Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Η κρίση «κλείνει» τους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας

Με «λουκέτο» απειλούνται δεκάδες Ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, εξαιτίας της ύφεσης. Τα συνολικά έσοδα του κλάδου στην Ελλάδα, παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία την τελευταία τριετία, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 8%. 
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την κλαδική μελέτη «Ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων» που εκπόνησε πρόσφατα η διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group Α.Ε. Η εν λόγω μελέτη πραγματεύεται τον κλάδο των ιδιωτικών οίκων ευγηρίας, εξετάζοντας την πορεία και την προοπτική του. Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι οι μονάδες εκείνες που φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα (αυτοεξυπηρετούμενα ή μη) και οι οποίες τους παρέχουν, υποχρεωτικά βάσει νόμου, ορισμένες βασικές υπηρεσίες (διαμονή, διατροφή, ιατρική παρακολούθηση κ.ά.). 
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, δημογραφικοί παράγοντες και κυρίως η γήρανση του πληθυσμού, αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα επηρεασμού της ζήτησης για υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων. Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες η αναλογία των ηλικιωμένων στο συνολικό πληθυσμό της χώρας μας έχει υπερδιπλασιασθεί, ενώ ραγδαία είναι και η αύξηση του δείκτη γήρανσης (1991: 77,2%, 2010:131,9%). 

Η αγορά
Αναφερόμενη στη διάρθρωση και την εξέλιξη της αγοράς των Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, η Διευθύντρια Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, κ. Σταματίνα Παντελαίου, τόνισε: «Σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι λειτουργούν 7 - 10.000 κλίνες σε Ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, με το 70% αυτών να βρίσκεται συγκεντρωμένο στο λεκανοπέδιο Αττικής. Η συνολική αγορά των Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (βάσει αξίας), παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 8% την τριετία 2009 - 2011, ο δε κλάδος χαρακτηρίζεται από διασπορά».
Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις της αγοράς, σημειώνει η κ. Παντελαίου, «η τρέχουσα οικονομική κρίση θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της μείωσης της ζήτησης για τις υπηρεσίες του κλάδου. Για τη διετία 2012 - 2013 προβλέπεται μέσος ετήσιο ρυθμός μείωσης της τάξης του 8% - 10%».

Οι επιχειρήσεις
Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει 19 επιλεγμένων αριθμοδεικτών για την πενταετία 2006 - 2010. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός (για τις χρήσεις 2009 και 2010) βάσει δείγματος 16 αντιπροσωπευτικών επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ΙΜΦΗ.
Όπως προέκυψε από την εν λόγω ανάλυση, το σύνολο του ενεργητικού των Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων δεν μεταβλήθηκε σημαντικά (μειώθηκε κατά 1,5%) το 2010 σε σχέση με το 2009.
Οι συνολικές πωλήσεις των 16 εταιρειών του δείγματος παρέμειναν στα ίδια επίπεδα το 2010/09, ενώ η μεταβολή που παρουσίασαν τα μη λειτουργικά έσοδα (μείωση) και έξοδα (αύξηση), οδήγησαν στην επιδείνωση των συνολικών καθαρών (προ φόρου) κερδών κατά περίπου 46%. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 21% περίπου το 2010 σε σχέση με το 2009.