Σελίδες

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Σημαντική υποχώρηση του εσωτερικού τουρισμού κατέγραψε στην Ελλάδα η Eurostat για το 2012

Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ τουρισμός στηρίζει τις χώρες της Μεσογείου, εκτός της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα αποτελέσµατα της Eurostat για τον τουρισμό «Tourism in Europe: Results for 2011». Όσο ο εγχώριος τουρισμός στην Ελλάδα υποχωρεί, οι ανταγωνιστικές χώρες της ευρωζώνης κερδίζουν έδαφος, δεδομένου ότι εξαρτώνται σε ποσοστό άνω του 80% από τον εσωτερικό τους τουρισμό.
Οι κάτοικοι της Ισπανίας σε ποσοστό 92% επέλεξαν να κάνουν διακοπές στο εσωτερικό της χώρας τους το 2011, ενώ οι Πορτογάλοι αντίστοιχα σε ποσοστό 91%. Οι Ιταλοί επέλεξαν τη χώρα τους για τις διακοπές τους κατά 81%, ενώ οι Γάλλοι κατά 89%. Αντίθετα, στην Ελλάδα, για την οποία η Eurostat δεν παρέχει αναλυτικά στοιχεία, ο εσωτερικός τουρισμός έχει υποστεί δύο διαδοχικές μειώσεις της τάξεως του 20% για το 2011 και το 2010, ενώ η πτώση του για το 2012, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, αναμένεται να ξεπεράσει το 30% σε σχέση με πέρυσι. Υπολογίζεται ότι ο εγχώριος τουρισμός συμβάλλει περίπου κατά 40% στα συνολικά τουριστικά μεγέθη της Ελλάδας.
Σε πέντε κράτη - µέλη της ευρωζώνης, τα μισά ή και περισσότερα από τα ταξίδια αναψυχής που πραγματοποιήθηκαν το 2011 ήταν ταξίδια στο εξωτερικό: Λουξεμβούργο (σχεδόν το 100% του συνόλου των ταξιδιών αναψυχής), Βέλγιο (74%), Σλοβενία (56%), Ολλανδία (52%) και Αυστρία (50%).
Σημειώνεται ότι τα ¾ των ταξιδιών αναψυχής που πραγματοποιήθηκαν συνολικά από κατοίκους της ευρωζώνης το 2011 έγιναν στη χώρα διαµονής. Συγκεκριμένα, το 76% των ταξιδιών αναψυχής που έγιναν ήταν σε προορισμούς εντός της χώρας προέλευσης του ατόμου. Το 2011, οι κάτοικοι των 27 κρατών - µελών της ΕΕ έκαναν 1,02 δισ. ταξίδια αναψυχής.

Μόνο 1 στα 4 ταξίδια σε ξενοδοχειακά καταλύματα
Το 2011 τα περισσότερα ταξίδια έγιναν σε τουριστικά καταλύματα «ιδιωτικού τύπου». Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια σε οικογενειακά σπίτια, είτε διατίθενται από ιδιώτες είτε από τουριστικούς πράκτορες, καθώς και τα εξοχικά σπίτια ή η δωρεάν διαμονή που παρέχεται από φίλους ή συγγενείς. Οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα αποτέλεσαν το 26% των ταξιδιών αναψυχής, ενώ άλλες μορφές μαζικής διαμονής όπως τα κάμπινγκ ή τα hostels χρησιμοποιήθηκαν για το 10% των ταξιδιών αναψυχής.
Όσον αφορά τα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού, πάνω από τα 2/3 των διακοπών έγιναν σε ιδιωτικά καταλύματα και λιγότερο από το 20% σε ξενοδοχεία. Αντίθετα, στα ταξίδια του εξωτερικού τα ξενοδοχεία προτιμήθηκαν σε ποσοστό 52,8% και το κάμπινγκ ή τα hostels σε ποσοστό 14,1%.

Αναλογία ταξιδιών - διανυκτερεύσεων
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των ταξιδιών αναψυχής που έκαναν οι Ευρωπαίοι πολίτες παρέμεινε σχεδόν σταθερός, κοντά στο ένα δισεκατομμύριο. Το 2011, μάλιστα, σημειώθηκε μικρή αύξηση, της τάξεως του 0,5%, σε σχέση με το 2010. Αυτή η αύξηση στον αριθμό των ταξιδιών δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερες διανυκτερεύσεις. Συνολικά, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων έπεσε 0,1% το 2011, ειδικά για τα ταξίδια του εσωτερικού τουρισμού (-0,7%). Συνεπώς, τα ταξίδια το 2011 ήταν πιο σύντομα κατά μέσο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου