. Δηλαδή ο κάτοχος Master στα εφαρμοσμένα μαθηματικά καλείται να δουλέψει σαν σερβιτόρος στην καινούρια καφετέρια που άνοιξε στη γειτονία και, αν είναι τυχερός θα φτιάχνει κρέπες στο νέο μαγαζί, λίγα στενά πιο κάτω. Και βέβαια, αποτελεί κοινό μυστικό ότι στις εν λόγω επιχειρήσεις βασιλεύει η ανασφάλιστη εργασία, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας περί παρεμβάσεων για την πάταξη του φαινομένου.

Τα αποτελέσματα του debate
Κατά τη διάρκεια του debate, δύο ομιλητές κλήθηκαν να υποστηρίξουν το «ναι» και το «όχι» σε καθένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν. Στη συνέχεια το κοινό απηύθυνε ερωτήσεις, ενώ ακολούθησε ψηφοφορία.
Στο πρώτο ερώτημα «Έχουν οι νέοι στην Ελλάδα σήμερα τις δεξιότητες που χρειάζεται η αγορά εργασίας;» υπέρ του «ναι» τάχθηκε η Αναστασία Ακριτίδη, υπεύθυνη πωλήσεων ΑΙΕΣΕΨ Eλλάδος και υπέρ του «όχι» ο Αλέξανδρος Φουρλής, διευθύνων σύμβουλος της «Kariera AE».
Η κα Ακριτίδη υποστήριξε ότι οι εργοδότες σήμερα έχουν αυξημένες απαιτήσεις από τους εργαζομένους, ενώ αναφέρθηκε και στις διεθνείς διακρίσεις των ελληνικών πανεπιστημίων, για να καταδείξει το ότι οι απόφοιτοί τους έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια. Από την πλευρά του ο κ. Φουρλής τόνισε ότι δεν υπάρχει σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, δεν προάγεται η κριτική σκέψη και η είναι περιορισμένη η πρακτική άσκηση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι νέοι να μην αποκτούν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του κοινού: 45% «ναι» - 55% «όχι».
Στο δεύτερο ερώτημα, «Φταίει η κρίση ή η οργάνωση της ελληνικής αγοράς εργασίας για τη χαμηλή απασχολησιμότητα των νέων;», ο Σπύρος Χρυσανθόπουλος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι φταίει η κρίση, ενώ ο Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Fourlis, τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι ευθύνεται η αγορά εργασίας στην Ελλάδα.
Ο κ. Χρυσανθόπουλος έκανε λόγο για πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας τα τελευταία 4-5 χρόνια, παρουσίαζοντας στοιχεία για την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας από το 2008, ενώ ο κ. Πεταλάς υποστήριξε ότι η κρίση απλώς ανέδειξε τα προβλήματα της αγοράς εργασίας, καλώντας μάλιστα τους Έλληνες πτυχιούχους να φύγουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.
Στη ψηφοφορία, το 28% του κοινού τάχθηκε υπέρ της άποψης του κ. Χρυσανθόπουλου, ενώ το 72% συμφώνησε με τον κ. Πεταλά.
Τέλος, στο ερώτημα «Έχουν προσαρμοστεί τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στις νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας;», ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Καλογήρου, υποστήριξε το «ναι» και η πρόεδρος του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος, Μάρθα Μυλωνά, τάχθηκε υπέρ του «όχι».
Ο κ. Χρυσανθόπουλος ανέφερε ότι παρά τη δυσμενή περίοδο που διανύει η χώρα, υπάρχει «work in progress» και μια προσπάθεια μετεξέλιξης των πανεπιστημίων, ενώ η κα Μυλωνά ανέφερε πως τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στη ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό.
Η ψηφοφορία: 31% «ναι» - 69% «όχι»ενα χρόνια.