Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνουν οι πολυεθνικές


Υστερα από ένα μακρό διάστημα αναμονής και αγωνίας για την τύχη της Ελλάδας, οι επενδυτές παρά τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία με περισσότερη διάθεση και σχέδια. Ανάμεσά τους αρκετές πολυεθνικές, οι οποίες προχωρούν στην ενδυνάμωση της παραγωγικής τους βάσης, θεωρώντας ότι οι συνθήκες βελτιώθηκαν αισθητά ενώ και το κόστος έγινε αρκετά ανταγωνιστικό, ειδικά μετά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά. Καθοριστικό ρόλο εκτιμάται πως έπαιξαν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η εκταμίευση της δόσης που αποφασίστηκαν στο Eurogroup τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς απομάκρυναν τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για το «ξεπάγωμα» επενδύσεων, που παρέμεναν ανενεργές μέχρι να φανεί «φως στο τούνελ». Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Henkel, η οποία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Unilever και της Philip Morris, μετέφερε στην Ελλάδα από το εξωτερικό την παραγωγή των απορρυπαντικών Dixan και Neomat. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πολυεθνική, η οποία διατηρούσε δικό της εργοστάσιο στην Ελλάδα μέχρι το 2000, ανέθεσε από το περασμένο Καλοκαίρι την παραγωγή των δύο παραπάνω προϊόντων στην ελληνική βιομηχανία Rolco. Νέες επενδύσεις δρομολογεί και η Bic Violex, η οποία ετοιμάζεται να λειτουργήσει μέσα στο 2013 μια καινούρια μονάδα παραγωγής στο πλαίσιο της ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της παρουσίας της στην ελληνική αγορά. Για τον σκοπό αυτό, αλλά και για την αγορά κάποιων νέων μηχανημάτων, η ελληνική θυγατρική του γαλλικού κολοσσού στον χώρο των στυλό διαρκείας, των αναπτήρων τσέπης και των ξυριστικών μιας χρήσεως προτίθεται να δαπανήσει συνολικά περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ εντός του τρέχοντος έτους. 

Αύξηση κεφαλαίου 
Τέλος, τη συγκυρία θέλει να εκμεταλλευτεί και η Olympia Development, η οποία προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά της λιανικής. Ειδικότερα, ο όμιλος του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων Public, τα οποία θα αποτελέσουν τη «ναυαρχίδα» του ομίλου στον τομέα της λιανικής αλλά και στην επέκταση του εργοστασίου της θυγατρικής βιομηχανίας Sunlight που εδρεύει στη Ξάνθη. Η τελευταία είναι έντονα εξωστρεφής και εξάγει περίπου το 85% της παραγωγής σε ανεπτυγμένες αγορές, όπως της Γερμανίας.

Αλλαγή κλίματος <<Η εμπιστοσύνη αλλά και η έμπρακτη στήριξη που δείχνουν στην ελληνική οικονομία όλο και περισσότεροι όμιλοι δείχνουν ότι οι φόβοι για κατάρρευσή της ανήκουν στο παρελθόν και παράλληλα πως αρχίζει να εμπεδώνεται ένα κλίμα σταθερότητας για τις προοπτικές της χώρας. Το «κλειδί» για την ανάκαμψη του τόπου είναι πλέον εμφανές πως το κρατάει η κυβέρνηση, η οποία καλείται μέσα στο επόμενο διάστημα να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Επενδύσεις 200 εκατ. από τα σούπερ μάρκετ
Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδύσουν τη νέα χρονιά οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, για την ανάπτυξη του δικτύου τους αλλά και τη συγκράτηση των τιμών.
Μόνο, ο όμιλος Μαρινόπουλος, η ΑΒ Βασιλόπουλος και η ΜΕΤΡΟ της οικογένειας Παντελιάδη σκοπεύουν να επενδύσουν συνολικά περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθιστώντας σαφές πως το λιανεμπόριο τροφίμων είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ανάλογες επενδύσεις έκαναν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τα προηγούμενα δύο χρόνια, εν μέσω σφοδρής ύφεσης και συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η μάχη για την προτίμηση των καταναλωτών θα είναι ιδιαίτερα σκληρή και το 2013, καθώς όλοι θα προσπαθήσουν να βρεθούν ένα βήμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό. 
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για μια χρονιά στην οποία θα κριθούν πολλά και δεν αποκλείουν να υπάρξουν σημαντικές ανατροπές στον χώρο αυτό.