Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

BLOOMBERG: Ποιες αναπτυσσόμενες αγορές χάνουν τη ... λάμψη τους

Ο όρος BRIC ενδέχεται να αντικατασταθεί σύντομα από αυτόν τον BIITS, καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο προσεκτικοί για το που θα τοποθετήσουν τα χρήματα τους στις αναπτυσσόμενες αγορές.
Η ονομασία "BRIC" προέρχεται από τα αρχικά λατινικά γράμματα των χωρών Βραζιλία (Β), Ρωσία (R), Ινδία (I) και Κίνα (C) και είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά από τον Jim O'Neill της Goldman Sachs για να ξεχωρίσει τις χώρες με τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η νέα ονομασία δεν ξεχωρίζει τις χώρες με τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά αυτές που παρουσιάζουν υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και διαρθρωτικές αδυναμίες, που έγιναν πιο εμφανείς από το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του προγράμματος χαλάρωσης της Fed και την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα.
Χρησιμοποιείται από αναλυτές της HSBC και της JP Morgan για να προειδοποιήσει τους επενδυτές για τους κινδύνους που κρύβουν οι οικονομίες της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής.
"Οι επενδυτές θα είναι πολύ πιο επιλεκτικοί μεταξύ των αναπτυσσόμενων αγορών σε σχέση με το παρελθόν" ανέφερε στο Βloomberg ο Donal Straszheim επικεφαλής ανάλυσης της κινεζικής οικονομίας στην ISI.
"Θα υπάρξει μια φυσιολογική τάση να επιλεχθούν αυτές που είναι σε καλύτερη θέση" πρόσθεσε.
Από τις αρχές του Μαίου, όταν η Fed διαμήνυσε ότι εξετάζει μια επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η ινδονησιακή ρουπία έχει υποχωρήσει 11% έναντι του δολαρίου, η ινδική ρουπία 12%, η τουρκική λίρα 9% και το βραζιλιάνικο ρεάλ 8%.
Την ίδια ώρα το μεξικάνικο πέσο έχει χάσει 5%, το γουάν της Νότιας Κορέας έχει ενισχυθεί 3,5% και η τσεχική κορώνα 3,5%.
Το παρελθόν δείχνει ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει για τις BIITS. Την περίοδο 2001-2 το βραζιλιάνικο νόμισμα είχε σημειώσει απώλειες 51%, η ινδονησιακή ρουπία είχε βουτήξει 86% το 1997-98 και η ινδική ρουπία είχε διολισθήσει 42% την περίοδο 1990-92.
Σύμφωνα με τον Marc Chandler, στρατηγικό αναλυτή της Brown Brothers Harriman & Co, καθώς οι διαφορές μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών γίνονται πιο εμφανείς, οι επενδυτές θέλουν να αγοράσουν ότι καλύτερο υπάρχει.
"Η περίπτωση του Μεξικό είναι ελκυστική και πιο συμφέρουσα από ότι άλλες χώρες στην περιοχή, ενώ η λίστα ΒΙΙΤS αντανακλά τις πιο προβληματικές αγορές" τόνισε.