Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Οι μεγάλες επιχειρήσεις που σχεδιάζουν έξοδο από το ταμπλό

Αρκετές από τις εταιρείες του «αφρού», όπως συνηθίζονται να λέγονται τα μεγάλα blue chips του Χρηματιστηρίου, βλέπουν προς την έξοδο του Χ.Α., καθιστώντας την ελληνική αγορά φτωχότερη σε μία κρίσιμη γι' αυτήν περίοδο. Οι περισσότερες από αυτές δείχνουν την τάση να μεταφέρουν και την έδρα τους στο εξωτερικό, ενώ οι δύο αυτές κινήσεις παραμένουν αλληλένδετες. Οσες έχουν μέτοχο ξένο επενδυτή ή αποτελούν θυγατρικές πολυεθνικών, στο πλαίσιο κυρίως της απρόσκοπτης χρηματοδότησής τους, η οποία από το 2009 παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, οδηγούνται στις παραπάνω αποφάσεις. Ακόμη όμως και περιπτώσεις που δεν μπορούν να αλλάξουν έδρα, θεωρούν σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικό το όφελος εξόδου από το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Αλλαγή έδρας
Η περίπτωση της Coca-Cola πολυσυζητήθηκε και εξαντλήθηκε το περασμένο χρονικό διάστημα. Η εταιρεία με τη μεταφορά έδρας στην Ελβετία θα διαπραγματεύεται σε τρία χρηματιστήρια, στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Ελλάδα. Ο λόγος της αλλαγής της έδρας της επιχείρησης, όπως επαρκώς εξηγήθηκε, ήταν η ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων και η αδυναμία εξεύρεσής τους σε μία χώρα στην οποία το τραπεζικό σύστημα δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει επαρκώς ακόμη και μεγάλες εταιρείες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι διαδικασίες σχετικά με το Χρηματιστήριο θα προχωρήσουν για τη συγκεκριμένη εταιρεία από τον Απρίλιο. Η Coca-Cola HBC ΑG κατέθεσε προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της «Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιάλωσης Α.Ε.» με αντάλλαγμα μετοχές της Coca-Cola HBC.
Το πλήγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι καίριο, καθώς η Coca-Cola ήταν η εισηγμένη εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Μετά την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, ο βιομηχανικός κολοσσός της Coca-Cola - 3 Ε, μαζί με τον ΟΤΕ και τον υπό πώληση ΟΠΑΠ αποτελούν τη βιτρίνα του Χ.Α. Σε σύντομο χρονικό διάστημα την κίνηση της Coca-Cola φαίνεται να ακολουθεί και η S&B, η οποία το επιβεβαίωσε στο Χρηματιστήριο, ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα πως συζητά το ενδεχόμενο Δημόσιας Πρότασης από συγκεκριμένο επενδυτή, με τον οποίο βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις. Αν μετά την κίνηση αυτή θα ακολουθήσει και η μεταφορά της έδρας, μένει να το δούμε.

Τα οφέλη
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μοιραία ακολουθεί και μοιράζεται την τύχη της ελληνικής οικονομίας. Οι παραπάνω εταιρείες θεωρούν -και δικαίως- χαμηλές τις αποτιμήσεις τους σε σχέση με τις δυνατότητές τους. Ομως, οι αποτιμήσεις σε μία αγορά επηρεάζουν και τα ενέχυρα που θέτουν για τον δανεισμό τους, αλλά και τις δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από άλλες αγορές, καθώς και τις τιμές τους αν διαπραγματεύονται σε πλέον της μίας χρηματιστηριακής αγοράς.
Συγχρόνως, θεωρούν και συμφέρουσα την τιμή προκειμένου να προχωρήσουν σε κάποια Δημόσια Πρόταση, με δεδομένο μάλιστα ότι είχαν εισαγάγει τις μετοχές τους σε καλύτερες τιμές ή είχαν αντλήσει πολλαπλάσια κεφάλαια κατά το παρελθόν από το Χ.Α. Ομως τις εισηγμένες αυτές ακολουθούν και μη εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, όπως η ΦΑΓΕ που μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον να διατηρείς έδρα και μετοχές στην Ελλάδα και να πραγματοποιείς σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία απαιτεί χρηματοδότηση, λένε σοβαροί επιχειρηματίες στην «Η», επισημαίνοντας τα αυτονόητα σε όσους «κατηγορούν» τις παραπάνω εταιρείες.
Παράδοση των πολυεθνικών εταιρειών είναι να μην διαπραγματεύονται σε περιφερειακές αγορές για μία σειρά από τεχνικούς κυρίως λόγους, όπως για παράδειγμα να μην αντιμετωπίζουν καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές που αντιμετώπισαν στη χώρα μας. Η Coca-Cola αποτελούσε ένα μάλλον διαφορετικό παράδειγμα σε αυτήν την παράδοση, κυρίως λόγω της οικογένειας Δαυίδ, βασικού μετόχου της εταιρείας. Ωστόσο, η κρίση που έφερε τα πάνω κάτω εξανάγκασε σε τέτοιου είδους κινήσεις αυτές τις εταιρείες.

