Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Η καινοτομία ζει στο Δέλτα Φαλήρου

Σε… γαλατικό χωριό ανάπτυξης έχει μετατραπεί, κατά τους τελευταίους περίπου 13 μήνες, η έκταση των 220 στρεμμάτων στην Καλλιθέα, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με την ιταλική Impregilo κατασκευάζει το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Το έργο εκτελείται με πρωτοφανείς ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα και αυτό επειδή δεν έχει εμπλακεί το οσφυοκαμπτικό ελληνικό Δημόσιο, με την επένδυση προϋπολογισμού 566 εκατ. ευρώ να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». 
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε έπεσαν οι υπογραφές, τα 220 στρέμματα έχουν μετατραπεί σε ένα πλήρες εργοτάξιο με 10 οικοδομικούς γερανούς, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές. 

Καινοτομίες 
Με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης συμβατικής προθεσμίας που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη θεμελίωση όλων των κτηρίων, το Capital.gr βρέθηκε στο κατασκευαστικό μέτωπο στο οποίο απασχολούνται περίπου 700 εργαζόμενοι. 
Μία από τις καινοτομίες αφορά στο στέγαστρο 10.000 τ.μ. που θα τοποθετηθεί στην οροφή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Θα είναι «φυτεμένο» με φωτοβολταϊκά, μέσω των οποίων, θα εξασφαλίζονται οι καθημερινές ενεργειακές ανάγκες- όχι αυτές κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών δρωμένων- της Λυρικής Σκηνής. 
Το πιο θεαματικό όμως, κατασκευαστικό «τρικ» με υψηλό βαθμό δυσκολίας, σχετίζεται με την κατασκευή ενός τεχνητού λόφου, ύψους 14 μέτρων, στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου που θα καθιστά "αθέατα" τα γειτονικά κτήρια της περιοχής. Για να εξασφαλιστεί η αντισεισμική θωράκισή του χρειάστηκε να τοποθετηθούν 3.500 πάσσαλοι από χαλίκι και οπλισμένη γη, ένα φυσικό τοίχωμα από διαδοχικές στρώσεις αδρανών λατομείου με την παρεμβολή συνθετικών πλεγμάτων. 
Από τα 220.000 τ.μ., σε 170.000 τ.μ. θα εκτείνεται το μεγαλύτερο πάρκο στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελείται από 1.500 δέντρα (πλατάνους και ελιές 20 έως 80 ετών) και περισσότεροι από 350.000 θάμνοι. 
Τα δέντρα έχουν ήδη μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα διαχείρισης δέντρων στην Τραγάνα Βοιωτίας, όπου θα παραμείνουν και θα εγκλιματισθούν πριν τη μεταφορά και τη φύτευσή τους στην τελική τους θέση στο χώρο του έργου. 
Επίσης, τα κτήρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα είναι σεισμικά μονωμένα, θα αντέχουν δηλαδή σε ακραίου μεγέθους σεισμικά φορτία. 
Στις πρωτοτυπίες, επίσης, του έργου θα πρέπει να συμπεριληφθεί η ειδική ομάδα των 70 περίπου αρχαιολόγων που λειτουργεί στους κόλπους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δεδομένου ότι οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει συνολικά 1.500 τάφους. 

Πυρήνας πολιτισμού 
Το Κέντρο Πολιτισμού προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2015 και θα αποτελείται από την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή, κτήριο στάθμευσης αυτοκινήτων χωρητικότητας 1.000 θέσεων καθώς και τρία βοηθητικά κτίρια: το κτήριο του υδάτινου καναλιού, το κτήριο του πάρκου και το κτήριο συντήρησης του πάρκου. 
Τα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ενώνονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ανάμεσά τους μεγάλο υπαίθριο χώρο - την Αγορά. 
Επίσης, κατασκευάστηκε παράλληλη πεζογέφυρα που επιτρέπει στους κατοίκους της περιοχής να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα κατά την περίοδο κατασκευής του έργου. 
Το έργο φέρει τη σφραγίδα του Ισπανού αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, ενώ είναι το πρώτο στην Ελλάδα που διεκδικεί την Πλατινένια ή Χρυσή πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). 

160 εκατ. ευρώ 
Σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group, η λειτουργία του κέντρου θα αποφέρει 160 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη οικονομική δραστηριότητα του έργου, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων κατασκευαστικών δαπανών, υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ. 
Όσον αφορά τη συντήρηση του έργου μετά την απόπεράτωσή του, για την πρώτη πενταετία, βάσει καταρχήν συμφωνίας, θα αναληφθεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στη συνέχεια θα καταλήξει στο Δημόσιο. 

Δημήτρης Δελεβέγκος, capital.gr