Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Θέτοντας τις αναπτυξιακές βάσεις σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους (4)


Γράφει ο Καραούλης Γεώργιος

Η μελέτη «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά» του γραφείου της Mc Kinsey προτείνει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία και επικεντρώνεται στους πέντε μεγαλύτερους κλάδους παραγωγής που μπορούν να συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Οι κλάδοι αυτοί αναλύθηκαν σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μας. Η  συγκεκριμένη έρευνα, ωστόσο, αναδεικνύει και οχτώ «αναδυόμενους αστέρες» της οικονομίας, εξειδικευμένους δηλαδή υποκλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους η Ελλάδα κατέχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτοί μπορούν  να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της χώρας και αναλύονται ως εξής...


·         Παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την αύξηση της χαμηλής σημερινής διείσδυσης των γενοσήμων  φαρμάκων (32% στην Ελλάδα, ποσοστά άνω του 60% σε Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο), γεγονός που μπορεί να μετατρέψει την τοπική αγορά γενοσήμων φαρμάκων σε σημαντικό «παράθυρο ευκαιρίας» για την εγχώρια βιομηχανία. Δράσεις που πρέπει να αναληφθούν είναι:
1.       Η βελτίωση της ελκυστικότητας και η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων μέσω μιας συστηματικής εκστρατείας ενημέρωσης  αλλά και μιας συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης των γενοσήμων
2.       Η επιδίωξη της καινοτομίας, π.χ. δημιουργία νέων συνδυασμών φαρμάκων
3.       Η επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών εταιρειών γενοσήμων σε υποσχόμενες αγορές του εξωτερικού (Βαλκάνια, Ρωσία κ.α.)
4.       Η διασφάλιση πρόσβασης σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης λόγω της δυσκολίας εξασφάλισης τραπεζικού δανεισμού (Venture Capital, Private Equity)

·         Ιχθυοκαλλιέργειες
Το 90% της εγχώριας παραγωγής εστιάζεται σε δύο μόνο προϊόντα, τη μεσογειακή τσιπούρα και το λαβράκι. Το 80% της παραγωγής εξάγεται επιπλέον με ελαφρά επεξεργασία ή και χωρίς καμία επεξεργασία. Προτεραιότητες αποτελούν:
1.       Η περαιτέρω διείσδυση σε αγορές όπου δεν υπάρχει ισχυρή παρουσία ( Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Ρωσία) και η προώθηση των υπαρχόντων προϊόντων σε νέες αγορές (Η.Π.Α., Ιαπωνία, Κίνα)
2.       Η εισαγωγή νέων ειδών (π.χ. λιθρίνι, συναγρίδα)
3.       Η εφαρμογή ενός εθνικού χωροταξικού σχεδίου για τον σαφή προσδιορισμό των υποψήφιων περιοχών για ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα

·         Ιατρικός τουρισμός
Μόνο μία ελληνική νοσοκομειακή μονάδα είναι πιστοποιημένη κατά το J.C.I. (διεθνές σύστημα πιστοποίησης), σε σχέση με 43 μονάδες στην Τουρκία, 21 στην Ιταλία και 14 στην  Ταϋλάνδη. Τα ελληνικά νοσοκομεία επιπρόσθετα δεν έχουν δώσει την απαιτούμενη έμφαση σε συμφωνίες με κορυφαία νοσοκομειακά ιδρύματα του εξωτερικού. Δράσεις που κρίνονται απαραίτητες είναι:
1.       Η  ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας, με έμφαση σε εξω-νοσοκομειακά προϊόντα (αισθητική χειρουργική, οφθαλμολογικές επεμβάσεις κ.α.) και σε ορισμένες ενδο-νοσοκομειακές επεμβάσεις (καρδιαγγειακές, ορθοπεδικές)
2.       Η εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος διασφάλισης ποιότητας
3.       Η εξειδίκευση προσφερόμενου προϊόντος και η μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας
4.       Η προσέλκυση ασθενών μέσω της ισχυροποίησης των συνεργασιών με ιατρικούς παρόχους και ταμεία του εξωτερικού, καθώς και με μη ιατρικούς συνεργάτες (εξειδικευμένους tour  operators)

·         Φροντίδα για την Τρίτη Ηλικία και τους Χρόνια Ασθενείς

·         Δημιουργία περιφερειακών διαμετακομιστικών κόμβων
Τα ελληνικά λιμάνια θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θέση τους μέσω της μείωσης του χρόνου φόρτωσης-εκφόρτωσης και των διαδικασιών για τους πελάτες, της διασφάλισης που πρέπει να παρέχει η Πολιτεία για τη συνεχή και ομαλή λειτουργίας τους και, τέλος, της καλύτερης σύνδεσής τους με την ενδοχώρα (π.χ. ύπαρξη σιδηροδρομικού δικτύου  για τη μεταφορά εμπορευμάτων).

·         Διαχείριση αποβλήτων
Η Ελλάδα στηρίζεται στην υγειονομική ταφή ως κυριότερης μεθόδου διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων. Η εισαγωγή νέων μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία (π.χ. αποτέφρωση, κομποστοποίηση, ανακύκλωση) μπορεί να επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τη χώρα.

·         Εξειδικευμένες κατηγορίες τροφίμων

·         Δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων κλασικών σπουδών



Καραούλης Γεώργιος
Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας Ο.Α.Ε.Δ.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ στις  28-9-2012