Μήνυμα στους Ελληνες επιχειρηματίες, να σταματήσουν την εσωστρέφεια, και να κάνουν ανοίγματα κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, και όχι τόσο στις "ώριμες αγορές", απευθύνει ο γενικός διευθυντής της Togas Moscow, μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες υφασμάτων στη Ρωσία, κ. Κώστας Τόγκας.
Η εταιρεία TOGAS δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 1926, από τον Ηλία Τόγκα. Το 1991 έκανε την έξοδό της στη διεθνή αγορά. Το 1995 δημιούργησε στη Μόσχα το πρώτο κατάστημά της, και έκτοτε επεκτείνεται διαρκώς σε πολλές πόλεις της Ρωσίας. Σήμερα, η ελληνική αλυσσίδα καταστημάτων με υφάσματα για το σπίτι, θεωρείται "ηγέτης" στον τομέα της σε όλη τη Ρωσία. Μάλιστα, διαθέτει εργοστάσιο, τμήματα σχεδιασμού, αποθηκευτικούς χώρους, και πάρα πολλά καταστήματα, ενώ έχει να προτείνει στους καταναλωτές πάνω από 3000 ονομασίες διαφόρων προϊόντων της. Πρόκειται για μια από τις λίγες επιτυχημένες κινήσεις που έχουν κάνει Ελληνες επιχειρηματίες στη Ρωσία. Η εταιρεία αναπτύχθηκε παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε, ειδικά εξαιτίας της μεγάλης κρίσης (μεγαλύτερης από την ελληνική) που έπληξε τη Ρωσία το 1998.
Μήνυμα στους Ελληνες επιχειρηματίες, να σταματήσουν την εσωστρέφεια, και να κάνουν ανοίγματα κυρίως στις αναπτυσσόμενяες χώρες, και όχι τόσο στις "ώριμες αγορές", απευθύνει ο γενικός διευθυντής της Togas Moscow, μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες υφασμάτων στη Ρωσία, κ. Κώστας Τόγκας.
- Πόσα είναι τα μαγαζιά που διαθέτετε προιόντα σας και σε ποιές πόλεις;
- Είμαστε η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στη Ρώσικη επικράτεια με είδη Home textile. Εχουμε 72 καταστήματα σε όλη τη Ρωσία, και 44 Shop in the shop. .Συνολικά 116 καταστήματα. Ο χώρος των καταστημάτων μας είναι από 120 μέχρι 750 τετραγωνικά μέτρα. Τα μισά από αυτά είναι στη Μόσχα και τα υπολοιπα στις Αγία Πετρούπολη, Εκατερινιμπούρκ, Νάζνι Νόβγκοροντ, Καζάν, Κρασναντάρ. Είμαστε εγκατεστημένοι σε όλες τις πόλεις με πληθυσμό άνω του ενός εκατομυρίου, και τώρα έχουμε αρχίσει την διείσδυση σε μικρότερες πόλεις με πληθυσμό 500.000 -ενός εκατομμυρίου, σαν το Βλαδιβοστόκ, το Ομσκ, κλπ.
- Στην κρίση που περνάει η Ελλάδα, τι θα προτείνατε στους επιχειρηματίες;
- Να κοιτάξουν σοβαρά την εξωστρέφεια της επιχείρησης. Ο Ελληνας μπορεί να κάνει θαυμάσια πραγματα όταν βγεί να ανταγωνιστεί στη διεθνή αρένα. Πρέπει να ξεχάσουν την ελληνική θάλασσα, την ελληνική ομορφιά και να επικεντρωθούν σε αγορές που είναι ακόμα σε νηπιακό επίπεδο. Από τις ώριμες αγορές θα κερδίσουν μόνο ψίχουλα. Οι ενδιαφέρουσες αγορές είναι Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Αραβία και Βραζιλία που βρίσκονται σε οργασμό ανάπτυξης.
- Θεωρείτε πως η Ρωσία είναι μια αγορά που θα μπορούσε να συμβάλλει στη διέξοδο απο την κρίση για τους Ελληνες;
- Βεβαίως. Νομίζω ότι ο μοναδικός δρόμος για έξοδο από την κρίση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι εξαγωγές και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προιόντων τους. Η Ρωσία είναι η πιο σημαντική αγορά στο "ανατολικό Μπλοκ".
- Βρίσκεστε στη ρωσική αγορά πολλά χρόνια; Ποιά ήταν τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσατε;
- Βρίσκομαι στη Ρωσία από το 1994 και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμέτωτησαμε σαν εταιρία ήταν στο ξεκίνημα, το 1998, που έγινε η υποτίμηση του ρουβλίου με αποτέλσμα τη μεγάλη κρίση για όλη την ρώσικη επικράτεια. Μας πήρε 3 χρόνια για να ορθοποδήσουμε. Πιστεύω η κρίση τότε ήταν μεγαλύτερη απο αυτή της Ελλάδας. Οι δρόμοι της Μόσχας παρέλυσαν για πάνω από 6 μήνες. Θέλει υπομονή και επιμονή. Δεν κερδίζεται ενας αγώνας με λίγες μάχες. Θέλει συνεχείς μάχες και όραμα.
- Κάποιοι στην Ελλάδα μιλάνε για αξεπέραστα εμπόδια στη Ρωσία, για κίνδυνο να χάσουν τα χρηματά τους. Εσείς που, παρά τις δυσκολίες, μένετε στη Ρωσία, τι απαντάτε; Τελικά αξίζει να έρθει κάποιος στη Ρωσία για να δουλέψει;
- Αυτοί που τα λένε αυτά δεν έχουν γνώση της χώρας. Δεν υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας για τους Ρώσους επιχειρηματίες. Εγώ προσωπικά κατά τη διάρκεια 17 χρονων στη Ρωσία δεν έχω χάσει λεφτά από Ρώσους. Απλώς, οι περισσότεροι Ελληνες επιχειρηματίες που έχω γνωρίσει, δεν εχουν κοιτάξει τη Ρωσία με τη σοβαρότητα μιας αγοράς 140 εκατομμυρίων κατοίκων που συνεχώς αναπτύσσεται. Πρέπει να ξέρουν όμως, ότι όσο περνάει ο καιρός, το "διαβατήριο" για να μπεις στη ρωσικη αγορά, θα αποκτιέται με μεγαλύτερη δυσκολία. Οι Ελληνες επιχειρηματίες πρέπει να βιαστούν.
- Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στη Ρωσία;
Συνεχής διείσδυση με επενδύσεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και άνοιγμα και άλλων μαγαζιών λιανικής. Για το 2013 υπολογίζουμε να ανοίξουμε άλλα πέντε καταστήματα στη Μόσχα και δώδεκα στην επαρχία. Για να πουλήσω την εταιρεία μου και να φύγω από εδώ ... ; Λίγο δύσκολο το βλέπω. Είμαι άλλωστε, πολύ νέος ακόμα για να σκέφτομαι κάτι τέτοιο.