Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Δεν φεύγει ο Τιτάν από την Ελλάδα


To 2012 η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν πλήρωσε για τόκους δανείων 67 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το 2011, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση κατάφερε πέρυσι να μειώσει το συνολικό ύψος του καθαρού δανεισμού της κατά 112 εκατ. ευρώ.
Το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος είναι το τίμημα της ελληνικής ταυτότητας της εταιρείας, καθώς το ρίσκο της χώρας σκιάζει τους άριστους δείκτες ρευστότητας που διατηρεί ο όμιλος, όπως ίδια προς ξένα κεφάλαια ή δανεισμός προς κέρδη EBITDA, με αποτέλεσμα οι τράπεζες και οι ομολογιούχοι να ζητούν αυξημένα επιτόκια για να τη δανειοδοτήσουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2012 κατάφερε και βγήκε στις διεθνείς αγορές ολοκληρώνοντας έκδοση νέων ομολογιών ύψους 200 εκατ. ευρώ αλλά με τοκομερίδιο «τσιμπημένο» στο 8,75%. 

Οι δηλώσεις στη «Welt am Sonntag» 
Η εγχώρια ζήτηση τσιμέντου και οι εξαγωγές που γίνονται από την Ελλάδα συνέβαλαν το 2012 μόλις στο 21% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου και στο 16% των κερδών EBITDA, ενώ επιβάρυναν με ζημιές 31 εκατ. ευρώ το τελικό αποτέλεσμα.
Οταν λοιπόν ο διευθύνων σύμβουλος του Τιτάνος κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», ερωτώμενος για την ελληνική κρίση και το περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η εταιρεία, δήλωσεότι «κανείς δεν γνωρίζει αν η κατάσταση μακροπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί ή αν η κρίση έχει όντως περάσει. Γι' αυτό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε εναλλακτική»,ερμηνεύθηκε από την αγορά ως προάγγελος εξόδου και του Τιτάνος από την Ελλάδα, όπως έκαναν πριν από λίγο καιρό η Coca-Cola 3E και η ΦΑΓΕ που μετέφεραν τις έδρες τους σε Ελβετία και Λουξεμβούργο αντιστοίχως.

«Δεν είναι στις προθέσεις μας»
Η φυγή των δύο εταιρειών δεν έγινε για φορολογικούς λόγους. Υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι οι δύο όμιλοι δανείζονται από ξένες τράπεζες ή εκδίδουν ομολογίες που καλύπτονται από ξένους επενδυτές, οι οποίοι με ανακούφιση υποδέχθηκαν την αλλαγή έδρας και το κόψιμο του ομφάλιου λώρου με την Ελλάδα που φλερτάρει εδώ και δύο χρόνια με τη χρεοκοπία.
Και οι δύο εταιρείες είχαν σε εξέλιξη μεγάλα επενδυτικά προγράμματα και κυρίως αντιμετώπιζαν λήξεις δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούσαν να τις χρηματοδοτήσουν, γι' αυτό και επέλεξαν τη νομική μετοίκηση - η παραγωγή έμεινε στην Ελλάδα -, ώστε οι ξένες τράπεζες να μη ζητούν πλέον υπέρογκα επιτόκια λόγω του ρίσκου της χώρας ακόμη και όταν πρόκειται για επέκταση δανεισμού.
Ο όμιλος Τιτάν μετά τις δηλώσεις του κ. Παπαλεξόπουλου σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στη φημολογία περί εξόδου της εταιρείας από την Ελλάδα με επιστολή του στο Χρηματιστήριο ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι «η μεταφορά της έδρας του στο εξωτερικό δεν είναι στις προθέσεις μας».
Στελέχη της εταιρείας επεσήμαναν ότι ύστερα από μια ιστορία 110 και πλέον χρόνων βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ελλάδα - η εταιρεία ιδρύθηκε το 1902 - οι βασικοί μέτοχοι, οι οικογένειες Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου, δεν σκέφτονται καν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας.

«Μειώνουμε τον δανεισμό μας»
«Ηδη το "πέναλτι" για την Ελλάδα αρχίζει και υποχωρεί, εφόσον ο κίνδυνος της εξόδου από την ευρωζώνη δεν υφίσταται. Οι αγορές εκτός Ελλάδος στις οποίες δραστηριοποιούμαστε αντέχουν. Οι επιδόσεις στην Ελλάδα έχουν πιάσει πάτο και λογικά μετά την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων θα αρχίσουν να βελτιώνονται. Λήξεις δανείων ο όμιλος έχει πλέον το 2014 και το 2017. Συνεχίζουμε να παράγουμε θετικές ροές και να μειώνουμε τον δανεισμό μας» δηλώνουν χαρακτηριστικά.
Η Τιτάν είναι η μοναδική αμιγώς ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, καθώς Ηρακλής και Χάλυψ έχουν περάσει σε γαλλικά χέρια. Το 2012 ο όμιλος πραγματοποίησε πωλήσεις 1,13 δισ. ευρώ (+3,6%), κέρδη EBITDA 195,8 εκατ. ευρώ (-19,8%) και ζημιές 24,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 11 εκατ. ευρώ το 2011. Παράλληλα, κατάφερε να καταγράψει ελεύθερες ταμειακές ροές 140 εκατ. ευρώ και να μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό της από 1.041 εκατ. ευρώ το 2011 σε 879 εκατ. ευρώ το 2012. Στο τέλος του 2012 στο ταμείο του ομίλου τα ρευστά διαθέσιμα ανήρχοντο στα 284 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε 9 χώρες και απασχολεί συνολικά 5.400 άτομα, εκ των οποίων 790 στην Ελλάδα. 

Επέστρεψε στο 1964 η ζήτηση για δομικά υλικά 
  • Το 2006 η ζήτηση για τσιμέντο στην Ελλάδα ανήλθε σε 11,5 εκατ. τόνους.
  • Το 2012, ύστερα από πέντε χρόνια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, οι παραγγελίες περιορίστηκαν σε 2,5 εκατ. τόνους. Τέτοια ζήτηση είχε να εμφανιστεί στην Ελλάδα από το 1964, γεγονός που δείχνει ότι η αγορά δομικών υλικών έχει ουσιαστικά νεκρώσει.
  • Ολα αυτά τα χρόνια όμως οι εταιρείες προχώρησαν σε αύξηση του παραγωγικού δυναμικού τους και επένδυσαν εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα σήμερα το εγκατεστημένο παραγωγικό δυναμικό να υπερκαλύπτει κατά περίπου έξι φορές την εγχώρια ζήτηση.
  • Συνεπώς η διατήρηση σε λειτουργία των γραμμών παραγωγής και κατά συνέπεια της απασχόλησης εξαρτάται από την αύξηση των εξαγωγών και, κυρίως, από την εξασφάλιση θετικού περιθωρίου κέρδους στις εξαγωγές.
  • Στο πλαίσιο αυτό η Τιτάν κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τις εξαγωγές της σε όγκο το 2012, αλλά ακόμη τα περιθώρια κέρδους υστερούν σημαντικά σε σχέση με τις τιμές στην Ελλάδα