Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Στην κόψη του ξυραφιού οι γαλακτοβιομηχανίες

Τα λουκέτα στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας είναι δεδομένα αναφέρει παράγοντας του κλάδου συμπληρώνοντας ότι όσες μικρομεσαίες δυνάμεις δεν κλείσουν θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να συμμαχήσουν με μεγαλύτερες μονάδες για να αντέξουν τις δυσμενείς και παρατεταμένες συνέπειες της κρίσης.
ΚΟΛΙΟΣ και ΜΕΒΓΑΛ - Χαμένη υπόθεση η ΑΓΝΟ
Μολονότι όλες οι εταιρείες του κλάδου εμφανίζουν προβλήματα ρευστότητας δύο εξ αυτών φημολογούνται ότι βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Συγκεκριμένα η όμιλος Κολιός και η ΜΕΒΓΑΛ.
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής υποστηρίζουν ότι η θυγατρική του ομίλου Κολιός και συγκεκριμένα η ΑΓΝΟ είναι τουλάχιστον για τον επιχειρηματία χαμένη υπόθεση με τις ανεξόφλητες οφειλές της πλέον προς κτηνοτρόφους και εργαζόμενους να έχουν περάσει τα 4 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, όλα δείχνουν ότι ο Νίκος Κολιός έχει εστιάσει τις προσπάθειές του στην τόνωση της μητρικής που επίσης αντιμετωπίζει θέματα ρευστότητας.

"Δύσκολη" η κατάσταση στη ΜΕΒΓΑΛ
Ακόμη πιο δύσκολη λέγεται ότι είναι η κατάσταση για την ΜΕΒΓΑΛ με τις πληροφορίες να μιλούν για χρέη ύψους 10 εκατ. ευρώ. Μολονότι η διοίκηση αναζητά απεγνωσμένα ενέσεις ρευστότητας μέχρι στιγμής δεν έχει βρει τίποτα.
Το θέμα και για τις δύο προαναφερθέντες εταιρείες είναι ότι σιγά σιγά στερεύει για αυτές και η πρώτη ύλη καθώς ένας ένας κτηνοτρόφος σπάει την συνεργασία μαζί τους, ενώ πληροφορίες λένε ότι και οι λοιποί συνεργάτες τους, τους έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό για να πληρώνονται μετρητοίς. Φήμες που δεν επιβεβαιώνονται μιλούν για προβλήματα στην αγορά υλικών συσκευασίας από το εξωτερικό, όπως και φρούτων για τα γιαούρτια.

Οι κερδισμένες εταιρείες
Το σίγουρο είναι από την άλλη ότι από τα προβλήματα των συγκεκριμένων γαλακτοβιομηχανιών κάποιες εταιρείες θα βγουν κερδισμένες. Τουλάχιστον όσον αφορά το γάλα οι κερδισμένες αναμένεται να είναι ΔΕΛΤΑ και ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ όσον αφορά το γιαούρτι η ΔΕΛΤΑ και η ΦΑΓΕ.