Εξαγορές
Ο φόβος που αναπτύσσεται τώρα γύρω από το θέμα αυτό είναι τι θα πράξουν και άλλες εταιρείες, οι οποίες πιθανόν θα εξαγοραστούν από ξένα συμφέροντα στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων ή ακόμα και ιδιωτικοποιημένες εταιρείες με πολυεθνικό χαρακτήρα, όπως ο ΟΤΕ, που ναι μεν δεν μπορούν να μεταφέρουν την έδρα τους μπορούν όμως να προχωρήσουν σε Δημόσια Πρόταση, μολονότι καμία επιβεβαίωση σε αυτήν τη σκέψη που συχνά διατυπώνεται δεν υπάρχει από τον βασικό μέτοχο του Οργανισμού, την Deutsche Telecom.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποφευχθεί εφόσον η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν καθυστερήσει επί μακρόν και πάντως θα μπορούσαν να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις από τις εταιρείες αυτές εφόσον το Χρηματιστήριο επιτελέσει τον ρόλο του, δηλαδή να αποτελέσει έναν μηχανισμό άντλησης κεφαλαίων και γι' αυτές τις εταιρείες όσο το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να επιτελέσει τον δικό του ρόλο.
Προς αυτήν την κατεύθυνση πολλά έχουν γίνει θεσμικά από το Χ.Α., ωστόσο τα αποτελέσματα ακόμη δεν έχουν διαφανεί. Σε κάθε περίπτωση οι μετοχές υπό Δημόσια Πρόταση αποτελούν επενδυτικούς στόχους από το εξωτερικό.
Παράλληλα, η Κεφαλαιαγορά στο σύνολό της, αντιλαμβανόμενη τις αλλαγές που επέρχονται λόγω της κρίσης, έχει δημιουργήσει νέο πλαίσιο για τις Δημόσιες Προτάσεις, το οποίο και αναμένεται σύντομα να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο
Το νέο πλαίσιο αυστηροποιεί και κάνει δικαιότερο για τους μικροεπενδυτές το θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων προτάσεων. Αυτό που καθορίζεται αυστηρότερα σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο είναι η τιμή της δημόσιας πρότασης.
«Σε περίπτωση υποβολής δημόσιας πρότασης με αντάλλαγμα κινητές αξίες που είναι εισηγμένες και διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά το αντάλλαγμα (σχέση ανταλλαγής) θεωρείται ως δίκαιο και εύλογο, εφόσον ληφθούν υπόψη οι εξής τιμές για την υπό εξαγορά εταιρεία και την εταιρεία της οποίας οι κινητές αξίες προσφέρονται ως αντάλλαγμα. Σαν τιμή αξίας της υπό εξαγορά εταιρείας λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη τιμή μεταξύ της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της κινητής αξίας που αποτελεί αντικείμενο της δημόσιας πρότασης κατά τους έξι μήνες που προηγούνται της υποβολής της δημόσιας πρότασης, και της τιμής στην οποία ο προτείνων τη δημόσια πρόταση απέκτησε κινητές αξίες της υπό εξαγορά εταιρείας κατά τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται της υποβολής της δημόσιας πρότασης».
Επίσης το σχέδιο νόμου προβλέπει ως τιμή κινητής αξίας της εταιρείας, της οποίας οι κινητές αξίες προσφέρονται ως αντάλλαγμα να λαμβάνεται υπόψη η μέση χρηματιστηριακή τιμή της κινητής αξίας που προσφέρεται ως αντάλλαγμα κατά τους έξι μήνες που προηγούνται της υποβολής της δημόσιας πρότασης.